Έντερο: Πιο υγιές με πρεβιοτικά – Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε φυσικά

Έντερο: Πιο υγιές με πρεβιοτικά – Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε φυσικά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις τροφές «πηγές» των εξαιρετικά ωφέλιμων για το έντερο και όχι μόνο πρεβιοτικών.

Εάν θέλετε η διατροφή σας να υποστηρίζει το έντερο και το υγιές μικροβίωμά του, τότε θα πρέπει να επιλέγετε καθημερινά τροφές που περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, τόσο προβιοτικά όσο και πρεβιοτικά. Ποια είναι όμως, αυτά και ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες;

Νέα έρευνα που που παρουσιάστηκε στο Nutrition 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, μας αποκαλύπτει.

Δείτε επίσης: Παιδιά: Η ενασχόληση με την τέχνη ενισχύει την επίλυση προβλημάτων
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το κορυφαίο φρούτο για υγιές έντερο

Μετά από ανασκόπηση χιλιάδων τροφών αναφορικά με την περιεκτικότητα σε προβιοτικά, οι ερευνητές αποκάλυψαν τις τροφές που έχουν την πιο υψηλή:

Πικραλίδα χόρτα.
Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ.
Σκόρδο.
Πράσα.
Κρεμμύδια.

Εκτός από την υποστήριξη της υγείας του εντέρου, τα «πλούσια» σε πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού FDA.

Πρεβιοτικά για υγιές έντερο
Τα πρεβιοτικά μερικές φορές εξισώνονται με διαιτητικές ίνες, αλλά μόνο ένα υποσύνολο διαιτητικών ινών χαρακτηρίζεται ως πρεβιοτικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για Προβιοτικά και Πρεβιοτικά (ISAPP).

«Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε, αλλά επιλεγμένα μικρόβια της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορούν» εξηγεί η Δρ Γκέιλ Γκρέσκι, ερευνήτρια μικροβιώματος στην Cleveland Clinic Children’s στο Οχάιο.

Αυτό σημαίνει ότι τα πρεβιοτικά «ξεφεύγουν» από την διαδικασία της πέψης και ταξιδεύουν στο κόλον, όπου επιλεγμένα μέλη της μικροχλωρίδας του εντέρου είναι σε θέση να τα αφομοιώσουν. Έτσι τα πρεβιοτικά είναι σε θέση να υποστηρίξουν την βέλτιστη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να παράγει μεταβολίτες που έχουν οφέλη για την υγεία.

Πώς διαφέρουν από τα προβιοτικά
Τα πρεβιοτικά διαφέρουν και δεν πρέπει να συγχέονται με τα προβιοτικά, τους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το tempeh, το ξινολάχανο και μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος, σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Σκεφτείτε το ως εξής: Τα πρεβιοτικά είναι «τροφή» για το μικροβίωμα, ενώ τα προβιοτικά περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Και τα δύο μπορούν δυνητικά να ωφελήσουν την υγεία του μικροβιώματος, αλλά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr