Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας περισσότερο – Η επιτυχημένη στρατηγική που δεν έχετε ακούσει

Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας περισσότερο – Η επιτυχημένη στρατηγική που δεν έχετε ακούσει

Η μείωση των θερμίδων τείνει να είναι συνώνυμη με την απώλεια βάρους. Τι θα γινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι μια άλλη στρατηγική για την απώλεια βάρους είναι να τρώτε περισσότερο; Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά το να τρώτε περισσότερο θα σας βοηθήσει να χάσετε και περισσότερο βάρος.

Ρωτήσαμε την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη, B.Sc. (Hons), Glascow Caledonian University, να μας εξηγήσει για ποιον λόγο γίνεται αυτό και να μας δώσει τις συμβουλές της.

Φίλια Μητρομάρα
«Για να χάσουμε βάρος, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια έξυπνη προσέγγιση διατροφής.» λέει η ειδικός.

Αλλά μη σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους μειώνοντας κατά πολύ τις θερμίδες σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε βάρος, ώστε το σώμα σας να μπορεί να λειτουργεί σωστά ενώ εξακολουθεί να χάνει βάρος.

Γιατί όταν τρώτε περισσότερο, χάνετε περισσότερο βάρος;
Όταν τρώτε υγιεινά τρόφιμα, όπως άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Όταν τρώτε μικρά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα, διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά κάτι που σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι, αποφεύγοντας την υπερφαγία. Υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε περισσότερο για να χάσετε περισσότερο βάρος:

Αποτρέπετε τον μυϊκό καταβολισμό
Έχετε περισσότερη απόλαυση και ελευθερία
Μειώνετε ή αποτρέπετε τα επεισόδια υπερφαγίας
Αποτρέπετε τον μυϊκό καταβολισμό

Το να τρώτε πολύ λίγο μπορεί να έχει αντίστροφο αποτέλεσμα για την απώλεια λίπους. Προσθέτετε στα κύρια πιάτα σας περισσότερες φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και καλά λίπη. Η ελάχιστη κατανάλωση μπορεί να είναι μπούμερανγκ καθώς δεν είναι βιώσιμη. Για αυτόν τον λόγο, παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφής για μια ή δύο εβδομάδες για να καταλάβετε καλύτερα πόσο πραγματικά καταναλώνετε και πόση ποσότητα χρειάζεστε. Αν τρώτε λιγότερο συμβαίνουν τα εξής:

Πέφτει ο μεταβολισμός σας: Το να τρώτε πολύ λιγότερες θερμίδες μπορεί να προκαλέσει πτώση στον μεταβολισμό σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάψετε λιγότερες θερμίδες. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, τότε η αύξηση των θερμίδων μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Καίγονται οι μύες και όχι το λίπος: Όταν μειώνετε δραστικά τις θερμίδες και τρώτε σημαντικά λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει το βάρος, το σώμα σας θα κάψει μέσω των μυών. Αν αυτό συμβεί θα επιταχύνετε αυτό που ονομάζεται μυϊκός καταβολισμός. Ο καταβολισμός των μυών σημαίνει ότι θα χάσετε τον όγκο της μυϊκής μάζας και οι μύες είναι αυτοί που μας δίνουν μια τονισμένη εμφάνιση.

Θα οδηγηθείτε στην υπερφαγία: Έχετε μόνο μια πεπερασμένη δύναμη θέλησης. Εάν περιορίσετε σοβαρά την πρόσληψη θερμίδων σας, τότε το να μην τρώτε τροφές αυτό θα λειτουργήσει μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα πριν φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ξεκινήσετε την υπερφαγία.
Επιτρέποντας στον εαυτό σας να τρώει περισσότερες θερμίδες, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε, αν όχι να αποτρέψετε, τα επεισόδια υπερφαγίας που μπορεί να σας επηρεάσουν σωματικά και ψυχικά.

«Tρώγοντας περισσότερο πετυχαίνουμε και μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία επίσης είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους.» λέει η Αναστασία Κόκκαλη.

Τι μπορείτε να τρώτε (παραδείγματα)
Για πρωινό: άπαχη πρωτεΐνη, όπως αυγά ή άπαχο γιαούρτι, με φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, κεφίρ
Για μεσημεριανό γεύμα: σαλάτα με άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο ή ψάρι, και υγιεινά έλαια, όπως ελαιόλαδο
Για δείπνο: άπαχο κρέας ή ψάρι με λαχανικά και ρύζι ολικής αλέσεως ή ζυμαρικά ολικής άλεσης
Για σνακ: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους

Συμβουλές για να αποφύγετε την υπερφαγία
Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε πόσα έχετε φάει.
Μην τρώτε όταν είστε πεινασμένοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία.
Σταματήστε να τρώτε όταν αισθάνεστε χορτάτοι. Μην προσπαθείτε να τελειώσετε το πιάτο σας.
Αποφύγετε να τρώτε τροφές που είναι πολύ αλμυρές ή γλυκές. Αυτές οι τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν υπερφαγία.

www.oloygeia.gr

Έλαιο Καρυδας σε Λίτρο! Τιμή προσφοράς!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr