Το ελληνικό superfood που ρίχνει τη χοληστερίνη και το ζάχαρο

Το ελληνικό superfood που ρίχνει τη χοληστερίνη και το ζάχαρο

Φυτρώνει σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι κάτι παραπάνω από ένας νόστιμος ξηρός καρπός.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, είτε στην αλατισμένη και ψημένη είτε στην ωμή μορφή του, είναι το φιστίκι: το αράπικο και το Αιγίνης. Και τα δύο έχουν υψηλή θρεπτική αξία, ωστόσο στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τα πλούσια οφέλη του δεύτερου, που δε συγκαταλέγεται τυχαία στις υπερτροφές που καλλιεργούνται στα ελληνικά εδάφη.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (σε βιοτίνη, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα) ευεργετικά για την καρδιά και τα μάτια, ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης και διατήρησης υγιών επιπέδων χοληστερίνης, αλλά και σακχάρου. Είναι ένα ελληνικό superfood με πολύ περισσότερα οφέλη από ό,τι φαντάζεσαι.

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα

© Joanna Kosinska / Unsplash
Η φιστικιά ένα φυλλοβόλο δέντρο που το ύψος του φτάνει ακόμα και τα 10 μέτρα. Με καταγωγή από το Ιράν, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές, από την Ασία και τις μεσογειακές χώρες μέχρι την Αμερική.

Τα πρώτα φιστίκια ήρθαν στην Αίγινα -και αργότερα, στα Μέγαρα- στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1994, το φιστίκι Αιγίνης είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Όλα τα υπόλοιπα που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές ονομάζονται κελυφωτά φιστίκια.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που παράγει φιστίκια και η έκτη στον κόσμο (με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 4.500 και 8.000 τόνων ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του 2018).

Γιατί θεωρούνται υπερτροφές

© blackieshoot / Unsplash
Μία χούφτα την ημέρα (30 γραμμάρια έχουν μόνο 170 θερμίδες) αρκεί για να λάβεις όλη τη θρεπτική αξία του ελληνικού αυτού superfood, που μπορείς να το βρεις παντού.

Πέντε έως έξι φιστίκια την ημέρα είναι μια πολύ πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ καλύπτουν μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες -ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β-, μέταλλα και ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τη γήρανση καθώς και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνη Β6, που μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρωση.

Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που υποστηρίζουν δραστικά την υγεία των ματιών.

Τα φιστίκια μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος αν τα καταναλώνεις -με μέτρο φυσικά και ανάλατα, ωμά- ως σνακ, δεκατιανό ή απογευματινό.

Σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλουν στην απώλεια της όρεξης, χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν μόνο ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν κατά του σπλαχνικού λίπους, του λίπους δηλαδή που συσσωρεύεται στην κοιλιά.

Τέλος, η υψηλή τους συγκέντρωση σε φυτικές στερόλες συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Πιο συγκεκριμένα, το 90% σχεδόν των λιπαρών που έχουν τα φιστίκια είναι ακόρεστα και υγιεινά. Το ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό και το λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ βρίσκονται και τα δύο στα φιστίκια Αιγίνης. Αυτά τα δύο οξέα είναι που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Δηλαδή αν κάνεις καταχρήσεις σε καθημερινή βάση αλκοόλ, κάπνισμα- και έχεις υιοθετήσει ένα γενικότερα επιβλαβές για την υγεία σου lifestyle με καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, έντονο στρες-, το να τρέφεσαι σωστά δεν αρκεί για να έχεις ένα δυνατό, υγιή οργανισμό.

Σκέψου τον τελευταίο σαν ένα παζλ, που πρέπει να ταιριάξεις όλα τα κομμάτια στη σωστή τους θέση για να το φτιάξεις. Η διατροφή είναι ένα από αυτά τα κομμάτια. Από μόνο του κανένα superfood δεν μπορεί να σε σώσει, ούτε καν τα φιστίκια Αιγίνης.

www.oneman.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr