Το να είσαι ξυπόλητος ωφελεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το να είσαι ξυπόλητος ωφελεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα γυμνά πόδια είναι σημαντικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου

Τα παπούτσια εμποδίζουν ένα από τα πιο πλούσια σε νεύρα μέρη του σώματος να στείλει σημαντικά μηνύματα από το περιβάλλον μας στον εγκέφαλό μας, και ως εκ τούτου εμποδίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, υποστηρίζει η Δρ. Kacie Flegal, χειροπράκτης και μέλος της International Chiropractic Pediatrics Association.

Τα μωρά χρησιμοποιούν τις πέντε βασικές αισθήσεις – αφή, γεύση, όραση, ακοή και όσφρηση – για να στείλουν ανατροφοδότηση από το περιβάλλον τους στον εγκέφαλό τους και να αναπτύξουν τις νευρικές τους οδούς.

Αλλά υπάρχουν δύο άλλα αισθητήρια συστήματα για τα οποία σπάνια γίνεται λόγος – το ιδιοδεκτικό σύστημα και το αιθουσαίο σύστημα.

Η ιδιοδεκτικότητα μας δίνει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την κίνηση και τη θέση του σώματός μας στο χώρο, ενώ το αιθουσαίο σύστημα είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και τον συντονισμό.

Η ανάπτυξη και των δύο αυτών αισθήσεων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αισθητηριακή εισροή που λαμβάνουμε μέσω των γυμνών ποδιών, ειδικά κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, εξηγεί ο Flegal σε ένα άρθρο για το περιοδικό Natural Child.

Όταν ενεργοποιούνται από την πίεση και την κίνηση, οι νευρικές απολήξεις στα πόδια που ονομάζονται ιδιοϋποδοχείς στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που του λένε πώς προσανατολίζεται το σώμα.

Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τους ιδιοϋποδοχείς «χρησιμοποιούνται για την προστασία του ίδιου του ποδιού από τραυματισμό, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης από τον εγκέφαλο για να κάνει ανεπαίσθητες προσαρμογές στο βάδισμά σας για να προστατεύσει τα οστά και τις αρθρώσεις στο σώμα σας αλλά και για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των κινήσεών σας. » εξηγεί ο συγγραφέας του The Barefoot Book Dr. Daniel Howell.

Τα παπούτσια εμποδίζουν αυτούς τους υποδοχείς να κάνουν τη δουλειά τους και επομένως αναστέλλουν την ανάπτυξη ισχυρών νευρολογικών οδών και συνδέσεων.

Συχνά οι γονείς συχνά βάζουν παπούτσια στα μωρά τους τη στιγμή που μαθαίνουν να περπατούν ή ακόμα και πριν καν αρχίσουν να περπατούν, σημειώνει η Flegal.

Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπουν τη διέγερση των ιδιοϋποδοχέων, περιορίζουν την κίνηση του παιδιού τους και βλάπτουν την ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς οι μικροί μύες και οι αρθρώσεις στα πόδια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο έδαφος.

«Όταν επιτρέπεται σε ένα παιδί να είναι ξυπόλητο, τα απτικά του μονοπάτια αισθάνονται την επιφάνεια του εδάφους, οι ιδιοϋποδοχείς ανταποκρίνονται στην πίεση και το έδαφος δημιουργεί μικρές ανισορροπίες που δημιουργούν νευρομυϊκή δύναμη, χωρικό προσανατολισμό, ισορροπία και συντονισμό», γράφει ο Flegal .

Φυσικά θέλουμε να προστατεύσουμε τα πόδια των παιδιών μας από πιο σκληρά περιβάλλοντα, αλλά η Flegal συνιστά να τα αφήνουμε να τρέχουν χωρίς παπούτσια σε διάφορες φυσικές επιφάνειες, όπως γρασίδι, βρεγμένο χώμα, άμμο ή βρεγμένα φύλλα, όσο πιο συχνά γίνεται.

«Ως αποτέλεσμα, θα τους ανοίξετε δίοδο για μια εξαιρετική πλατφόρμα που προωθεί την ανάπτυξη ανώτερων κέντρων του εγκεφάλου. Τα κέντρα αυτά,  είναι υπεύθυνα για τον συναισθηματικό έλεγχο, την επίλυση προβλημάτων, τη γλώσσα, τις κοινωνικές δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση», λέει ο Flegal.

returntonow.net

Αιθέριο έλαιο γαρδένια. Για τις φθορές του ήλιου, τις μυικές φθορές

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr