7 ρουτίνες πριν από τον νυχτερινό ύπνο για την υγεία του εντέρου και κατά της αυπνίας.

7 ρουτίνες πριν από τον νυχτερινό ύπνο για την υγεία του εντέρου και κατά της αυπνίας.

Ίσως αναρωτιέστε πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας .

Πρώτον, τι σημαίνει να « θεραπεύεις το έντερό σου »; Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο και συγγραφέα Ali Rezaie , MD, σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες  εάν έχετε προβλήματα με την πέψη, το σάκχαρο στο αίμα, την κακή διάθεση ή το άγχος.  Σύμφωνα με τον ερευνητή του μικροβιώματος του εντέρου Nathan Price, MD, αυτά τα ζητήματα μπορεί να σηματοδοτούν μια ανισορροπία .

Υγιεινές για το έντερο συνήθειες που πρέπει να δοκιμάσετε πριν τον ύπνο για βέλτιστη πέψη

Ήπιες διατάσεις ή γιόγκα
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να προετοιμάσετε το σώμα σας (και επομένως το έντερο σας) για χαλάρωση. «Το χρόνιο στρες μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος», λέει η Jillian Smith , RDN, η επικεφαλής διαιτολόγος της GutPersonal που ειδικεύεται στη λειτουργική ιατρική για το έντερο. «Με τη μείωση του στρες και την προώθηση της χαλάρωσης, δημιουργείτε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου».

Οι διατάσεις και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.  Μερικά παραδείγματα ήπιων στάσεων γιόγκα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν τη στάση του παιδιού και τη στάση του τραπεζιού.

Ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα
Αν σας αρέσει να πίνετε κάτι ζεστό πριν τον ύπνο, σκεφτείτε ένα τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη . Μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα. «Όταν ηρεμείς το νευρικό σύστημα, βελτιώνεις την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου» Αυτή η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κινητικότητας του εντέρου και της σωστής πεπτικής λειτουργίας.

Λήψη προβιοτικών
Τα προβιοτικά είναι πολύ καλύτερα να λαμβάνονται πριν από το γεύμα . Μπορούν οδηγήσουν σε πολύ καλύτερη πέψη.

Το έντερο είναι σχετικά ανενεργό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό επιτρέπει στα προβιοτικά να παραμείνουν περισσότερο στο γαστρεντερικό σωλήνα, προάγοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και βοηθώντας στην επούλωση των πεπτικών προβλημάτων. Μπορείτε ακόμη να πίνετε  προβιοτικά σας με  κομπούχα ή ροφήματα γιαουρτιού.

Διαλογιστικές πρακτικές
Ο διαλογισμός μπορεί να ενσωματωθεί παράλληλα με τη γιόγκα. Παρόμοια με τη γιόγκα,  μπορεί να είναι πολύ ηρεμιστικός, επομένως βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. «Το άγχος και το στρες ενεργοποιούν την απόκριση του σώματος «πάλη ή φυγή», η οποία μπορεί να διαταράξει την πέψη και να οδηγήσει σε προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα», εξηγεί ο Smith. Δραστηριότητες όπως η βαθιά αναπνοή υποστηρίζει, μπορούν να μειώσουν τις ορμόνες του στρες και να ανακουφίσουν αυτές τις παρενέργειες.

Περιορισμός χρόνου οθόνης
Δεδομένου ότι ο σταθερός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, η κύλιση του TikTok στο κρεβάτι —αν και πολύ δελεαστική— μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον σας. « Ο περιορισμός του χρόνου οθόνης θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να απολαύσετε πιο ξεκούραστο ύπνο, επιτρέποντας στο έντερό σας να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Smith.

Ενθαρρύνει τη μείωση του φωτός και την αποφυγή όλων των οθονών (τηλέφωνα, tablet, φορητοί υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.λπ.) για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό μειώνει την έκθεσή σας στο μπλε φως, προσθέτει, το οποίο διαφορετικά θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο σας.

Ενίσχυση μαγνησίου
Αυτή είναι μια επιπλέον νόστιμη επιλογή που πρέπει να εξετάσετε. Ο Smith λέει ότι η 100 τοις εκατό καθαρή σκόνη κακάο, αναμεμειγμένη με ζεστό γάλα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε αυτή την ώθηση. Μια άλλη επιλογή που είναι ίσως πιο εύκολη: να λάβετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου. « Το μαγνήσιο βοηθά να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας νευροδιαβιβαστές που χαλαρώνουν το μυαλό και το σώμα», εξηγεί. Ως εκ τούτου, καλύτερος ύπνος και καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Περιορίστε τη ζάχαρη, την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο
…Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση οξέος και καούρα, σύμφωνα με τον Δρ Mesilhy. «Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ακριβώς πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτεί, οδηγώντας σε γαστρεντερική δυσφορία, ειδικά για άτομα που έχουν ήδη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση».

Αυτό που είναι υπέροχο σε αυτές τις ρουτίνες είναι ότι μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο υπάρχον τελετουργικό πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πίνετε τσάι από βότανα ενώ διαβάζετε στο κρεβάτι ή να κάνετε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής καθώς βρίσκεστε στα σεντόνια. Με τη ρουτίνα μιας βολικής συνήθειας —ή την προσθήκη μιας νέας συνήθειας σε μια παλιά—  μπορείτε να έχετε ένα “απροβλημάτιστο” έντερο χωρίς εξάρσεις.

www.wellandgood.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr