Γνωστική Λειτουργία: Μπορεί ο καφές ή ο μεσημεριανός ύπνος να αναπληρώσουν τη στέρηση ύπνου;

Γνωστική Λειτουργία: Μπορεί ο καφές ή ο μεσημεριανός ύπνος να αναπληρώσουν τη στέρηση ύπνου;

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί, πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει με εργασίες που απαιτούν περίπλοκη σκέψη. Και ενώ ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα τις νύχτες που πρέπει να μείνετε ξύπνιοι, πιθανότατα δεν θα βοηθήσει την απόδοσή σας.

Εν ολίγοις, ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για το μυαλό και τον εγκέφαλό σας, και απλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον ύπνο.

Γνωστική Λειτουργία: Ένας ψυχολόγος εξηγεί γιατί δεν υπάρχει υποκατάστατο για το κλείσιμο των ματιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σημασία του ύπνου. Όλοι αισθάνονται καλύτερα μετά από μια καλή νύχτα ύπνου και η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει βαθιά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για να αντικαταστήσει την έλλειψη ύπνου;

Με άλλα λόγια, πώς μπορείτε να κοιμάστε λιγότερο και να αποδίδετε ακόμη στο απόγειό σας; Ως ψυχολόγος που μελετά τους τρόπους με τους οποίους ο ύπνος ωφελεί τη μνήμη, με ενδιαφέρει, επίσης, πώς η στέρηση ύπνου βλάπτει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Μετά από κάποια αρχική έρευνα σχετικά με τη στέρηση ύπνου και τις ψευδείς εξομολογήσεις, οι μαθητές μου στο Εργαστήριο Ύπνου και Μάθησης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και εγώ θέλαμε να δούμε ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Βρήκαμε μια απλή απάντηση: Δεν υπάρχει υποκατάστατο του ύπνου.

 

Η στέρηση ύπνου βλάπτει τη γνωστική λειτουργία Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η στέρηση ύπνου μειώνει την ικανότητα διατήρησης της προσοχής. Όταν τους ζητείται να παρακολουθήσουν μια οθόνη υπολογιστή και να πατήσουν ένα κουμπί κάθε φορά που εμφανίζεται μια κόκκινη κουκκίδα – μια αρκετά απλή εργασία – οι συμμετέχοντες που στερούνται ύπνου είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν κενά στην προσοχή. Δεν παρατηρούν μια έντονη κόκκινη κουκκίδα και αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν μέσα σε μισό δευτερόλεπτο.

Αυτά τα κενά στην προσοχή οφείλονται σε συσσώρευση πίεσης για ύπνο και είναι πιο συνηθισμένα σε σημεία του 24ωρου κιρκάδιου κύκλου όταν το σώμα αναμένει να κοιμηθεί. Έρευνα που διερευνά την επίδραση του ύπνου σε πιο σύνθετους τύπους σκέψης έχει δείξει κάπως μικτά αποτελέσματα.

Έτσι, η ομάδα μου και εγώ προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε πώς το να κρατάμε τους ανθρώπους ξύπνιους για μια νύχτα επηρέασε τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Βάλαμε τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν διάφορες γνωστικές εργασίες το βράδυ πριν τους αναθέσουμε τυχαία είτε να πάνε σπίτι και να κοιμηθούν είτε να μείνουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα στο εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες στους οποίους επιτράπηκε να κοιμηθούν επέστρεψαν το πρωί και όλοι ολοκλήρωσαν ξανά τις γνωστικές εργασίες. Μαζί με τις διαταραχές στην προσοχή, διαπιστώσαμε επίσης ότι η στέρηση ύπνου οδήγησε σε περισσότερα λάθη τήρησης του μέρους. Το Placekeeping είναι μια πολύπλοκη ικανότητα που περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς βημάτων με τη σειρά χωρίς να παραλείψετε ή να επαναλάβετε κανένα από αυτά. Αυτό θα ήταν παρόμοιο με το να ακολουθήσετε μια συνταγή για να ψήσετε ένα κέικ από μνήμης. Δεν θα θέλατε να ξεχάσετε να προσθέσετε αυγά ή να προσθέσετε κατά λάθος το αλάτι δύο φορές.

Μπορεί η καφεΐνη να αντικαταστήσει τον ύπνο;

Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους για να αναπληρώσουμε την έλλειψη ύπνου. Τι θα κάνατε αν δεν κοιμόσασταν αρκετά χθες το βράδυ; Πολλοί άνθρωποι άπλωναν ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό. Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των Αμερικανών ενηλίκων που συμμετείχαν στο δείγμα καταναλώνουν κάποια μορφή καφεΐνης καθημερινά. Θέλαμε να δούμε αν η καφεΐνη θα βοηθούσε στη διατήρηση της προσοχής και στην αποφυγή σφαλμάτων τήρησης του μέρους μετά τη στέρηση ύπνου. Η στέρηση ύπνου μπορεί να βλάψει σοβαρά το σώμα σας. Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε ότι η καφεΐνη βελτίωσε την ικανότητα να δίνουν προσοχή στους στερούμενους ύπνου συμμετέχοντες τόσο καλά που η απόδοσή τους ήταν παρόμοια με τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν όλη τη νύχτα. Η χορήγηση καφεΐνης σε άτομα που κοιμόντουσαν μια πλήρη νύχτα ενίσχυσε επίσης την απόδοσή τους. Έτσι, η καφεΐνη βοήθησε όλους να διατηρήσουν την προσοχή, όχι μόνο αυτούς που δεν κοιμόντουσαν. Αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν εκπληκτικό, καθώς άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι η καφεΐνη δεν μείωσε τα σφάλματα τήρησης του τόπου ούτε στην ομάδα που στερήθηκε ύπνο ούτε στην ομάδα που κοιμόταν. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχετε ύπνο, η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και να παίξετε Candy Crush, αλλά πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει να κάνετε την εξέταση της άλγεβρας.

 

Μπορεί ο μεσημεριανός ύπνος να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο;

Φυσικά, η καφεΐνη είναι ένας τεχνητός τρόπος για να αντικαταστήσει τον ύπνο. Επίσης, σκεφτήκαμε ότι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντικαταστήσουμε τον ύπνο θα ήταν με ύπνο. Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την απόδοση, επομένως είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Δώσαμε σε μερικούς από τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κοιμηθούν είτε για 30 είτε για 60 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας περιόδου στέρησης μεταξύ 4 π.μ. και 6 π.μ. Αυτή η χρονική περίοδος συμπίπτει κατά προσέγγιση με το χαμηλότερο σημείο εγρήγορσης στον κιρκάδιο κύκλο.

Είναι σημαντικό ότι διαπιστώσαμε πως οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν δεν τα πήγαν καλύτερα ούτε στην απλή εργασία προσοχής ούτε στην πιο περίπλοκη εργασία τήρησης του τόπου από εκείνους που έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Έτσι, ένας υπνάκος στη μέση της νύχτας δεν είχε ορατά οφέλη στη γνωστική απόδοση το πρωί μετά από μια νύχτα συνολικής στέρησης ύπνου.

Πάρτε τα z Ενώ η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί, πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει με εργασίες που απαιτούν περίπλοκη σκέψη. Και ενώ ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα τις νύχτες που πρέπει να μείνετε ξύπνιοι, πιθανότατα δεν θα βοηθήσει την απόδοσή σας.

Εν ολίγοις, ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για το μυαλό και τον εγκέφαλό σας, και απλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον ύπνο.

healthweb.gr

Απώλεια βάρους: Ο κανόνας του Harvard για σίγουρα αποτελέσματα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr