Οι ιατρικές εξετάσεις ορόσημο, που πρέπει να κάνετε στα 50 σας και σώζουν ζωές

Οι ιατρικές εξετάσεις ορόσημο, που πρέπει να κάνετε στα 50 σας και σώζουν ζωές

Όταν πηγαίνετε για την ετήσια φυσική σας κατάσταση, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας εκτελεί ή συστήνει αυτές τις απλές εξετάσεις που μπορεί να σώσουν την υγεία σας — και τη ζωή σας — αργότερα. (Σημειώστε ότι ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες εξετάσεις με βάση το προσωπικό σας προφίλ υγείας.)

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται για όλους στην ηλικία των 45 ετών. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ Όταν γίνετε 45 ετών, αυξάνεται η πιθανότητα να τον πάρετε. Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση που συνιστάται πιο συχνά, αν και υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου είναι καλύτερο για εσάς.

Πατώντας στη ζυγαριά. Αυτή είναι η ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν βάρος . Παρακολουθήστε προσεκτικά αυτή την αύξηση βάρους και αντεπιτεθείτε με πιο υγιεινή διατροφή και άσκηση. Το υπερβολικό βάρος σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο να κολλήσετε μια σειρά από ασθένειες — και μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σας.

Αρτηριακή πίεση . Η ανεπεξέργαστη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας δολοφόνος ίσων ευκαιριών: σκοτώνει την καρδιά , τον εγκέφαλό σας , τα μάτια σας και τα νεφρά σας . Μην αφήνετε την υπέρταση να σας κρυφτεί. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση. Είναι απλό, είναι φθηνό και είναι γρήγορο.

Προφίλ χοληστερόλης. Έχετε υψηλή χοληστερόλη ; Μάθετε — τουλάχιστον μία φορά κάθε 4-6 χρόνια (ή πιο συχνά εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ). Ο έλεγχος της χοληστερόλης σας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Ζάχαρο στο αίμα . Ο διαβήτης χωρίς θεραπεία μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας, προκαλώντας καρδιακές παθήσεις , νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση. Μην το αφήσετε. Κάντε ένα τεστ σακχάρου νηστείας ή άλλο τεστ ελέγχου για διαβήτη ή προδιαβήτη τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 χρόνια και πάρτε τον έλεγχο του διαβήτη έγκαιρα.

Μόνο για γυναίκες: Πυελική εξέταση και τεστ Παπανικολάου . Ο συνδυασμός ενός τεστ Παπανικολάου με ένα τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ( HPV ) μπορεί να επεκτείνει με ασφάλεια το διάστημα μεταξύ των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από 3 σε 5 χρόνια σε πολλές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών μπορούν να σταματήσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο εάν είχε τουλάχιστον τρία διαδοχικά αρνητικά τεστ Παπανικολάου ή τουλάχιστον δύο αρνητικά τεστ HPV τα προηγούμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όπως το κάπνισμα, το ιστορικό HPV ή μια πιο προχωρημένη προκαρκινική διάγνωση θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται.

 

Μόνο για γυναίκες: Μαστογραφία. Μέχρι τα 50 τους, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μαστογραφίες ρουτίνας για να βοηθήσουν στην ανίχνευση τυχόν πρώιμων σημείων καρκίνου του μαστού . Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνετε τη δοκιμή. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού μπορεί να σώσει το στήθος και τη ζωή σας.

Μόνο για άνδρες: Έλεγχος καρκίνου του προστάτη . Στην ηλικία των 50, οι άνδρες θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους εάν πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτη και πότε πρέπει να γίνει αυτός ο έλεγχος. Οι Αφροαμερικανοί άνδρες και όσοι έχουν στενό συγγενή που είχε πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σε μικρότερη ηλικία.

Ψάχνετε για κρεατοελιές : Αγαπήστε το δέρμα σας. Ελέγξτε το δέρμα σας για τυχόν ασυνήθιστες κηλίδες ή κρεατοελιές. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε νέο ή ασυνήθιστο. Ζητήστε τους να ελέγχουν το δέρμα σας τακτικά εάν είχατε καρκίνο του δέρματος .

Προστατεύοντας τα μάτια σας. Οι ασθένειες που κλέβουν την όραση γίνονται πιο συχνές καθώς μεγαλώνετε. Φροντίστε να εξετάζετε τα μάτια σας τακτικά — κάθε 1 έως 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 60 ετών και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Πηγαίνετε πιο συχνά εάν έχετε προβλήματα όρασης ή παράγοντες κινδύνου για προβλήματα στα μάτια .

Έλεγχος για ηπατίτιδα C . Το CDC συνιστά σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών να υποβληθεί σε εξέταση για ηπατίτιδα C. Εάν δεν έχετε ελεγχθεί, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε την εξέταση.

Έλεγχος κατάθλιψης : Η κατάθλιψη είναι μια κοινή αιτία αναπηρίας στους ενήλικες, αν και συχνά παραβλέπεται. Μπορεί να εμφανιστεί με χρόνιες ασθένειες και γήρανση. Δεν είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και μπορείτε να λάβετε θεραπεία. Εάν αισθάνεστε λυπημένοι, απελπισμένοι ή δεν σας ενδιαφέρουν πράγματα που απολαμβάνατε, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να δουν αν είστε σε κατάθλιψη ζητώντας σας να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο ή κάνοντας μερικές απλές ερωτήσεις.

Θυμηθείτε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να παραμείνετε υγιείς καθώς μεγαλώνετε:

Μην καπνίζετε.
Τρώτε μια υγιεινή διατροφή.
Ασκήσου τακτικά.
Διατηρήστε το βάρος σας υγιές.
Κάντε ασφαλές σεξ

www.webmd.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Μπορεί να κινδυνεύεις από θρόμβωση αν παίρνεις αντισυλληπτικά;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr