Οι τρεις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για ένα υγιές νευρικό σύστημα

Οι τρεις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για ένα υγιές νευρικό σύστημα

 

Οι βιταμίνες Β1, Β6 και Β12 είναι απαραίτητες για την υγεία των νεύρων.

Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων νευρικών βλαβών όπως το pamamanhid (μούδιασμα) και το tusok-tusok (μυρμήγκιασμα), γι’ αυτό ονομάζονται «νευροτροπικές» βιταμίνες.

Βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Τα νεύρα καταναλώνουν πολλή ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να την αποθηκεύσουν, επομένως χρειάζονται μια συνεχή παροχή. Η βιταμίνη Β1 παίζει βασικό ρόλο στη μετατροπή των υδατανθράκων στην ενέργεια που χρειάζονται τα νευρικά κύτταρα για να λειτουργήσουν σωστά και να παραμείνουν υγιή.

Πηγές βιταμίνης Β1
Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει το ίδιο θειαμίνη, επομένως είναι σημαντικό να τρώτε τροφές που την περιέχουν κάθε μέρα. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 είναι:

 

– Χοιρινό

– Ψάρι

– Όσπρια

– Ρύζι

– Σπόροι

– Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

 

Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6, επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, είναι ουσιαστική για να βεβαιωθείτε ότι οι νευρικές σας ίνες είναι σε θέση να μεταδίδουν σήματα αποτελεσματικά. Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των νεύρων, βοηθώντας το σώμα να παράγει ζωτικούς νευροδιαβιβαστές. Αυτοί είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι που μεταδίδουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Πηγές βιταμίνης Β6
Μια δίαιτα φιλική προς τα νεύρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, όπως τα ακόλουθα:

– Χοιρινό ή πουλερικά (όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα)

– Τόνος

– Αμυλούχα λαχανικά (όπως πατάτα)

– Γαλακτοκομικά

– Μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 (γνωστή και ως κοβαλαμίνη) είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεύρων λόγω του βασικού της ρόλου στην αναγέννηση των νευρικών ινών και στην αποκατάσταση της βλάβης των νεύρων. Η βιταμίνη Β12 έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο ρόλος που παίζει στη δημιουργία μυελίνης, η οποία σχηματίζει το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τις νευρικές ίνες.

Πηγές βιταμίνης Β12
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως:

– Κρέας

– Ψάρι

– Γαλακτοκομικά

– Αυγά

– Μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη του συμπλέγματος βιταμινών Β1, Β6 και Β12

Άτομα με διαβήτη. Η βλάβη των νεύρων πιστεύεται ότι επηρεάζει έως και τα μισά άτομα με διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να τραυματίσουν τα νεύρα. Εάν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β για την υποστήριξη της υγείας των νεύρων μαζί με άλλα προληπτικά μέτρα.

Άτομα που ακολουθούν ειδικές δίαιτες. Το να ακολουθεί κάποιος μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα έχει πολλά οφέλη, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά – όπως η βιταμίνη Β12 – περιέχονται μόνο στο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, καθώς και σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Ηλικιωμένοι. Η πιθανότητα βλάβης των νεύρων αυξάνεται με την ηλικία, λόγω του υψηλότερου επιπολασμού χρόνιας νόσου στους ηλικιωμένους.

Άτομα με άλλες ιατρικές παθήσεις. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως τα αυτοάνοσα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή κοιλιοκάκη, καθώς και η νόσος του Lyme, κάποιες μορφές καρκίνου και πολλές άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο νευρικής βλάβης, που μερικές φορές αναφέρεται και ως περιφερική νευροπάθεια.

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Ορισμένα σχήματα χημειοθεραπείας ή ορισμένα αντιβιοτικά εάν ληφθούν για μεγάλες περιόδους καθώς και η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου φαινυτοΐνη για την επιληψία ενέχουν κίνδυνο βλάβης των νεύρων.

Αλκοολικοί. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – που διαρκεί για αρκετά χρόνια – μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα βλάβης των νεύρων.

www.healthstat.gr

Έτσι θα εξαφανίσετε την έντονη μυρωδιά του ψαριού από το σπίτι σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr