Τι λένε τα κόπρανα σας για την υγεία σας. Ένα θέμα ταμπού σε πλήρη ανάλυση. Μην χάνετε πολύτιμες ενδείξεις.

Τι λένε τα κόπρανα σας για την υγεία σας. Ένα θέμα ταμπού σε πλήρη ανάλυση. Μην χάνετε πολύτιμες ενδείξεις.

Το διάγραμμα των υγιών ανθρώπινων κοπράνων.

 

από την HealthPartners

Όλοι σκάνε και προβληματίζονται ενίοτε γι αυτό (περνώντας μάλιστα και εφιαλτικές καμιά φορά σκέψεις απο το μυαλό τους), αλλά κανείς δεν μιλάει πραγματικά γι’ αυτό. Όμως, ενώ το να βάλουμε ένα καπάκι σε όλες τις ασήμαντες συζητήσεις μπορεί να κρατήσει τις συνομιλίες πολιτισμένες, μπορεί επίσης να σημαίνει και ότι χάνουμε πολύτιμες ενδείξεις για την υγεία μας.

Τα κακά σας μπορεί να σας πει εάν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και πίνετε αρκετό νερό ή εάν το πεπτικό σας σύστημα επεξεργάζεται την τροφή πολύ αργά ή πολύ γρήγορα. Επίσης, οι μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας ή η εμφάνιση των κοπράνων σας μπορεί να είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης που απαιτεί θεραπεία.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορεί να σας πουν τα περιττώματα σας, πώς μπορείτε να τα περιγράψετε εύκολα και γιατί είναι καλό να το συζητάτε. Απλώς περιμένετε να μοιραστείτε τις λεπτομέρειες της τελευταίας σας κένωσης μέχρι μετά το δείπνο.

Τι είναι φυσιολογικό;


Αφού πάτε στο μπάνιο, γυρίστε και ρίξτε μια ματιά. Με βάση αυτά που βλέπετε, αναρωτιέστε: Είναι τα κακά μου φυσιολογικά; Έχω υγιή κακά;

Από τις πρώτες ημέρες της εκπαίδευσης για τις πάνες και το γιογιό μέχρι κάθε ηλικία και στάδιο που ακολουθεί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ακόμη και στο φυσιολογικό ρυθμό και εικόνα. Κάθε οργανισμός έχει τη δική του εικόνα περιττωμάτων οπότε μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια κάθε μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά του «κανονικού ».

Μέγεθος κακών
Ένα κανονικό μέγεθος είναι τουλάχιστον δύο ίντσες σε μήκος και ιδανικά μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ιντσών. Τα μικροσκοπικά κακά δεν είναι καλά. Δεν πρέπει να βγάζετε σφαιρίδια – εκτός κι αν είστε λαγουδάκι, ελάφι ή άλλο άγριο ζώο.

Σχήμα κακάου
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές εκφράσεις όταν μιλούν για κένωση. Αλλά από την άποψη της ακρίβειας, όταν συγκρίνουν τα κακά με κορμούς είναι πιθανώς μια κοντινή εξήγηση και πιο κυριολεκτική

Το πιο υγιεινό σχήμα για τα κακά είναι ένας μακρύς κύλινδρος. Όταν  παίρνουν άλλα σχήματα, μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει με το πεπτικό σας σύστημα.

Σκληρότητα ή συνοχή 
Στην ιδανική περίπτωση,  θα πρέπει να είναι κάπου μεταξύ σφιχτό και μαλακό. Ευτυχώς, μπορείτε να το καταλάβετε απλώς κοιτάζοντάς το – δεν χρειάζεται να κάνετε μια δοκιμή αφής. Εάν τα κακά σας είναι ένα καλοσχηματισμένο κούτσουρο και δεν ήταν πολύ δύσκολο να το αποσπάσετε, είναι πιθανώς η σωστή συνοχή.

Χρώμα 
Ποιό είναι το κανονικό χρώμα των κοπράνων; Τα κανονικά  είναι καφέ και διατίθενται σε κάθε χρώμα από μαύρομέχρι εσπρέσο. Το καφέ χρώμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χολή και τη χολερυθρίνη.

Η χολή είναι ένα κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χολερυθρίνη είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ουσία που παράγει το σώμα μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μέσω της διαδικασίας της πέψης, αυτά τα υγρά αναμειγνύονται με τις τροφές σας και συνήθως κάνουν τα κακά σας καφέ.

Άλλες έννοιες του χρώματος 
Το χρώμα των περιττωμάτων σας γενικά αντανακλά αυτό που καταναλώνετε – είτε πρόκειται για τρόφιμα, ποτά ή φάρμακα. Ενώ το καφέ είναι το πιο χαρακτηριστικό χρώμα, υπάρχουν και άλλα χρώματα που μπορεί να δούμε στην τουαλέτα. Δείτε τι μπορεί να σημαίνει το χρώμα των περιττωμάτων σας για την υγεία σας:

Μαύρα : Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα κακά σας μπορεί να είναι μαύρα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου ή ενός φαρμάκου βισμούθιου όπως το Pepto Bismol. Αλλά τα μαύρα κόπρανα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχετε αιμορραγία στο ανώτερο γαστρεντερικό (GI) σας. Οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία είναι ένα πρόβλημα, οπότε αν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί  είναι μαύρα, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη .

Πράσινο : Αν  είναι λίγο πρασινωπά, είναι εντάξει. Τα πράσινα  μπορεί να σηματοδοτούν ότι το φαγητό σας δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο στο πεπτικό σας σύστημα ή ότι τρώτε έναν τόνο φυλλώδη χόρτα όπως το σπανάκι. Και αν τα κακά σας ξαφνικά μοιάζουν με πράσινο νέον, η πιθανή αιτία είναι τεχνητά χρώματα από μείγματα ποτών, παγωμένο γλυκό ή παγωμένες καινοτομίες.

Κόκκινα: Υπάρχουν διατροφικοί λόγοι για τους οποίους τα κακά σας μπορεί να γίνουν κόκκινα – παντζάρια, κράνμπερι, κόκκινη ζελατίνη ή χυμός ντομάτας. Αλλά τα κόκκινα κόπρανα επίσης μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας γιατί μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αιμορραγία στο παχύ έντερο – αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή πεπτικών διαταραχών. Τα ματωμένα κόπρανα μπορεί να φαίνονται επικαλυμμένα με κόκκινο χρώμα ή μπορεί να παρατηρήσετε κηλίδες κόκκινου σε αυτό. Εάν δεν μπορείτε να εξηγήσετε το κόκκινο χρώμα από τις διατροφικές σας επιλογές, επικοινωνήστε με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Κίτρινο: Εάν τα κακά σας είναι κίτρινα, λιπαρά και βρωμάνε, πιθανότατα σημαίνει ότι έχετε φάει πολύ λίπος. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι δυσαπορρόφησης, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν είναι σε θέση να τραβήξει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της πέψης. Η δυσαπορρόφηση συνήθως συμβαίνει λόγω ασθένειας, τροφικής δυσανεξίας ή ασθενειών που επηρεάζουν την εντερική επένδυση.

Χλωμό ή άσπρο : Η κιμωλία δεν είναι καλή εμφάνιση . Μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν παράγει χολή. Μπορεί να είναι ότι έχετε λοίμωξη ή ότι ο χοληδόχος πόρος σας είναι φραγμένος. Τα ωχρά περιττώματα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρησιμοποιούνται για τη διάρροια.

Ο πίνακας των χρωμάτων που ακολουθεί δείχνει ποιό είναι το κανονικό και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του εντέρου
Η πιο φυσιολογική ώρα για να κάνετε κενώσεις είναι το πρωί αφού το σώμα σας δούλεψε όλη τη νύχτα για να επεξεργαστεί το φαγητό σας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις κενώσεις του εντέρου άλλες ώρες της ημέρας.

Πόση ώρα σου παίρνει να ενεργηθείς
Θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να κάνετε μια κένωση – σίγουρα όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά. Εάν υπάρχει πόνος ή καταπόνηση για να βγάλετε τα κόπρανα σας, πιθανότατα έχετε δυσκοιλιότητα.

Πόσο συχνά πρέπει να έχετε κενώσεις
Δεν χρειάζεται να κάνετε κακά κάθε μέρα για να είστε τακτικοί. Είναι φυσιολογικό και υγιές να κάνετε κένωση οπουδήποτε από τρεις φορές την εβδομάδα έως τρεις φορές την ημέρα. Εάν παράγετε μαλακούς, καλοσχηματισμένους κορμούς που δεν είναι δύσκολο να σπρώξετε έξω, τα έντερά σας είναι πιθανώς σε καλή κατάσταση.

Μυρωδιά 
Τα ανθρώπινα περιττώματα δεν μυρίζουν ποτέ σαν μπουκέτο τριαντάφυλλα. Πάντα προκαλείται άσχημη οσμή. Αλλά αν η μυρωδιά κάνει τα μάτια σας να δακρύζουν, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Πιθανότατα να οφείλεται σε λοίμωξη ή σε στομαχικό σφάλμα και οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν αφού βελτιωθείτε.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δύσοσμα περιττώματα συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη γλουτένη ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Εάν παρατηρήσετε ότι μυρίζουν πολύ άσχημα αφού φάτε ορισμένα πράγματα, ενημερώστε το στο γιατρό σας – ειδικά εάν αντιμετωπίζετε επίσης ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πρέπει τα περιττώματα να βυθίζονται ή να επιπλέουν;
Τις περισσότερες φορές βυθίζονται αν επιπλέουν, συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Οι πλωτήρες προκαλούνται συχνά από την περίσσεια αερίων από την κατανάλωση φαγητών όπως φασόλια ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Αλλά αν έχετε αιωρούμενα κόπρανα που είναι επίσης βρωμερά, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας δεν επεξεργάζεται σωστά την τροφή επειδή έχετε λοίμωξη, τροφική δυσανεξία, πεπτική διαταραχή ή άλλη ιατρική πάθηση.

Ο πίνακας κοπράνων του Μπρίστολ: Τύποι τι σημαίνουν
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις κενώσεις, πιθανότατα δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα να περιγράψετε λεπτομερώς τις κινήσεις του εντέρου σας όταν επισκέπτεστε τον γιατρό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μην χρειαστεί.

Υπάρχει ένας εύχρηστος πίνακας υγείας που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν τον τύπο των κινήσεων του εντέρου που έχουν οι άνθρωποι. Ο πίνακας κοπράνων του Μπρίστολ κατηγοριοποιεί το σχήμα και την υφή των κινήσεων του εντέρου σε επτά τύπους.

Οι πιθανότητες είναι ότι θα βιώσετε όλους αυτούς τους τύπους τη μια ή την άλλη στιγμή. Αλλά αν συνεχίσετε να έχετε ανθυγιεινούς τύπους περιττωμάτων όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Γράφημα του Μπρίστολ

Τύπος 1
Σχήμα και συνοχή: Ο τύπος 1 μοιάζει με μικρά, στρογγυλά σφαιρίδια που είναι εκπληκτικά δύσκολο να αποσπαστούν – ειδικά για το μέγεθός τους. Συνήθως μοιάζουν με μάρμαρα, ξηρούς καρπούς ή μούρα.

Τι σημαίνει: Εάν τα κόπρανα σας βγαίνουν σε μικρές μπάλες, σημαίνει ότι έχετε δυσκοιλιότητα και τα κόπρανα σας μπορεί να κρέμονται στο πεπτικό σας σύστημα για μερικές επιπλέον ημέρες. Κανονικά χρειάζονται περίπου τρεις ημέρες για να ολοκληρώσει το φαγητό το ταξίδι στο πεπτικό σας σύστημα.

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται συνήθως από δίαιτα ή έλλειψη άσκησης. Άλλες αιτίες είναι η απόφραξη στο πεπτικό σύστημα και καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες όπως η εγκυμοσύνη ή ο διαβήτης. Είναι φυσιολογικό να έχετε δυσκοιλιότητα περιστασιακά, αλλά αν είστε πάντα μπλοκαρισμένοι, δεν είναι καλό για την υγεία σας. Μάθετε τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα και πώς να ανακουφιστείτε .

Τύπος 2
Σχήμα και συνέπεια: Συγχαρητήρια! Είναι ένα κούτσουρο – απλώς δεν είναι το πιο υγιεινό είδος. Το σχήμα τύπου 2 μοιάζει με κούτσουρο. Μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι τύπου 2 εάν πρόκειται για ένα κούτσουρο που χρειάστηκε λίγη προσπάθεια για να βγει.

Τι σημαίνει: Εάν ο αριθμός σας είναι ο τύπος 2, πιθανότατα έχετε ήπια δυσκοιλιότητα. Όπως και με τον τύπο 1, κοινές αιτίες μπορεί να είναι η διατροφή, η απόφραξη και οι ορμονικές αλλαγές.

Τύπος 3
Σχήμα και συνοχή: Ο τύπος 3 έχει σχήμα λουκάνικου με ρωγμές στην επιφάνεια. Μπορεί να φαίνεται λίγο ανώμαλο σαν στάχυ καλαμποκιού. Αυτός ο τύπος κίνησης του εντέρου θα πρέπει να γλιστρά έξω γρήγορα με λίγη προσπάθεια. Όταν το ξεπλύνετε δεν πρέπει να διαλύεται.

Τι σημαίνει: Ωραία! Τα κακά σας είναι φυσιολογικά και το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Τύπος 4
Σχήμα και συνέπεια: Αν βλέπετε ένα κούτσουρο που έχει λεία επιφάνεια όπως λουκάνικο ή φίδι, τότε έχετε τύπου 4. Αυτός ο τύπος σπρώχνεται εύκολα και πρέπει να πλυθείτε .

Τι σημαίνει: Μπράβο! Αυτό το σχήμα είναι επίσης φυσιολογικό. Ό,τι κι αν κάνετε, συνεχίστε έτσι.

Τύπος 5
Σχήμα και συνοχή: Είναι μαλακές σταγόνες με καθορισμένες άκρες. Είναι μικρά όπως ο τύπος 1, αλλά είναι εύκολο να τα σπρώξουν οι άνθρωποι έξω.

Τι σημαίνει: Η διατροφή σας μπορεί να μην έχει αρκετές διαλυτές ίνες και η τροφή σας διοχετεύθηκε πολύ γρήγορα μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Τύπος 6
Σχήμα και συνοχή: Με τον τύπο 6, θα δείτε χυλώδεις σταγόνες με κουρελιασμένες άκρες. Αυτά τα κόπρανα μπορεί να μοιάζουν λίγο με χυλό.

Τι σημαίνει: Έχετε ήπια διάρροια. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με δίαιτα, ασθένεια ή ιατρική κατάσταση. Εάν έχετε χρόνια διάρροια, ακόμη και μια ήπια εκδοχή, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από το φαγητό σας.

Τύπος 7
Σχήμα και συνοχή: Ο τύπος 7 είναι καθαρό υγρό χωρίς στερεά κομμάτια – όπως η σάλτσα.

Τι σημαίνει: Έχετε διάρροια. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως τροφική δηλητηρίαση ή ασθένεια όπως ο νοροϊός . Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ιατρικές καταστάσεις ή τροφική δυσανεξία σε πράγματα όπως η γλουτένη ή η λακτόζη.

Διατηρήστε τον εαυτό σας υγιή
Τα υγιή κόπρανα – και ένα υγιές εγώ– εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση, η συνολική υγεία, τα φάρμακα και το στρες. Αλλά οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν να συμβάλουν πολύ στην παραγωγή τέλειας περιττωματικής κατάστασης κάθε φορά.

Επιλέξτε τροφές που υποστηρίζουν την υγιή πέψη
Συμπεριλάβετε υγιεινές τροφές για το παχύ έντερο σε μια διατροφή που είναι πλούσια με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση ενός ουράνιου τόξου τροφών μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να πάρει το ευρύτερο φάσμα βιταμινών και μετάλλων για την καλύτερη υγεία του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση ολόκληρων τροφών διευκολύνει την απόκτηση των φυτικών ινών που χρειάζεστε για να μετακινήσετε τις τροφές σας πράγματα.

Πίνετε άφθονο νερό
Το νερό βοηθά στη διάσπαση της τροφής κατά τη διάρκεια της πέψης. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας δεν έχει αρκετά υγρά για να κάνει περιττώματα με τη σωστή συνοχή, προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, φροντίστε να πίνετε τακτικά όλη την ημέρα, ειδικά όταν διψάτε.

Φάτε με πρόγραμμα
Το να τρώτε με πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την πέψη σε καλό δρόμο – και να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να επεξεργαστεί το φαγητό σας μεταξύ των γευμάτων. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα και μεσημεριανό 4 έως 5 ώρες μετά το πρωινό. Για καλύτερη πέψη, μην τρώτε δείπνο εντός τριών ωρών από την ώρα του ύπνου. Και δεδομένου ότι χρειάζονται 3 έως 4 ώρες για το πεπτικό σας σύστημα να αφομοιώσει πλήρως την τροφή, η προσθήκη ενός πρωινού και ενός απογευματινού σνακ μπορεί να κρατήσει την πέψη σε κίνηση μεταξύ των γευμάτων.

Ασκηθείτε τακτικά
Η κίνηση του σώματός σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την πέψη σε κίνηση, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνει το φαγητό στο παχύ έντερο και βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα. Και δεν χρειάζεται πολλή δραστηριότητα για την υποστήριξη της υγείας των κοπράνων. Ακόμη και το περπάτημα για 10 με 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι τέλεια πρακτική. Οι διατάσεις και η γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Παραμείνετε ενημερωμένοι για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου συνιστούν να ελέγχεστε από την ηλικία των 45 ετών ή νωρίτερα εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της κολονοσκόπησης και του τεστ FIT , το οποίο είναι ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Η ηλικία έναρξης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου άλλαξε πρόσφατα, επομένως επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να δείτε τι καλύπτεται απο τις εξετάσεις σας στους φορείς σας.

Πότε να δώσετε στον γιατρό σας τη σέσουλα για τα κακά σας
Μερικές φορές μια κακή εμπειρία μπάνιου είναι απλώς το αποτέλεσμα ενός κακού burrito. Μερικές φορές η δυσκοιλιότητα προκαλείται από υπερβολική ποσότητα τυριού. Αυτά συμβαίνουν – ακόμα και στο καλύτερο πεπτικό σύστημα.

Υπάρχουν όμως φορές που τα συμπτώματά σας μπορεί να υποδεικνύουν μεγαλύτερο πρόβλημα και θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Επομένως, προσέξτε για αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, όπως:

Επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα
Επαναλαμβανόμενη διάρροια
Έντονος πόνος στην κοιλιά και δυσπεψία
Κακά που είναι πάντα πολύ βρωμερό και συχνά επιπλέουν
Η ακούσια απώλεια βάρους
Κόκκινα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα που δεν εξηγούνται από τη διατροφή σας. Αυτά τα χρώματα των κοπράνων μπορεί να σηματοδοτούν ότι έχετε αιμορραγία στο πεπτικό σας σύστημα, κάτι που μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης. Μην αναβάλλετε, λοιπόν, να κλείσετε ραντεβού.

Όταν συναντηθείτε με τους ειδικούς, θα θελήσουν να μάθουν πώς το πεπτικό σας σύστημα κινείται. Η συλλογή αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η καταγραφή της συχνότητας που πηγαίνετε και των τύπων κοπράνων που έχετε – υπάρχουν ακόμη και διάφορες εφαρμογές για κινητά εκεί έξω για να σας βοηθήσουν.

Είναι επίσης καλή ιδέα να προσέχετε εάν το φαγητό που τρώτε κάνει διαφορά στις συνήθειες του εντέρου σας. Και φυσικά, σημειώστε τον πόνο, την αιμορραγία, την απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα.

Με βάση τις συνήθειες του εντέρου και τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καταλήξει σε ένα σχέδιο θεραπείας. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψουν σε έναν γαστρεντερολόγο , ο οποίος είναι γιατρός που ειδικεύεται στην πεπτική υγεία.

Αν και κανείς δεν θέλει πραγματικά να μιλήσει για πεπτικά προβλήματα, το να προσέχεις τι συμβαίνει στην τουαλέτα σου όταν εξωθείται μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή λειτουργία όλου του ανθρώπινου συστήματος. Αναβαθμίζοντας μάλιστα την ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική σας ευεξία, δείχνοντας παράλληλα στον εαυτό σας τον δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

www.healthpartners.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr