Πώς να  καθαρίσετε ένα μπουκάλι νερού

Πώς να  καθαρίσετε ένα μπουκάλι νερού

Εάν είστε κάποιος που παρακολουθεί στενά τη γενική υγεία και ευεξία σας, πιθανότατα έχετε επίγνωση του πόσο νερό πίνετε σε καθημερινή βάση. Το νερό είναι μια από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες και κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τα 15,5 φλιτζάνια την ημέρα για τους άνδρες και περίπου 11,5 φλιτζάνια για τις γυναίκες είναι να κουβαλάτε γύρω σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κατάσταση υγιούς ενυδάτωσης, αλλά είναι επίσης καλύτερα για το περιβάλλον και είναι οικονομικά.

Δυστυχώς, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν μια ανησυχητική ποσότητα βακτηρίων – πιθανώς περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας—αν δεν έχουν καθαριστεί σωστά.

Χωρίς την κατάλληλη απολύμανση των επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών νερού, αναπτύσσονται και συσσωρεύονται βακτήρια, μικρόβια και άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά (και με ασφάλεια) το μπουκάλι νερού σας .

Τα 15 καλύτερα μπουκάλια νερού για την ενίσχυση της καθημερινής σας ενυδάτωσης, δοκιμασμένα στο εργαστήριό μας
Η σημασία του καθαρισμού των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού

Ο σωστός καθαρισμός βοηθά στην εξάλειψη πιθανών πηγών μόλυνσης που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το μπουκάλι, όπως μικρόβια από το γυμναστήριο ή υπολείμματα από συμπληρώματα ή σκόνες πρωτεΐνης, εξηγεί ο Taylor Kuhlmann, DPT, CSCS, φυσιοθεραπευτής, πιστοποιημένος ειδικός ενδυνάμωσης και περιποίησης και ιδρυτής της HighCaliber Health .

«Όταν αμελείτε να καθαρίζετε τακτικά ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού, αυτά τα μικρόβια και τα σωματίδια μπορεί να παραμείνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας ή μόλυνσης, όπως διάρροια, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ναυτία, έμετος, εξανθήματα και τροφιμογενείς ασθένειες, όταν καταναλώνετε νερό από το μπουκάλι. », λέει ο Kuhlmann. «Επιπλέον, τα υπολείμματα από τα συμπληρώματα ή τις σκόνες πρωτεΐνης που αφήνονται μέσα στο μπουκάλι μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, η οποία μπορεί όχι μόνο να θέσει σε κίνδυνο την καθαριότητα του νερού αλλά και να συμβάλει σε δυσάρεστες οσμές και γεύσεις».

Με την πάροδο του χρόνου, όταν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό χρησιμοποιείται συνεχώς χωρίς τον κατάλληλο καθαρισμό, αυτή η συσσώρευση βακτηρίων και μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε μια δύσοσμη οσμή που όχι μόνο υποδηλώνει την ανάπτυξη βακτηριδίων και κάνει το ποτό από το μπουκάλι δυσάρεστο.

Είδη και Υλικά Καθαρισμού

Βούρτσα για μπουκάλια
Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά κάθε τύπο μπουκαλιού, ειδικά από ανοξείδωτο χάλυβα , θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα ειδικά σχεδιασμένη για να εισχωρεί κρυφά σε όλες τις γωνίες και τις ρωγμές. Μια βούρτσα για μπουκάλια πρέπει να έχει μακριά λαβή που να επιτρέπει εύκολους ελιγμούς μέσα στο μπουκάλι, έτσι ώστε η βρωμιά και τα υπολείμματα να μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά, εξηγεί ο David Seitz, MD, ιατρικός διευθυντής στο Ascendant Detox .

Σαπούνι για τα πιάτα
Το σαπούνι πιάτων έχει σχεδιαστεί για τα προϊόντα από τα οποία τρώτε και πίνετε, επομένως είναι έξυπνο να βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα μπουκάλια νερού σας με ένα αποτελεσματικό προϊόν που διασπά τα έλαια, τα υπολείμματα και τους ρύπους που μπορεί να συσσωρευτούν μέσα στο μπουκάλι.

Ξύδι
Αν προτιμάτε να παραλείψετε το σαπούνι πιάτων, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Το ξύδι είναι ένας φυσικός καθαριστικός παράγοντας που περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να επιτύχει και τους δύο στόχους της απαλλαγής του μπουκαλιού νερού από τα επιβλαβή βακτήρια και τη μείωση των δυσάρεστων οσμών. Φυσικά, το ξύδι έχει τη δική του δυσάρεστη οσμή, οπότε φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το μπουκάλι μετά τον καθαρισμό.

Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι μια άλλη απολύτως φυσική επιλογή για τον καθαρισμό του μπουκαλιού. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό, αλλά μπορεί επίσης να αφαιρέσει επίμονους λεκέδες ή συσσωρεύσεις από το εσωτερικό του μπουκαλιού, σημειώνει ο Δρ Seitz.

Λευκαντικό
Για τη βαθύτερη απολύμανση ενός επαναχρησιμοποιούμενου νερού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν την αραίωση 2 κουταλιών του γλυκού λευκαντικού χωρίς άρωμα ανά 16 φλιτζάνια νερό.

«Το σωστά αραιωμένο λευκαντικό είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που σκοτώνει αποτελεσματικά βακτήρια, ιούς και μύκητες», λέει ο Kuhlmann. «Μετά τη χρήση λευκαντικού, ξεπλύνετε καλά τη φιάλη για να διασφαλίσετε την αφαίρεση τυχόν υπολειμμάτων χλωρίνης και να διατηρήσετε την ασφάλεια της φιάλης για χρήση».

Οδηγίες καθαρισμού βήμα προς βήμα
Ανεξάρτητα από το υλικό, είτε πρόκειται για ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό, γυαλί ή σιλικόνη, η διαδικασία καθαρισμού είναι αρκετά παρόμοια για επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού. Ακολουθούν οδηγίες βήμα προς βήμα για τον σωστό καθαρισμό του μπουκαλιού νερού σας.

Βήμα 1: Αποσυναρμολογήστε όλα τα κομμάτια
Τα περισσότερα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ή τρία κομμάτια. Είναι σημαντικό να τα απομακρύνετε όλα, ώστε να μπορείτε να τα πλένετε αποτελεσματικά. Φροντίστε να αφαιρέσετε τα καπάκια, τις σφραγίδες και τα καλαμάκια.

Βήμα 2: Ξεπλύνετε με ζεστό νερό
Ξεπλύνετε το μπουκάλι και όλα τα ξεχωριστά κομμάτια του με ζεστό, σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ή υπολείμματα. Για βαθύ καθαρισμό, η Kuhlmann συνιστά να μουλιάζετε το μπουκάλι και τα επιμέρους μέρη του σε διάλυμα ξιδιού και νερού, επιτρέποντας στα καθαριστικά να διαλύουν αποτελεσματικά τους επίμονους λεκέδες ή τις οσμές.

Βήμα 3: Τρίψτε με μια βούρτσα για μπουκάλια
Στη συνέχεια, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για μπουκάλια, ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί βρεγμένο με ζεστό σαπουνόνερο για να καθαρίσετε καλά το εσωτερικό του μπουκαλιού. Η Kulmann συνιστά να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε περιοχή και επιφάνεια. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, καθώς και να αντιμετωπίσετε όλες τις ρωγμές ή τις δυσπρόσιτες περιοχές.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε όλο το σαπούνι
Αφού τρίψετε, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά όλα τα μέρη με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη γεύση σαπουνιού όταν πίνετε από το μπουκάλι νερό μετά τον καθαρισμό.

Βήμα 5: Στέγνωμα στον αέρα
Αφήστε το μπουκάλι νερό να στεγνώσει τελείως πριν το επανασυναρμολογήσετε και το αποθηκεύσετε. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της ακεραιότητας του προϊόντος καθώς και στην αποφυγή της γρήγορης επανεμφάνισης μούχλας και συσσώρευσης.

Καθαρισμός δυσπρόσιτων περιοχών και αξεσουάρ
Όταν καθαρίζετε το μπουκάλι σας, φροντίστε να μπείτε σε όλες τις γωνίες, τις σχισμές και τα μικρά μέρη, συμπεριλαμβανομένων του καπακιού, του καλαμιού ή των βαλβίδων δαγκώματος. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι κάθε επιφάνεια έχει καθαριστεί σωστά και δεν φιλοξενεί πλέον βακτήρια και μικρόβια.

Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά αυτά τα εξαρτήματα, η Kuhlmann προτείνει πρώτα να αποσυναρμολογήσετε τα εξαρτήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. «Για τα καπάκια, μουλιάστε τα εξαρτήματα σε ζεστό σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή σφουγγάρι για να τρίψετε καλά τις γωνίες, τις σχισμές και τα μικρά μέρη», λέει. “Ξεπλύνετε τα εξαρτήματα κάτω από καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως στον αέρα πριν τα επανασυναρμολογήσετε.”

Όταν καθαρίζετε τα καλαμάκια, η Kuhlmann προτείνει να τα ξεχωρίζετε από το μπουκάλι νερού και να χρησιμοποιείτε μια μικρότερη βούρτσα ή ένα καθαριστικό σωλήνων βουτηγμένο σε σαπουνόνερο για να τρίψετε το εσωτερικό. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε το καλαμάκι σε διάλυμα ίσων μερών νερού και λευκού ξιδιού για βαθύτερο καθαρισμό.

Για τις βαλβίδες δαγκώματος, αποσυναρμολογήστε τις και μουλιάστε τα εξαρτήματα σε ζεστό σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή οδοντόβουρτσα για να τρίψετε απαλά τις γωνίες, τις σχισμές και τα μικρά μέρη της βαλβίδας δαγκώματος. «Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημεία όπου μπορεί να συσσωρευτούν βρωμιές ή υπολείμματα και ξεπλύνετε τα εξαρτήματα καλά κάτω από καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως στον αέρα πριν τα επανασυναρμολογήσετε».

Μπορώ να βάλω το μπουκάλι μου στο πλυντήριο πιάτων;
Πολλά επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού δεν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Να ανατρέχετε πάντα στις οδηγίες του κατασκευαστή για να μάθετε εάν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού μπορεί να καθαριστεί στο πλυντήριο πιάτων.

Πρόσθετες συμβουλές για τη διατήρηση της καθαριότητας

Ενώ οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε την καθαριότητα του μπουκαλιού  σας, υπάρχουν επιπλέον βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Ξεπλύνετε μετά από κάθε χρήση
Το τακτικό ξέπλυμα μετά από κάθε χρήση, ακόμη και μόνο με νερό, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση βακτηρίων και οσμών. Όταν το κάνετε αυτό, ωστόσο, φροντίστε να αφήσετε χρόνο για να στεγνώσει το μπουκάλι, καθώς ο Kuhlmann προειδοποιεί ότι η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αποθηκεύστε σωστά
Όταν αποθηκεύετε το μπουκάλι νερό σας, κρατήστε το καπάκι μακριά για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα και να αποτρέψετε τις μυρωδιές μούχλας, λέει ο Kuhlmann. «Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να αφήνετε ένα βρώμικο μπουκάλι σε ένα όχημα ή ντουλάπι στο γυμναστήριο, καθώς ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές».

Ελέγξτε για μούχλα ή ζημιά
Ενώ τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού προορίζονται να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, έρχεται μια στιγμή που η ποιότητα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Για αυτόν τον λόγο, ο Kuhlmann προτείνει να επιθεωρείτε τακτικά το μπουκάλι για σημάδια φθοράς, ζημιάς ή ανάπτυξης μούχλας—ειδικά κάτω από τη σφράγιση και ανάμεσα στις ρωγμές.

«Εάν είναι απαραίτητο, αντικαταστήστε τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα μέρη για να διατηρήσετε την υγιεινή και την ακεραιότητα του μπουκαλιού», εξηγεί ο Kuhlmann. «Ακολουθώντας αυτά τα μέτρα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού σας παραμένει καθαρό, φρέσκο ​​και ασφαλές για χρήση με την πάροδο του χρόνου».

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή
Τα περισσότερα μπουκάλια νερού συνοδεύονται από οδηγίες για το πώς να φροντίζετε σωστά το προϊόν. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει το αν το αντικείμενο είναι φιλικό στο πλυντήριο πιάτων ή αν πρέπει να πλένεται στο χέρι. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες για να διασφαλίσετε τη μακροζωία του επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού νερού σας.

Ο τακτικός καθαρισμός των επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών νερού σας βοηθά στη διασφάλιση της σωστής υγιεινής και του ασφαλούς πόσιμου νερού. Η χρήση των κατάλληλων προμηθειών και υλικών και το σωστό ξέβγαλμα με τη σωστή τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καθαριότητα του σκεύους αλλά κυρίως  να μειώσετε τις ασθένειες για να ζήσετε μια υγιή και βιώσιμη ζωή.

www.verywellfit.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr