Που οφείλεται η συναισθηματική διατροφή; Τι την πυροδοτεί: Πως θα την αντιμετωπίσεις.

Που οφείλεται η συναισθηματική διατροφή; Τι την πυροδοτεί: Πως θα την αντιμετωπίσεις.

Η συναισθηματική διατροφή είναι ένας ανθυγιεινός μηχανισμός αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων ή στρεσογόνων καταστάσεων.

Συνήθως περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ιδιαίτερα ανθυγιεινών τροφίμων, ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα.

Οι δεξιότητες αντιμετώπισης, όπως το προσεχτικό φαγητό, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της συναισθηματικής τροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο υγιών τρόπων διαχείρισης των συναισθημάτων.

Είχατε ποτέ μια εμπειρία όπου ήσασταν αγχωμένοι , ανήσυχοι, λυπημένοι, πληγωμένοι, απογοητευμένοι ή συγκλονισμένοι και βρεθήκατε να στρέφεστε προς τα τρόφιμα —ιδίως αλμυρά, ζαχαρούχα και υδατάνθρακες— για να νιώσετε καλύτερα;

Οι περισσότεροι έχουν πιθανώςστο παρελθόν χρησιμοποιήσει το φαγητό για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα τους . Η APA ανέφερε ότι το 38% των ενηλίκων έχουν καταναλώσει υπερβολικά ή καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα τον περασμένο μήνα λόγω άγχους. Αυτό είναι συναισθηματικό φαγητό.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι είναι η συναισθηματική διατροφή, τις στρατηγικές αντιμετώπισης και πότε να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια.

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή;
Συναισθηματική διατροφική κατανάλωση είναι όταν στρέφεστε στο φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που βιώνετε. Σύμφωνα με την Mayo Clinic , το φαγητό είναι ένας τρόπος για να καταστείλεις ή να καταπραΰνεις συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά. Η χρήση τροφής για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων είναι κατανοητή και πιθανότατα έχει συμβεί σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όμως, η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές και μη βοηθητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές γύρω από το φαγητό.

Φανταστείτε ένα σενάριο όπου συμβαίνει κάτι αγχωτικό: βιώνεις έντονα συναισθήματα και στρέφεσαι στο φαγητό για να τα βγάλεις πέρα. Τα στρεσογόνα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά συναισθήματα περιλαμβάνουν:

Πιέσεις ή προθεσμίες στη δουλειά ή στο σχολείο
Δυσκολεύεστε να πληρώσετε έναν επιπλέον λογαριασμό αυτόν τον μήνα
Διαφωνείτε με τους φίλους, την οικογένεια ή τον σύντροφό σας

Αντιμετώπιση του άγχους υγείας που σχετίζεται με μια νέα χρόνια ανησυχία για την υγεία
Εάν δεν έχετε ένα σταθερό σύνολο δεξιοτήτων αντιμετώπισης στην εργαλειοθήκη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συναισθηματικό φαγητό για να αντιμετωπίσετε την αγχωτική κατάσταση. Οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, αλλά συχνά είναι τα συναισθήματα που νιώθουμε άβολα, όπως:

 

Θυμός
Φόβος
Κατακλύζω
Θλίψη
Μοναξιά
Ενοχή

Μπορεί να μην παρατηρήσετε τα έντονα συναισθήματα που οδηγούν στο συναισθηματικό φαγητό. Οι άνθρωποι συνήθως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα άβολα συναισθήματα και συχνά συμμετέχουν σε συναισθηματικό φαγητό χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν να τρώτε μια τούρτα παγωτό χωρίς να το προσέξετε ή να τρώτε άσκοπα ένα σακουλάκι πατατάκια ενώ παρακολουθείτε μια ταινία.

Η συναισθηματική διατροφή είναι ανθυγιεινή, ειδικά για όσους ασχολούνται με την απώλεια βάρους ή την υγιεινή διατροφή.

Οι συνέπειες της συναισθηματικής διατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην απώλεια βάρους, εγκατάλειψη της απώλειας βάρους και αδυναμία να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Τα αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητά, αλλά είναι ιδιαίτερα προβληματικό εάν έχετε άχρηστες σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με το συναισθηματικό φαγητό. Αυτές οι σκέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε ένα επιβλαβές μοτίβο συναισθηματικής διατροφής.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε μοναξιά και να φάτε μια φέτα κέικ σοκολάτας για να νιώσετε καλύτερα.

Ενώ το κέικ σοκολάτας μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή φαγητού, δεν είναι πιθανό το τέλος του κόσμου. Αλλά συχνά, όταν οι άνθρωποι επιδίδονται σε συναισθηματική διατροφή, αισθάνονται χειρότερα μετά.

Μπορεί να νιώθετε ενοχές ή ντροπή που τρώτε κέικ σοκολάτας. Μπορεί να φάτε άλλη μια φέτα κέικ για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές. Και μπορεί στη συνέχεια να επικρίνετε τον εαυτό σας ότι δεν ακολουθείτε τη διατροφή σας ή ότι δεν έχετε αυτοέλεγχο.

Αυτό το αρνητικό μοτίβο μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος συναισθηματικής τροφής, ενοχής και ολοένα περισσότερο συναισθηματικής τροφής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τα συναισθήματά σας και να αυτοεκπαιδευτείτε σε δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της συναισθηματικής διατροφής και να οδηγήσει σε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Η APA διαπίστωσε ότι το 49% των ενηλίκων ανέφεραν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι από τον εαυτό τους μετά την υπερκατανάλωση τροφής ή την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Περίπου το 46% ανέφερε ότι αισθάνεται άσχημα με το σώμα του.

Τι να κάνετε αντί για συναισθηματικό φαγητό
Αν νομίζετε ότι συμμετέχετε σε συναισθηματική διατροφή και θέλετε να σπάσετε τον κύκλο, ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Κάντε παύση και ελέγξτε τον εαυτό σας. Κάντε παύση όταν πιάνετε το ανθυγιεινό σνακ και ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις: Νιώθω πεινασμένος;

Τι συναισθήματα νιώθω αυτή τη στιγμή; Πώς θα νιώσω αν το φάω αυτό (κέικ, πατατάκια, παγωτό κ.λπ.);

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα άβολα συναισθήματα. Εάν βιώνετε έντονα συναισθήματα, δοκιμάστε στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας πριν φάτε το επιθυμητό ανθυγιεινό φαγητό. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης του καθενός είναι διαφορετικές, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό, ημερολόγιο, καλώντας έναν υποστηρικτικό φίλο, άσκηση ή απόσπαση της προσοχής. Το να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει, να επεξεργαστεί και να απελευθερώσει δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να το απολαύσει . Εάν συνειδητά επιλέξετε να φάτε το επιθυμητό ανθυγιεινό φαγητό, τότε κάντε το με άδεια. Πριν φάτε το κέικ σοκολάτας, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να το απολαύσετε πραγματικά. Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει το φαγητό μπορεί να μειώσει τα αισθήματα ενοχής, ντροπής ή απογοήτευσης στη συνέχεια.
Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή .

Ενώ τρώτε το επιθυμητό ανθυγιεινό φαγητό (κέικ, πατατάκια, παγωτό κ.λπ.), κάντε το με προσοχή. Δώστε προσοχή στη γεύση, τη μυρωδιά και την αίσθηση στο στόμα σας – και πώς αισθάνεστε όταν το τρώτε. Το να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε είστε χορτάτοι και δεν απολαμβάνετε πλέον το φαγητό, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε να σταματήσετε να τρώτε.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Πώς να λάβετε βοήθεια για συναισθηματική διατροφή
Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε το μοτίβο της συναισθηματικής διατροφής χρησιμοποιώντας στρατηγικές αντιμετώπισης αυτοβοήθειας, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας εξουσιοδοτημένος σύμβουλος, κοινωνικός λειτουργός, θεραπευτής ή ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί τρώτε συναισθηματικά και να σας βοηθήσει να μάθετε πιο υγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε μια διατροφική διαταραχή, η οποία μερικές φορές συνδέεται με συναισθηματικά διατροφικά πρότυπα. 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr