6 δερματικές παθήσεις που συνδέονται με την υγεία του εντέρου – Ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται

6 δερματικές παθήσεις που συνδέονται με την υγεία του εντέρου – Ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Οι ειδικοί λένε ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος, επηρεάζοντας συνθήκες, βοηθώντας στην επούλωση πληγών και προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας δερματικές παθήσεις.
Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη σημασία της υγείας του εντέρου, τόσο περισσότερα συνειδητοποιούμε για τον αντίκτυπό της σε άλλα μέρη του σώματος. Η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και της υγείας του εγκεφάλου έχει συγκεντρώσει πολλή προσοχή, αλλά τι έχετε ακούσει για τη σύνδεση εντέρου-δέρματος;

Μαριάννα Σπανού

«Τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι η σύνδεση εντέρου-δέρματος είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», δήλωσε η Renata Block, βοηθός ιατρού στο Advanced Dermatology & Aesthetic Medicine στο Σικάγο.

Ενώ το μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς και μύκητες που ζουν στο έντερό μας, το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα που μας βοηθά να προστατευτούμε.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και αποτελεί τον φραγμό της πρώτης γραμμής από το εξωτερικό περιβάλλον. Πρέπει να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο για να ρυθμιστούν και να συνδεθούν», εξηγεί η Δρ. Block.

«Το μικροβίωμα μέσα στο δέρμα και το έντερο μάς κρατά υγιείς. Κρατά το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπό έλεγχο, και αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκτός ελέγχου, τότε θα έρθει η στιγμή μιας φλεγμονώδους απόκρισης, δηλαδή μιας απάντησης του σώματος που απλώς είναι εκτός ισορροπίας», προσθέτει η ειδικός.

Πώς μπορεί το έντερο μας να επηρεάσει το δέρμα μας;
Το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες δερματικές παθήσεις, από την ακμή μέχρι την πιτυρίδα και ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.

«Δεν είναι μόνο ότι το μικροβίωμα του δέρματος έχει αλλοιωθεί, αλλά και το γεγονός ότι πολλές δερματικές παθήσεις συνοδεύονται από ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα είναι βασικός ρυθμιστής για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς στοχεύει στη διατήρηση της ομοιόστασης επικοινωνώντας με τους ιστούς και τα όργανα», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Έτσι, όταν διαταράσσεται η υγιής ισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος ή του εντέρου, εμφανίζεται μια ανισορροπία που ονομάζεται δυσβίωση που μπορεί να αλλάξει την ανοσολογική απόκριση και να αναπτυχθούν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η πιο κοινή από τις οποίες ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα.

«Μαθαίνουμε ότι το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί εάν έχουμε δυσβίωση του εντέρου ή διαρρέον έντερο. Αλλά μαθαίνουμε επίσης ότι λόγω της φλεγμονής που προκαλεί αυτή η δυσβίωση υπάρχουν και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες», εξηγεί η Δρ. Block.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Ψωρίαση, μια ασθένεια που προκαλεί φαγούρα και σημάδια στο δέρμα
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την οποία η ειδικός περιγράφει ως «μια φανταχτερή λέξη για την πιτυρίδα στο δέρμα»
Ροδόχρους ακμή
Λεύκη
Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (HS)

Πώς να υποστηρίξετε τη σύνδεση εντέρου-δέρματος
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου και του δέρματός σας ξεχωριστά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια θετική σύνδεση εντέρου-δέρματος.

Εκτός από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή -η οποία οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη του μικροβιώματος του εντέρου- υπάρχουν επίσης τρόποι για να προστατεύσετε το μικροβίωμα του δέρματος.

«Το δέρμα είναι το εμπόδιο προς τον έξω κόσμο και η διατήρηση της υγείας αυτού του φραγμού είναι το πιο σημαντικό πράγμα», λέει η Δρ. Block, εξηγώντας όταν ο δερματικός φραγμός διασπάται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων ή παθογόνων που εισέρχονται στο σώμα μέσω του δέρματος.

Πώς μπορείτε να κρατήσετε υγιή τον φραγμό του δέρματος; Η Δρ. Block προτείνει:

Περιορίζοντας τα πολύ ζεστά ντους.

Χρησιμοποιώντας ήπια καθαριστικά: «Μην αφαιρείτε το δέρμα», λέει η ειδικός προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να κάνετε υπερβολική απολέπιση ή να μην χρησιμοποιείτε σκληρούς απολεπιστικούς παράγοντες.

Αναρρώνοντας μετά το ντους: Αφού βγείτε από το ντους, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα πλούσια σε ceramides, ένα είδος λιπαρού μορίου που βρίσκεται φυσικά στα κύτταρα του δέρματος. «Θα αποκαταστήσει όλη την υγρασία στο σώμα και θα διατηρήσει το δέρμα υγιές», καταλήγει η ειδικός.

www.oloygeia.gr

Αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να προστατεύσει από διαβήτη και λιπώδη νόσο του ήπατος

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr