ΜΕΛΕΤΗ: Οι άνθρωποι που πλένουν τα πιάτα στο χέρι έχουν καλύτερη χλωρίδα του εντέρου και λιγότερες αλλεργίες

ΜΕΛΕΤΗ: Οι άνθρωποι που πλένουν τα πιάτα στο χέρι έχουν καλύτερη χλωρίδα του εντέρου και λιγότερες αλλεργίες

Μην πλένετε πολύ καλά τα πιάτα σας! Το σούπερ ζεστό νερό και τα αντιβακτηριακά σαπούνια σκοτώνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου!

Τον τελευταίο μισό αιώνα, πολλοί από εμάς έχουμε ρυθμιστεί να πιστεύουμε ότι το πλυντήριο πιάτων είναι μια ευκολία που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Επίσης θεωρούμε ότι το μηχάνημα είναι  περιβαλλοντικά καλύτερο από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι.

Μερικά εκπληκτικά οφέλη από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι:

1. Τα άτομα που πλένουν τα πιάτα στο χέρι έχουν καλύτερη χλωρίδα του εντέρου και λιγότερες αλλεργίες.

Μελέτη του 2015 σε 1000 παιδιά από τη Σουηδία διαπίστωσε ότι εκείνα των οποίων οι γονείς έπλεναν τα πιάτα στο χέρι είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

Τα ευρήματα είναι τα πιο πρόσφατα που υποστηρίζουν την « υπόθεση υγιεινής », η οποία λέει ότι τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών.

Χάρη στα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα απολυμαντικά χεριών, την παστερίωση και το σούπερ ζεστό νερό, τα παιδιά δεν εκτίθενται σε τόσα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς όπως παλιά, στερώντας την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος να αναγνωρίζει τον μικροβιακό φίλο από τον εχθρό.

2. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να είναι διαλογιστικό και να ανακουφίζει από το άγχος.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το προσεκτικό πλύσιμο των πιάτων θα μπορούσε να είναι θεραπευτικό, αυξάνοντας τα συναισθήματα ευεξίας και μειώνοντας το άγχος.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να πλύνουν 18 πιάτα «με επίγνωση» — με πρόθεση και εστίαση, συλλογιζόμενοι τις αισθητηριακές εμπειρίες της πράξης, όπως τη ζεστασιά του νερού, την αίσθηση των πιάτων και τη μυρωδιά του σαπουνιού.

Στην ομάδα ελέγχου δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τις σωστές τεχνικές πλυσίματος πιάτων αντί για οδηγίες επίγνωσης.

Η ομάδα ενσυνειδητότητας ανέφερε αυξημένη θετικότητα και μειωμένη νευρικότητα, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν ανέφερε καμία αλλαγή.

3. Το πλύσιμο των πιάτων με τα χέρια μπορεί να εξοικονομήσει νερό, αν γίνει σωστά.

Ενώ οι περισσότεροι «ειδικοί» –  από τη βιομηχανία πλυντηρίων πιάτων – επιμένουν ότι τα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν λιγότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι, τελικά τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν περίπου 5,5 γαλόνια νερού ανά φορτίο και τα παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούν 10-15 γαλόνια.

Μελέτη υποστηρίζει ότι το πλύσιμο στο χέρι ενός πλήρους φορτίου πιάτων μπορεί να πάρει έως και 27 γαλόνια νερού. Ο συγγραφέας της περμακουλτούρας Paul Wheaton δείχνει πώς να το κάνετε με ένα γαλόνι παρακάτω:

4. Το πλύσιμο των πιάτων με τα χέρια μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται από ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι καταναλώνετε λιγότερο νερό, καταναλώνετε επίσης λιγότερη ενέργεια.

Επίσης, δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα για να ανακυκλώσετε το νερό ή να στεγνώσετε με θερμότητα τα πιάτα μετά.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερη ενέργεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό ή κρύο νερό. 

5. Απαλλάξου από το να κάνεις την ίδια δουλειά δύο φορές.

Όσο κι αν επέμενε ο μπαμπάς μου, τα πιάτα δεν έβγαιναν ποτέ καθαρά από το πλυντήριο πιάτων χωρίς πρόπλυση, ειδικά αφού αγόρασε τη νέα μηχανή Energy Star. Στο σπίτι του, λοιπόν, έπρεπε να πλύνουμε ξανά αρκετά από τα πιάτα αφού βγήκαν.

Στο σπίτι της μαμάς μου, έπρεπε να προπλύνουμε τα πιάτα τόσο καλά στο νεροχύτη, που ήταν σχεδόν άσκοπο να τα πλύνουμε στο πλυντήριο μετά. Αλλά ήταν μικροφοβική και επέμενε.

Όπως μπορείτε να δείτε, σε κάθε σενάριο, οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα χρησιμοποιούν περισσότερα από 5 γαλόνια νερού για πλύσιμο στο πλυντήριο.

6. Εξοικονομήστε χρήματα μην αγοράζοντας πλυντήριο πιάτων.

Τα πλυντήρια πιάτων κοστίζουν αρκετά χρήμματα ενώ τα κατά πολύ φθηνότερα  κοστίζουν μακροπρόθεσμα.

7. Κρατήστε τα τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα μακριά από μια χωματερή.

Κάντε καλό στο περιβάλλον μη δημιουργώντας απόβλητα.

Τελικά τα πλυντήρια πιάτων πεθαίνουν και όταν πεθαίνουν, καταλήγουν σε χωματερή.

returntonow.net

Αγιουρβεδικά βότανα για τη χοληστερόλη – μια φυσική προσέγγιση για την υγεία της καρδιάς

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr