Καρκίνος στο έντερο: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια στην τουαλέτα

Καρκίνος στο έντερο: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια στην τουαλέτα

Τα περισσότερο και λιγότερο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι αλλαγές στα κόπρανά σας ή στις συνήθειες που έχετε στην τουαλέτα συχνά έχουν ως κύριο αίτιο κάποια αλλαγή στη διατροφή ή κάποια λοίμωξη, ωστόσο ορισμένες φορές αποτελούν συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι πραγματοποιούν κάποια κένωση από 3 φορές την εβδομάδα έως και 3 φορές την ημέρα, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Πρόκειται για μια απαραίτητη σωματική λειτουργία, έτσι ώστε να αποβάλλουμε τις τροφές που δεν έχουμε χωνέψει, καθώς και διάφορες περιττές ουσίες.

Το χρώμα και η σύσταση των κοπράνων μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, με βάση τις συνήθειές του και το γενετικό του υλικό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές που παρατηρούμε στην τουαλέτα μπορούν να μας προειδοποιούν για κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να ρίχνουμε μια ματιά στην λεκάνη της τουαλέτας, προτού τραβήξουμε το καζανάκι.

«Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθειες που έχουμε όσον αφορά την τουαλέτα αποτελούν έναν καλό δείκτη της συνολικής υγείας μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους δίνουμε την δέουσα προσοχή. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά -αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα, τη σύσταση ή τη μυρωδιά των κοπράνων σας, αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων ή εάν δείτε αίμα στα κόπρανα- για δύο εβδομάδες ή και παραπάνω, τότε θα χρειαστεί να πάτε στο γιατρό», εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα «Express» η Cheryl Lythgoe, επικεφαλής νοσοκόμα στο Benenden Health.

Όπως τονίζει η ίδια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα υγείας πρέπει να αφήνουμε τον φόβο και την ντροπή στην πόρτα και να λαμβάνουμε τις απαραίτητες ιατρικές συμβουλές.

Δείτε παρακάτω τις 5 αλλαγές που θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας, εάν επιμείνουν για αρκετές μέρες και δεν οφείλονται σε κάποια αλλαγή στη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή σας ή σε κάποιον ιό/μικρόβιο.

Μαλακά κόπρανα ή διάρροια
Ένα από τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η διάρροια, η οποία δεν εξηγείται από κάποια λοίμωξη ή τροφική δηλητηρίαση (εφόσον διαρκεί για πάνω από 3 – 4 ημέρες). Άλλη πιθανή εξήγηση είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Εάν η διάρροια διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες ή εάν παρατηρήσετε διάρροια μαζί με αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα.

Δυσκοιλιότητα
Δυσκοιλιότητα έχουμε όταν δεν έχουμε κένωση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί την δυσκοιλιότητα είναι η διατροφή (ελλιπής σε φυτικές ίνες) και ακολουθεί η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών ή η λήψης ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών.

Αν και, λοιπόν, η δυσκοιλιότητα προκαλείται σπάνια από κάποια νόσο, ορισμένες φορές μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν υποφέρετε συστηματικά από δυσκοιλιότητα, η οποία δεν βελτιώνεται με την ένταξη των φυτικών ινών στη διατροφή σας, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αλλαγές στο πρόγραμμα της τουαλέτας
Οι περισσότερες αλλαγές στο πρόγραμμα της τουαλέτας σας οφείλονται σε αλλαγές στη διατροφή, την φαρμακευτική αγωγή ή σε κάποια λοίμωξη. Ωστόσο, εάν κάποιος από τους παράγοντες αυτούς δεν ισχύει στην περίπτωσή σας και εάν η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι αλλαγές στις κενώσεις θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου.

Αίμα στα κόπρανα ή στη λεκάνη της τουαλέτας
Μια μικρή ποσότητα αίματος μια στο τόσο συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικροτραυματισμό ή αιμορροΐδες. Εάν όμως το αίμα είναι τόσο πολύ που τα κόπρανα μοιάζουν κόκκινα ή μαύρα, ή εάν δείτε διάρροια με αίμα, τότε θα πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό.

Το αίμα στα κόπρανα ή στη λεκάνη της τουαλέτας θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι πάσχετε από αιμορροΐδες, ραγάδες πρωκτού ή καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαρκής ανάγκη για τουαλέτα
Εάν νιώθετε ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα συνεχώς, ακόμα και εάν μόλις είχατε την προηγούμενη κένωση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας προτείνει να πάτε στο γιατρό, το πολύ 3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του συγκεκριμένου συμπτώματος, εάν επιμείνει.

Πρόκειται για ένα πολύ κοινό σύμπτωμα σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο συνοδεύεται συχνά από πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο, απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια και ανεξήγητη κόπωση.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

 

Ενδοκρινολόγος αποκαλύπτει τα 4 βασικά λάθη που κάνουν οι γυναίκες το πρωί και τις εμποδίζουν να χάσουν βάρος

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr