Για ποιο λόγο πεινάς πάντα και τι να κάνεις .

Για ποιο λόγο πεινάς πάντα και τι να κάνεις .

Το στομάχι σας γρυλίζει στη μέση μιας συνάντησης του Zoom — και πάλι . Ενώ η χρήση της σίγασης μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να ακούσουν τους πόνους της πείνας σας, μπορεί να είναι απογοητευτικό να αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα.

Η συνεχής πείνα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λίπους στη διατροφή σας. Η έλλειψη ύπνου ή το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξή σας. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD, μιλά για το γιατί μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένοι και πώς ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

8 λόγοι που πεινάς πάντα

Γιατί νιώθετε πεινασμένοι όλη την ώρα
Η πείνα συνήθως εμφανίζεται μετά από δύο ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε ένα γεύμα.

«Στην πραγματικότητα νιώθετε σωματικά σημάδια πείνας, έτσι το στομάχι σας γρυλίζει και η ενέργειά σας πέφτει», λέει η Zumpano. «Μπορεί επίσης να αισθάνεστε χαμηλή  ενέργεια, ίσως και νευριασμένοι».

Από την άλλη πλευρά, η συναισθηματική πείνα δεν δείχνει κανένα σωματικό σημάδι. Αυτό είναι όταν μπορεί να έχετε λαχτάρα για ορισμένα τρόφιμα. Η Zumpano εκτιμά ότι περίπου το 90% από εμάς ασχολείται με συναισθηματική διατροφή .

«Αν λες, «θέλω σοκολάτα. Θέλω ένα σακουλάκι πατατάκια, αυτό δεν είναι πείνα», σημειώνει ο Zumpano. “Συνήθως, ψάχνετε για φαγητό και αυτό δεν σας ικανοποιεί επειδή τρέφετε μια συναισθηματική πείνα.”

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας (υδατάνθρακες και λίπη είναι τα άλλα δύο) για να σας δώσει ενέργεια. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί σε ένα γεύμα, μπορούν να σας βοηθήσουν να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να σας κρατήσουν χορτάτους.

Για παράδειγμα, ένα γεύμα βαρύ σε υδατάνθρακες θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου σας και στη συνέχεια μείωση οδηγώντας σε πείνα.

«Όταν συμπεριλαμβάνετε πρωτεΐνη με σύνθετους υδατάνθρακες, επιβραδύνει τον ρυθμό της γλυκόζης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια σταδιακή μείωση, που σας κάνει να νιώθετε πιο κατασταλαγμένοι και ικανοποιημένοι», λέει η Zumpano.

Και σκεφτείτε πέρα ​​από το κρέας όταν αναζητάτε πρωτεΐνη για να προσθέσετε στα γεύματά σας. Τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, τα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια, το τόφου, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί έχουν όλα πρωτεΐνη.

Δεν κοιμάσαι καλά
Εάν δεν κοιμάστε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες την ημέρα, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της γκρελίνης , μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη γκερλίνη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πεινασμένοι όταν πραγματικά χρειάζεστε ύπνο.

«Ο ύπνος είναι ιδανικός για να θεραπεύσει και να αναγεννηθεί το σύστημα του σώματός σας», λέει η Zumpano. «Επομένως, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα, ο σύντομος υπνάκος ή ακόμα και η ξεκούραση του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει».

Τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Προσέξτε τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι ή το λευκό ρύζι (τρόφιμα όπως τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες).

Αυτά τα συστατικά έχουν υποστεί επεξεργασία και χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες τους. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων δεν σας αφήνει να αισθάνεστε χορτάτοι για πολύ. Στην πραγματικότητα, ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας και μετά όταν πέσει, πεινάτε ξανά ακόμη πιο έντονα.

«Τείνουμε να λαχταράμε υδατάνθρακες και ζάχαρη γιατί κάθε φορά το επίπεδο ενέργειάς μας αυξάνεται. Έτσι, όταν είστε κουρασμένοι, χρησιμοποιείτε το φαγητό σας για να δημιουργήσετε ενέργεια σε αντίθεση με τις φυσικές πηγές ενέργειας σας», εξηγεί ο Zumpano.

Η διατροφή σας είναι χαμηλή σε λιπαρά
Η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα καρύδια ή ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην όρεξή σας.

Αλλά εάν δεν έχετε υγιεινό λίπος στη διατροφή σας , αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαχτάρα για υδατάνθρακες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Σκεφτείτε λοιπόν αυτή την ισορροπία του τι τρώτε – όλα πηγαίνουν πίσω στην ανάγκη αυτών των τριών μακροθρεπτικών συστατικών για να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.

«Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρειαζόμαστε και τα τρία», λέει η Zumpano. “Αυξάνει ελαφρώς τα υγιή λίπη σας σε σημείο που αισθάνεστε αυτό το επίπεδο κορεσμού.”

Η διατροφή σας χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι τόσο καλές για πολλούς λόγους. Αλλά όταν πρόκειται για  πείνα, αναζητήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, φακές, φασόλια και βρώμη για να βοηθήσετε στην απελευθέρωση ορμονών που μειώνουν την όρεξη.

«Οι ίνες επεκτείνονται στην κοιλιά σου», λέει η Zumpano. «Διεγείρει το αίσθημα ότι είσαι χορτάτος απο πολύ νωρίτερα».

Τρώτε ενώ αποσπάτε την προσοχή σας
Το να ανοίξετε ένα σακουλάκι με πατατάκια ενώ βλέπεται Netflix μπορεί να ακούγεται σαν ένα ιδανικό βράδυ Παρασκευής για κάποιους.

«Το ασυνείδητο φαγητό συμβαίνει όταν δεν συνειδητοποιείς τι και πόσο τρως», λέει η Zumpano. «Ξέρεις στο υποσυνείδητό σου ότι όντως έφαγες, αλλά είναι σχεδόν σαν να κάνεις έκπτωση σε αυτό το γεύμα. Ο εγκέφαλός σας δεν καταγράφει ότι φάγατε».

Για να αποφύγετε το αλόγιστο φαγητό, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της μερίδας. Η Zumpano προτείνει να μοιράζετε την κατάλληλη ποσότητα σνακ πριν παρακολουθήσετε τηλεόραση, οδηγήσετε ή ακόμα και κάνετε κύλιση στο τηλέφωνό σας.

Δεν πίνετε αρκετό νερό
Πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς διψάμε. Αλλά προτού αφήσετε το τέταρτο φλιτζάνι του καφέ, σκεφτείτε ότι ο μεγάλος λάτε καραμέλας με τη σαντιγί, σας αφυδατώνει (για να μην αναφέρουμε ότι προσθέτει περιττές θερμίδες).

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας κρατήσει ενυδατωμένη και ενδεχομένως θα αποτρέψει την πείνα.

«Μπορεί να διψάς και να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά», λέει η Zumpano. «Συνιστάται να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα».

Έχεις άγχος
Πολλοί από εμάς θα στραφούμε στο φαγητό όταν είμαστε αγχωμένοι – τρώγοντας το σακουλάκι με τα μπισκότα όταν έχουμε μια προθεσμία στην εργασία μας ή τις υποχρεώσεις μας αντί να ασχολούμαστε με την πηγή των συναισθημάτων μας.

«Βρείτε ένα μέσο για να ανακουφίσετε το άγχος χωρίς να χρησιμοποιήσετε φαγητό για να το κάνετε», προτείνει η Zumpano.

«Βρείτε κάτι που σας αρέσει και αν αγχώνεστε στη μέση της ημέρας σας, απομακρυνθείτε από το γραφείο σας για πέντε λεπτά, βγείτε έξω, πάρτε λίγο καθαρό αέρα».

Προτείνει επίσης τη χρήση βαθιάς αναπνοής ή αναπνοής με κουτί για να ηρεμήσετε φυσικά. Ακόμη και το ζεστό μπάνιο, το βάψιμο των νυχιών, το διάβασμα ή το πλέξιμο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες.

«Δεν θέλετε να αγνοήσετε το συναίσθημα, αλλά θέλετε να το λύσετε με κάτι άλλο εκτός από το φαγητό», λέει η Zumpano.

Είναι εντάξει να είσαι πάντα πεινασμένος;
Το σώμα σας βασίζεται στην τροφή για ενέργεια, επομένως είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πεινασμένοι εάν δεν φάτε για λίγες ώρες.

Αλλά αν η πείνα είναι κάτι που αντιμετωπίζετε σε τακτική βάση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από το να τρώνε κάθε δύο έως τρεις ώρες και μετά να έχουν ένα μικρό σνακ – και με τον όρο σνακ, η Zumpano εννοεί τροφές όπως ένα βραστό αυγό με τυρί, φέτα ολικής αλέσεως , κράκερ με χαμηλό αλάτι με τυρί ή ένα μήλο με φυστικοβούτυρο.

«Ψάξτε για επιλογές ολικής τροφής που έχουν πλήρεις υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες», λέει.

Φυσικές θεραπείες για τον βήχα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr