7 βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη μακροζωία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

7 βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη μακροζωία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η αναζήτηση της μακροζωίας ήταν πάντα μια κεντρική ανθρώπινη φιλοδοξία. Καθώς περιηγούμαστε στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής, ο ρόλος των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ειδικά των βιταμινών και των μετάλλων, έχει έρθει στο επίκεντρο.

Και οι δύο λειτουργούν ως οι ακρογωνιαίοι λίθοι της υγείας μας, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη λειτουργία του σώματός μας και, με τη σειρά τους, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής μας. Η επιστήμη αποκαλύπτει συνεχώς τη βαθιά επίδραση που έχουν αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά στην ευημερία μας.

Αυτό το άρθρο διερευνά επτά βασικές βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και μπορεί να αυξήσουν τη μακροζωία με βάση την έρευνα. Ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι διατροφικής φώτισης.

7 βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζονται από την επιστήμη για μακροζωία

1. Βιταμίνη D
Οφέλη
Δυναμώνει τα οστά: Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για γερά οστά. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά και κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
Ενισχύει την ανοσία: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για το σκελετικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων και της οστεοπόρωσης και ενεργοποιεί την άμυνα του ανοσοποιητικού μας για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η διατήρηση αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να προάγει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών [ 1 ], συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Προστατεύει επίσης από τη γνωστική έκπτωση, τονίζοντας τη σημασία του στην υγιή γήρανση.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Ηλιακό φως: Το δέρμα μας, όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, είναι ένας φυσικός συνθέτης της βιταμίνης D.
Διατροφικές πηγές:
Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και πέστροφα)
Κρόκοι αυγών
Εμπλουτισμένα τρόφιμα (δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα)
Μοσχαρίσιο συκώτι
Τυρί
Μανιτάρια (ειδικά maitake και shiitake)
Οδηγίες δοσολογίας
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία, τη συνολική υγεία και την έκθεση στον ήλιο. Η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας διασφαλίζει μια εξατομικευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για τα συμπληρώματα.

βιταμίνη d
2. Βιταμίνη C
Οφέλη
Αντιοξειδωτική άμυνα: Οι ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια – αποτελούν συνεχή απειλή για την κυτταρική μας υγεία, επιταχύνοντας ενδεχομένως τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών. Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες , εξουδετερώνει αυτές τις ρίζες, προσφέροντας προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
Καρδιαγγειακή υγεία και υγεία του δέρματος: Αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό διευκολύνει τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και περιορίζει τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, απαραίτητη για την ελαστικότητα και την επισκευή του δέρματος, και παρέχει ασπίδα ενάντια στις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες [ 2 ] και προάγει μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή. Υποστηρίζει επίσης την υγεία του δέρματος, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης .

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Εσπεριδοειδή
Μούρα
Ακτινίδια
Ανανάς
Παπάγια
Ντομάτες
πιπεριές
Πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο)
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Ενώ η βέλτιστη πρόσληψη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση της υγείας, οι γενικές συστάσεις για τους ενήλικες είναι:
Άνδρες: 90 mg/ημέρα
Γυναίκες: 75 mg/ημέρα
Οι καπνιστές ή όσοι βρίσκονται υπό υψηλό στρες μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο. Συνιστάται πάντα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Προτεινόμενη προσφορά προϊόντων
Βιταμίνη D3 φτελιάς & σίκαλης

Διατίθεται σε κάψουλες και κόμμι.
Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε πιο αδύνατα σώματα, αυξημένη μυϊκή μάζα και καλύτερη μυϊκή λειτουργία.
Περιέχει βιταμίνη D και ασβέστιο που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Ψώνισε τώρα
3. Βιταμίνη Ε
Οφέλη
Προστατεύει από την οξείδωση και τη φλεγμονή: Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που συνδέονται και οι δύο με καρδιακές παθήσεις. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τους πιθανούς καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Καλό για τα μάτια και το δέρμα: Η βιταμίνη Ε ενυδατώνει, βοηθά στην επούλωση των πληγών και προστατεύει από τις ακτίνες UV. Βοηθά επίσης στην υγεία των ματιών μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Τα πολύπλευρα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Ε, από την καρδιά μέχρι το δέρμα και τα μάτια, αναπόφευκτα την ρίχνουν ως πρωταγωνιστή στην αφήγηση της μακροζωίας. Αντιμετωπίζοντας την οξειδωτική βλάβη και υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες του σώματος [ 3 ], θέτει τις προϋποθέσεις για μια μεγαλύτερη, πιο ζωντανή ζωή.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Ξηροί καρποί (ειδικά αμύγδαλα)
Σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι)
Σπανάκι
Μπρόκολο
Εμπλουτισμένα δημητριακά
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Συνήθως, οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 15 mg (ή 22,4 IU) ημερησίως. Οι ατομικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν. Επομένως, η αναζήτηση συμβουλών επαγγελματία υγείας είναι επωφελής.
4. Βιταμίνη Κ
Οφέλη
Αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία: Ένας ζωτικός παράγοντας στη διαδικασία πήξης, η βιταμίνη Κ διασφαλίζει αποτελεσματικά τους θρόμβους του αίματός μας, προστατεύοντας από υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων.
Ενισχύει την υγεία των οστών: Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά στην ανοργανοποίηση των οστών, καθιστώντας τα δυνατά και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ο ρόλος της βιταμίνης Κ δεν περιορίζεται στο αίμα και τα οστά. Μελέτες δείχνουν τις δυνατότητές του να προάγει τη μακροζωία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ θα μπορούσαν να μετριάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την υγεία των οστών [ 4 ], τονίζοντας τον βαθύ αντίκτυπό της στην υγιή γήρανση.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. κατσαρό λάχανο, σπανάκι)
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βρυξελλών
Ψάρια, κρέας και αυγά
Σιτηρά
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Οι ενήλικες χρειάζονται γενικά περίπου 90-120 mcg ημερησίως, με διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπως πάντα, μια διαβούλευση με έναν ειδικό στον τομέα της υγείας μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.
5. Βιταμίνη Β12
Οφέλη
Προωθεί τη σύνθεση DNA και την υγεία του εγκεφάλου: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό DNA και την υγεία των νεύρων, με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και την πρόληψη νευρολογικών διαταραχών.
Προλαμβάνει την αναιμία: Η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια ανεπάρκεια συχνά συσχετίζεται με μια μορφή αναιμίας, όπου το αίμα κάποιου έχει μειωμένη ικανότητα να μεταφέρει οξυγόνο, οδηγώντας σε κόπωση και αδυναμία.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Η διατήρηση επαρκών επιπέδων Β12 μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μακροζωίας. Η βαθιά επίδραση της βιταμίνης στην υγεία των νεύρων και ο ρόλος της στην καταπολέμηση της αναιμίας  υπογραμμίζουν τη σημασία της στην προώθηση μιας μακράς, υγιούς ζωής.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Ζωικά προϊόντα (π.χ. ψάρι, κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα)
Εμπλουτισμένα δημητριακά και φυτικά γάλατα
Διατροφική μαγιά
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Για τους ενήλικες, η γενική οδηγία κυμαίνεται γύρω στα 2,4 mcg ημερησίως. Μπορεί να προκύψουν διαφορετικές ανάγκες, επομένως είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγειονομικής περίθαλψης.
6. Μαγνήσιο
Οφέλη
Νεύρα, μύες και ενέργεια: Κεντρικό στοιχείο σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες , το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων, βοηθώντας στη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη χαλάρωση των μυών, βοηθά στην αποφυγή των κράμπων και παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας του σώματος.
Καρδιά και οστά: Αυτό το μέταλλο ενισχύει την υγεία της καρδιάς σταθεροποιώντας τους καρδιακούς ρυθμούς και μειώνοντας τους κινδύνους υπέρτασης. Για το σκελετικό σύστημα, το μαγνήσιο υποστηρίζει την οστική πυκνότητα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους κατάγματος και αποτρέποντας την οστεοπόρωση.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Τα πολύπλευρα οφέλη του μαγνησίου, που εκτείνονται από τα νεύρα μέχρι τα οστά το καθιστούν ζωτικό στοιχείο στην εξίσωση μακροζωίας. Τα ολοκληρωμένα οφέλη του για την υγεία μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη, πιο ζωτική ζωή.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, τσουρέκι)
Ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. αμύγδαλα, σπόροι κολοκύθας)
Ολικής αλέσεως
Αβοκάντο
Μπανάνες
Μαύρη σοκολάτα
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Η γενική σύσταση για ενήλικες είναι περίπου 310-420 mg ημερησίως, αν και οι ατομικές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν. Συνιστάται πάντα η διαβούλευση με έναν ειδικό στον τομέα της υγείας.
μαγνήσιο

7. Ψευδάργυρος
Οφέλη
Ενισχύει την ανοσία και βελτιστοποιεί τη σύνθεση του DNA: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη σύνθεση του DNA, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των παθογόνων και στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των κυττάρων.
Βοηθά στην επούλωση των πληγών: Ο ψευδάργυρος, γνωστός για τις ικανότητές του επιταχυνόμενης επούλωσης πληγών, βοηθά στην υγεία του δέρματος, εξασφαλίζοντας έγκαιρη ανάρρωση από τραυματισμούς και κοψίματα.
Σύνδεσμος με τη μακροζωία
Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία, καθώς βοηθά σε άμεσες ανοσολογικές αποκρίσεις και μπορεί να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πηγές και συστάσεις πρόσληψης
Διατροφικές πηγές:
Κρέας (ειδικά κόκκινο κρέας)
Οστρακόδερμο
Όσπρια (π.χ. ρεβίθια, φακές)
Σπόροι (π.χ. κολοκύθα, σουσάμι)
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Γαλακτοκομικά
Αυγά
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Συνήθως, οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται περίπου 11 mg και οι γυναίκες περίπου 8 mg ημερησίως. Οι εξατομικευμένες ανάγκες ενδέχεται να απαιτούν τη διαβούλευση με ειδικούς.
Μπορείτε να πάρετε βιταμίνες και μέταλλα μαζί;
Ναι μπορείτε. Πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όταν λαμβάνονται μαζί, μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τα αποτελέσματα η μία της άλλης. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά οστά.

Ομοίως, η βιταμίνη C βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας προσλαμβάνει σίδηρο, σημαντικό για υγιές αίμα. Ωστόσο, υπάρχει μια σύλληψη: ορισμένοι συνδυασμοί, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του άλλου. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν πάρετε συμπληρώματα για να εξασφαλίσετε τον σωστό συνδυασμό.

Πρέπει όλοι να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων;
Η απόφαση για λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών δεν είναι ενιαία. Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να ωφελήσουν όσους έχουν συγκεκριμένες ελλείψεις ή ορισμένες παθήσεις υγείας, δεν είναι πάντα απαραίτητα για όλους.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, παρέχει συχνά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα περισσότερα άτομα. Η υπερβολική εξάρτηση από συμπληρώματα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, προκαλώντας δυνητικά βλάβη.

Πριν προσθέσετε συμπληρώματα στο σχήμα σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα.

Η κατανόηση της πολυπλοκότητας των βιταμινών και των μετάλλων είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας. Τα συμπληρώματα μπορούν να παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη για συγκεκριμένες ελλείψεις, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με ολόκληρα τρόφιμα.

Μια τέτοια δίαιτα ικανοποιεί συνήθως τις διατροφικές απαιτήσεις του σώματός μας, προάγοντας τόσο την παρούσα υγεία όσο και τη μελλοντική ζωτικότητα. Ωστόσο, οι ατομικές ανάγκες μπορεί να ποικίλλουν. Πάντα να συμβουλεύεστε τους επαγγελματίες υγείας για να καθορίσετε τις καλύτερες διατροφικές και συμπληρωματικές επιλογές για τη μοναδική σας κατάσταση.

Συχνές ερωτήσεις
Η λήψη βιταμινών και μετάλλων παρατείνει τη ζωή;
Ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά για την υγεία μας, η τακτική λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και να ανακουφίσει τα προβλήματα υγείας.

Ποια συμπληρώματα είναι καλά για τη μακροζωία;
Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα συμπληρώματα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E και η ρεσβερατρόλη, μπορεί να έχουν πιθανά οφέλη μακροζωίας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων για εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Ποια συμπληρώματα βοηθούν να παραμείνουμε νεότεροι;
Συμπληρώματα όπως το κολλαγόνο, η ρεσβερατρόλη και τα αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνες C και E) συχνά διαφημίζονται για τα πιθανά αντιγηραντικά οφέλη τους για το δέρμα και τη συνολική ζωτικότητα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν, επομένως είναι πάντα συνετό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή ειδικό διατροφής για εξατομικευμένες συμβουλές.

Είναι καλύτερη η βιταμίνη Α ή C για την αντιγήρανση;
Τόσο η βιταμίνη Α (συχνά με τη μορφή ρετινοειδών) όσο και η βιταμίνη C έχουν αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση των κυττάρων και στη μείωση των ρυτίδων, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και τη λάμψη του δέρματος. Η «καλύτερη» επιλογή εξαρτάται συχνά από τις ατομικές ανάγκες και ανησυχίες του δέρματος και ο συνδυασμός και των δύο μπορεί να είναι αποτελεσματικός για ολοκληρωμένα οφέλη αντιγήρανσης.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr