Διατροφή για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Διατροφή για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – ονομάζεται επίσης και νόσος Χασιμότο – είναι μια από τις πιο σύνηθες δυσλειτουργίες του Θυρεοειδή σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας μειωμένη έκκριση σε διάφορες ορμόνες, όπως θυροξίνη (Τ4) και η τριοδοθυρονίνη (Τ3).

Ακόμα και με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της καθημερινότητας.

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή και η τροποποίηση της καθημερινότητας μπορούν να ηρεμήσουν τις επιπτώσεις της νόσου Χασιμότο εν αντιθέσει με την φαρμακευτική αγωγή.

Κάθε άτομο που νοσεί αντιδρά διαφορετικά σε κάθε θεραπεία, για αυτό τον λόγο η εξατομικευμένη θεραπεία είναι πολύ σημαντική.

Αυτό το άρθρο, θα βοηθήσει στην εξήγηση μιας διατροφής και μιας αλλαγής στον τρόπο ζωής που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις απέναντι στην νόσο.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΧΑΣΙΜΟΤΟ
Η νόσος Χασιμότο επηρεάζει σχεδόν όλα μας τα όργανα του σώματος, τα συμπτώματα είναι αρκετά και ποικίλουν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Αύξηση Βάρους
Κόπωση
Αδυναμία συγκέντρωσης
Αδύναμα νύχια και μαλλιά
Ξηροδερμία
Χαμηλούς παλμούς
Ατροφία μυών
Λαχάνιασμα
Μειωμένη αντοχή
Αυξημένη πίεση
Πρήξιμο ή Φούσκωμα
Πόνος στον λαιμό
Κατάθλιψη και Άγχος
Αλλαγή φωνής
Αυπνία
Πως η Διατροφή και ο Τρόπος Ζωής Επηρεάζουν την Νόσο.
Η Διατροφή καθώς και ο τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή διαχείριση της νόσου, καθώς πολλές φορές τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Μια φλεγμονή μπορεί να λειτουργήσει σαν δείκτης αυτοάνοσου νοσήματος όπως είναι η νόσος Χασιμότο.

Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής είναι σημείο κλειδί για την προστασία από άλλες παρενέργειες της νόσου καθώς τα άτομα που έχουν Χασιμότο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Έρευνες δείχνουν ότι η αποκοπή από συγκεκριμένα φαγητά, η πρόσληψη συμπληρωμάτων και κάνοντας αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων, την καταπολέμηση φλεγμονής και στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας.

Συμπερασματικά: Η διατροφή και η αλλαγή του τρόπου ζωής μας μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του θυρεοειδή μας, και να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου
Διάφορα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στα αντισώματα του θυρεοειδή όσο αναφορά άτομα που πάσχουν από Χασιμότο.

Επιπλέον, τα άτομα που νοσούν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κάποια διατροφική έλλειψη, έτσι συγκεκριμένα συμπληρώματα μπορούν να θεωρηθούν απαραίτητα

Μερικά παραδείγματα είναι:

Σελήνιο: Μελέτες δείχνουν ότι 200mg Σεληνίου την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του θυρεοειδή για τα άτομα που νοσούν.
Ψευδάργυρος: Είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδή ο ψευδάργυρος. Έρευνες προτείνουν 30mg ανά ημέρα είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με Σελήνιο μπορεί να βελτιώσει την λειτουργεία του θυρεοειδή για τα άτομα που νοσούν από υποθυροειδισμό.
Κουρκουμίνη: Αυτό το πολύ δυνατό αντιφλεγμονώδες στοιχείο ύστερα από έρευνες φάνηκε ότι μπορεί να προστατέψει τον θυρεοειδή μας. Επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση διάφορων άλλων αυτοάνοσων.
Βιταμίνη D: Τα άτομα που πάσχουν από Χασιμότο, έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ πιθανό να έχουν ελλείψεις όσο αναφορά τις βιταμίνες. Για αυτό το συμπλήρωμα βιταμίνης D συσχετίζεται με την νόσο Χασιμότο.
Μαγνήσιο: Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Χασιμότο. Διορθώνοντας τα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να αποφέρει θετικές επιπτώσεις σε πολλά είδη θυρεοειδίτιδας.
Σίδηρος: Τα άτομο με Χασιμότο έχουν μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν αναιμία, για αυτό τον λόγο συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να χρειαστεί.
Αλλα συμπληρώματα όπως ιχθυέλαια, άλφα λιποϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν με την νόσο Χασιμότο.
Συμπερασματικά
Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μορφή συμπληρώματος, περιλαμβανομένου ψευδάργυρου, βιταμίνης D και μαγνησίου, μπορούν να ωφελήσουν άτομα που πάσχουν από Χασιμότο.

Τρόφιμα Προς Κατανάλωση
Εάν πάσχεις από Χασιμότο, μια θρεπτική και πλούσια διατροφή μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις όσο αναφορά τα συμπτώματα και στην βελτίωση της υγείας. Δώσε βάση στα παρακάτω τρόφιμα.

Φρούτα (μούρα, αχλάδια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς)
Μη-αμυλώδη Λαχανικά (κολοκυθάκι, αγκινάρες, ντομάτες σπαράγγια, καρότα κ.α.)
Αμυλώδη Λαχανικά (γλυκοπατάτες, πατάτες, αρακάς, καλαμπόκι κ.α.)
Υγιεινά Λιπαρά (Αβοκάντο, ελαιόλαδο, γιαούρτη, λάδι καρύδας)
Ζωική πρωτεΐνη (Σολωμός, αυγά, γαλοπούλα, κοτόπουλο, γαρίδες κ.α.)
Σπόροι και Ξηροί Καρποί (Κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, φυστικοβούτυρο κ.α.)
Φασόλια και Φακές
Μπαχαρικά και Βότανα (Βασιλικός, δενδρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι)
Ροφήματα (νερό, τσάι, ανθρακούχο νερό)
Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και να επικεντρωθείτε σε αυτή που βλέπετε ότι σας ωφελεί, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τρόφιμα Προς Αποφυγή
Αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τα παρακάτω τρόφιμα θα καταφέρετε να μειώσετε τα συμπτώματα της νόσου σε μεγάλο βαθμό βελτιώνοντας παράλληλα και την υγεία σας συνολικά.

Γλυκά και τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη (αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, κέικ κ.α.)
Πρόχειρο φαγητό και τηγανητά (Τηγανιτές πατάτες, hot dogs, Τηγανητό κοτόπουλο, κ.α.)
Επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκά μακαρόνια, λευκό ψωμί, τορτίγιες κ.α.)
Κατεψυγμένα τρόφιμα (κρέατα, πίτσα, σφολιατοειδή, λουκάνικα, κ.α.)
Τρόφιμα με γλουτένη (Κρακεράκια, ψωμί, σιτηρά, κ.α.)
Μερικοί ειδικοί επίσης προειδοποιούν τα άτομα που πάσχουν από Χασιμότο να αποφεύγουν τα τρόφιμα με σόγια και γαλακτοκομικά.

Ειδικευόμενοι Διαιτολόγοι σε θέματα αυτοάνοσων είναι εκείνοι που μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά να ξεπεράσεις κάθε αρνητική επίπτωση ή ακόμα και να αναστείλουν την αυτοάνοση νόσο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Η νόσος Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Προκαλεί πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να επιμείνουν ακόμα και μετά από φαρμακευτική αγωγή.

Έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής καθώς και η διατροφή μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επιφέρουν θετικές επιπτώσεις, τόσο στο θέμα του Χασιμότο αλλά και στο γενικό σύνολο της υγείας. Ωστόσο, κάθε άτομο διαφέρει ως προς το άλλο και ο διατροφικός χάρτης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Ένας Διαιτολόγος με εξειδίκευση σε θέματα αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ο κατάλληλος για να σου παρέχει μια σωστή και προσεγμένη διατροφ, που θα έχει σκοπό την βελτίωση του τρόπου ζωής, την ανακούφιση από τα συμπτώματα και ακόμα και την αναστολή της νόσου.

logodiatrofis.gr

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες ειναι οι πιο κατάλληλες τροφές

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr