Ρετινοειδή: ποιόν τύπο να επιλέξεις ποιόν να αποφύγεις και πως να τα συνδυάσεις για επιδερμίδα 10 χρόνια νεότερη.

Ρετινοειδή: ποιόν τύπο να επιλέξεις ποιόν να αποφύγεις και πως να τα συνδυάσεις για επιδερμίδα 10 χρόνια νεότερη.

Τα ρετινοειδή αποτελούν το φυσικό ρετούς της εικόνας μας. Αναπλάθουν την επιδερμίδα μας και δίνουν μια όψη νεότερη αφαιρώντας από την επιδερμίδα το πέρασμα 10 ετών. Οι δερματολόγοι τα συστήνουν πάντα για μια ολική αναδόμηση και για καθυστέρηση της γήρανσης.

Η σωστή εφαρμογή ρετινοειδών βοηθά στην εξομάλυνση της υφής και του τόνου του δέρματος, στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στη θεραπεία της ακμής.

Τα ρετινοειδή, ένα παράγωγο βιταμίνης Α, βοηθούν στην ομοιόμορφη απόχρωση του δέρματος, λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αντιμετωπίζουν την ακμή και αποφράσσουν τους πόρους. Οι δερματολόγοι συνήθως συμβουλεύουν να εφαρμόζετε τοπικά συνταγογραφούμενα ρετινοειδή τη νύχτα μετά τον καθαρισμό του δέρματος και μετά με μια ενυδατική κρέμα. Η εφαρμογή αντηλιακού κάθε μέρα είναι απαραίτητη καθώς τα ρετινοειδή συχνά κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρετινοειδών. Τα συνταγογραφούμενα από του στόματος ρετινοειδή αντιμετωπίζουν τη σοβαρή ακμή. Τα τοπικά ρετινοειδή που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ρετινόλη, περιέχονται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων περιποίησης δέρματος που μειώνουν την ήπια ακμή και τα σημάδια γήρανσης. 

Πώς να τα χρησιμοποιείτε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας .

Τι είναι τα ρετινοειδή;


Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα βιταμίνης Α, που σημαίνει ότι έχουν παρόμοιες λειτουργίες και δομές με τη βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος.

Τα ρετινοειδή βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων υγείας και δερματικών προβλημάτων όπως: 

Ακμή
Ψωρίαση, η οποία προκαλεί φαγούρα, παχιά μπαλώματα κόκκινου δέρματος και ασημένια λέπια 
Γήρανση του δέρματος
Μερικοί καρκίνοι

Πώς λειτουργούν;

Τα ρετινοειδή δρουν ενισχύοντας το κολλαγόνο και αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών των κυττάρων. 

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συνθέτει τα οστά, τους χόνδρους και το δέρμα σας. Μειώνεται και διασπάται γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε σημάδια γήρανσης, όπως το χαρακτηριστικό ζαρωμένο δέρμα.  Τα ρετινοειδή έχουν αντιγηραντική δράση αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. 

Τα τοπικά ρετινοειδή απομακρύνουν γρήγορα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και βοηθούν στην παραγωγή νέων, τα οποία αποφράσσουν τους πόρους.Τα από του στόματος ρετινοειδή βοηθούν στην εξάλειψη των περιττών ελαίων, που προκαλούν ακμή. 

Τύποι Ρετινοειδών
Τα ρετινοειδή είναι διαθέσιμα ως συνταγογραφούμενα από του στόματος φάρμακα ή τοπικές κρέμες, τζελ και υγρά. Ορισμένα τοπικά φάρμακα απαιτούν ιατρική συνταγή, ενώ άλλα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Διαφορετικοί τύποι ρετινοειδών αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις υγείας και δερματικές επιπλοκές. 

Τα τοπικά ρετινοειδή και τι θεραπεύουν : 

Adapalene: Ήπια ακμή
Αλιτρετινοΐνη: Σάρκωμα Kaposi, ένας τύπος καρκίνου που προκαλεί την ανάπτυξη μη φυσιολογικών μοβ ή κόκκινων βλαβών στους ιστούς που καλύπτουν το στόμα, τη μύτη και το λαιμό. στους λεμφαδένεςή κάτω από το δέρμα 
Bexarotene: Δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων, ένας τύπος καρκίνου του αίματος που επηρεάζει το δέρμα 
Ρετινόλη: Υπερμελάγχρωση, κεράτωση pilaris (εξογκώματα στο δέρμα που μοιάζουν με ακμή), ήπια ακμή και ρυτίδες

Ταζαροτένη: Ήπια ακμή και ψωρίαση
Τρετινοΐνη: Υπερμελάγχρωση, κεράτωση pilaris, ήπια ακμή και ρυτίδες

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα συνταγογραφούμενο από του στόματος ρετινοειδές. Η ισοτρετινοΐνη αντιμετωπίζει σοβαρή ακμή, όπως κύστεις και οζίδια που είναι συχνά μεγάλα και επώδυνα. Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη για τέσσερις έως πέντε μήνες, αλλά ορισμένες θεραπείες μπορεί να διαρκέσουν λιγότερο ή περισσότερο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται ουλές στο δέρμα σας καθώς η ακμή σας καθαρίζει.

Ρετινοειδή εναντίον Ρετινόλης
Η ρετινόλη είναι ένα τοπικό ρετινοειδές που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή που βοηθά στην εξομάλυνση της υφής και του τόνου του δέρματος, στην απαλλαγή από τις ρυτίδες και στη θεραπεία της ήπιας ακμής. Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Εείναι πιο αδύναμη από τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή. Ως αποτέλεσμα, η ρετινόλη χρειάζεται συνήθως περισσότερο χρόνο για να μειώσει τα σημάδια γήρανσης από άλλα ρετινοειδή. 

Τα κύρια οφέλη της ρετινόλης
Οφέλη των Ρετινοειδών

Τα ρετινοειδή είναι συχνά βασικό στοιχείο στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος λόγω των επιθυμητών επιδράσεών τους στο δέρμα. 

Συγκεκριμένα,  ωφελούν το δέρμα καθαρίζοντας την ήπια έως σοβαρή ακμή, εξομαλύνοντας την ακανόνιστη υφή ή τόνο του δέρματος και αποτρέποντας τα σημάδια ακμής.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ρετινοειδή αναστέλλουν την ανάπτυξη των κηλίδων που σχηματίζονται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα υπερβολικά έλαια φράζουν τους πόρους. 

Τα ρετινοειδή βοηθούν επίσης στη μείωση των σημαδιών γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.  Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020 εξέτασε 180 μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τρετινοΐνη για τρεις έως 24 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρετινοΐνη μείωσε τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης λόγω της έκθεσης στον ήλιο σε ένα μήνα. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρετινοΐνη ελαχιστοποιεί τις φθορές του δέρματος όπως: 

Υπερμελάγχρωση
Ηπατικές κηλίδες
Ωχρότητα
Ρυτίδωση

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα ρετινοειδή
Χρησιμοποιήστε ρετινοειδή ακριβώς όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες ή συνταγογραφεί ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Η καθοδήγηση για τα ρετινοειδή εξαρτάται από το εάν χρησιμοποιείτε από του στόματος ή τοπικά ρετινοειδή.

Από του στόματος ρετινοειδή
Χρησιμοποιήστε ισοτρετινοΐνη όπως συνταγογραφείται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Γενικά, οι άνθρωποι λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη δύο φορές την ημέρα για τέσσερις έως πέντε μήνες. Πάρτε ισοτρετινοΐνη μετά το φαγητό με ένα γεμάτο ποτήρι νερό.

Όπως και με τα τοπικά ρετινοειδή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ακμή σας επιδεινώνεται μετά την έναρξη της ισοτρετινοΐνης. Η ακμή συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να βελτιωθεί μετά τη διακοπή της θεραπείας. 

Τοπικά ρετινοειδή
Ένας ειδικός γιατρός πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να ξεκινήσετε με ένα ρετινοειδές χαμηλής αντοχής για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Μπορεί να σας καθοδηγήσουν να εφαρμόζετε το ρετινοειδές κάθε δεύτερη νύχτα και στη συνέχεια να αυξάνετε αργά για να το εφαρμόζετε κάθε βράδυ. 

Για να χρησιμοποιήσετε τοπικά ρετινοειδή: 

Με καθαρά χέρια, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό και νερό.
Στεγνώστε απαλά το δέρμα σας. Περιμένετε 20–30 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι εντελώς στεγνό.

Εφαρμόστε το ρετινοειδές στην πληγείσα περιοχή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Καλύψτε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή. Για παράδειγμα, εφαρμόστε το ρετινοειδές σε ολόκληρο το πρόσωπό σας αντί να θεραπεύετε την ακμή ή περιοχές με ανομοιόμορφη υφή ή τόνο δέρματος.
Συνεχίστε με μια κρεμώδη, πλούσια ενυδατική κρέμα για να αντιμετωπίσετε τυχόν ξηρότητα.

Είναι φυσιολογικό η ακμή να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σε 10 ημέρες τοπικών ρετινοειδών, γνωστή περίοδος ως « καθαρισμός δέρματος ». Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τοπικά ρετινοειδή εάν η ακμή σας επιδεινωθεί. Η ακμή συνήθως αρχίζει να εξαφανίζεται μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες εάν χρησιμοποιείτε τακτικά τοπικά ρετινοειδή. 

Τα τοπικά ρετινοειδή είναι φωτοευαίσθητα, πράγμα που σημαίνει ότι το φως μπορεί να τα απενεργοποιήσει.  Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε ρετινοειδή τη νύχτα, καθώς το φως του ήλιου μπορεί να τα αποδυναμώσει, είπε ο Shari Lipner, MD, PhD , αναπληρωτής καθηγητής κλινικής δερματολογίας στο Weill Cornell Medicine, στο Health .

Τα ρετινοειδή κάνουν επίσης το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με την Ava Shamban, MD , δερματολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, στο Health . Για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο, εφαρμόστε μόνο τοπικά ρετινοειδή τη νύχτα και χρησιμοποιήστε ένα ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 την ημέρα. 

Κίνδυνοι και συμβουλές ασφάλειας
Τα τοπικά ρετινοειδή είναι γενικά ασφαλή, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να τα αποφύγουν. Για παράδειγμα, τα τοπικά ρετινοειδή μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας εάν είστε επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα ή έχετε δερματικές αλλεργίες.

Μιλήστε με έναν δερματολόγο πριν προσθέσετε ένα ρετινοειδές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας ή εάν η ακμή σας επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου σας . Η ακμή σας μπορεί να σχετίζεται με ορμόνες εάν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως μη φυσιολογική τριχοφυΐα. 

Μην χρησιμοποιείτε ρετινοειδή εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή περιμένετε ήδη παιδί, συμπληρώνει ο Δρ Lipner. Τα ρετινοειδή μπορούν να μεταφερθούν στο έμβρυο προγεννητικά μέσω του πλακούντα και μεταγεννητικά μέσω του μητρικού γάλακτος. 

Τα ρετινοειδή αυξάνουν τον κίνδυνο εμβρυϊκού συνδρόμου ρετινοειδών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σωματικές γενετικές ανωμαλίες όπως:

Ανωμαλίες αυτιών και ματιών
Καθυστέρηση ανάπτυξης
Καρδιακά ελαττώματα

Η αποτρίχωση και η αποτρίχωση με λέιζερ στοχεύουν στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να γίνει εύθραυστο όταν χρησιμοποιείτε ρετινοειδή. Ως αποτέλεσμα, οι θεραπείες αποτρίχωσης αυξάνουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων και ερεθισμών.

Ο δερματολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το ρετινοειδές σας πριν από τις διαδικασίες αποτρίχωσης με κερί ή λέιζερ

Παρενέργειες
Τα τοπικά ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως: 

Αλλαγές στον τόνο του δέρματος
Ξηρό δέρμα
Κνησμός
Ερυθρότητα
Απολέπιση του δέρματος
Δέρμα που σχηματίζει φουσκάλες, σχηματίζει κρούστα ή διογκώνεται
Δέρμα που νιώθει ζεστό ή ενοχλητικά τσιμπήματα

Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες των από του στόματος ρετινοειδών μπορεί να περιλαμβάνουν: 

Αλλαγές στον τόνο του δέρματος
Κοψίματα και πληγές που επουλώνονται πιο αργά από το συνηθισμένο
Ξηρό δέρμα κοντά στα μάτια, το στόμα και τη μύτη
Κούραση
Έξαψη ή εφίδρωση
Αύξηση ή απώλεια μαλλιών
Αιμορραγίες από τη μύτη
Απολέπιση δέρματος, ειδικά στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών σας
Πρησμένα ούλα που αιμορραγούν
Η φωνή αλλάζει

Προϊόντα περιποίησης δέρματος προς αποφυγή
Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ξηραντικών και των απολεπιστικών, μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα ρετινοειδή και να ερεθίσουν το δέρμα σας.

“Είναι καλύτερο να αποφεύγετε άλλους ξηραντικούς παράγοντες όταν χρησιμοποιείτε ρετινοειδή όπως τόνερ, στυπτικά και φαρμακευτικά καθαριστικά. Αυτά τα προϊόντα προκαλούν κι άλλο ερεθισμό”, είπε ο Δρ Lipner.

Τα ρετινοειδή απολεπίζουν το δέρμα σας και αποφράσσουν τους πόρους σας. Η προσθήκη ενός άλλου ισχυρού απολεπιστικού, όπως ένα άλφα-υδροξυ οξύ (AHA), πάνω από ένα ρετινοειδές αφήνει το δέρμα σας εκτεθειμένο και εύθραστο, σύμφωνα με τον Δρ Shamban.

Ένα βήτα-υδροξυ οξύ (BHA), κοινώς γνωστό ως σαλικυλικό οξύ, αναμιγνύεται ελάχιστα με τα ρετινοειδή,  στο Health .

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε απολεπιστικά, αλλά κλιμακώστε τη χρήση τους και μειώστε την ποσότητα που κάνετε.   Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε απολεπιστικά το πρωί και ρετινοειδή το βράδυ.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν ορό βιταμίνης C αντί για ένα απολεπιστικό, συμβούλεψε ο Δρ Σαμπάν: «Θα διεισδύσει καλύτερα και θα μειώσει την πιθανότητα ερεθισμού».

Η υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος κάνοντας το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο. Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και καρκίνου του δέρματος εάν χρησιμοποιείτε απολεπιστικό, ρετινοειδή ή ορό βιταμίνης C. 

Αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης που πρέπει να έχετε στη ρουτίνα σας, σύμφωνα με τους δερματολόγους
Μια γρήγορη ανασκόπηση

Τα ρετινοειδή επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία του σώματός σας να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής. Χρησιμοποιήστε  με προσοχή, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα προϊόντα περιποίησης και να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εφαρμόστε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 καθημερινά και χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα για να αποτρέψετε τη φθορά και την ξηρότητα από τον ήλιο.

Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν εξακολουθείτε να έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τα ρετινοειδή ή άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος.

www.health.com/

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr