Διατροφικές Ελλείψεις. Τι λείπει από τον οργανισμό σας και πως θα το διαπιστώσετε.

Διατροφικές Ελλείψεις. Τι λείπει από τον οργανισμό σας και πως θα το διαπιστώσετε.

Πώς να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάνετε

Ανακαλύψτε τι σας λείπει και πώς να το αντικαταστήσετε

Το σώμα μας χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά και να παραμείνει υγιές. Ωστόσο, με την πολυάσχολη ζωή μας και την πρόσβαση σε βολικές αλλά συχνά ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων, μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας.

Σημασία των θρεπτικών συστατικών

Τα θρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και παρέχουν ενέργεια και τροφή στο σώμα μας. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών. Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Μακροθρεπτικά συστατικά
Τα μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Αυτές είναι οι κύριες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας και χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Υδατάνθρακες: Αυτή είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Βοηθά στην τροφοδοσία της εγκεφαλικής λειτουργίας, παρέχει ενέργεια για σωματική δραστηριότητα, καθώς και βοηθά στην πέψη.
Πρωτεΐνες: Είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση ιστών στο σώμα μας όπως οι μύες, τα όργανα, οι ορμόνες, τα ένζυμα και το δέρμα.
Λίπη: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά για την υγεία μας. Τα υγιή λίπη όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά παρέχουν ενέργεια, υποστηρίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων, προστατεύουν τα όργανα και βοηθούν στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών.

Μικροθρεπτικά συστατικά
Τα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες αλλά είναι εξίσου σημαντικά για τη γενική υγεία μας.

Βιταμίνες: Αυτές οι οργανικές ενώσεις δρουν ως ρυθμιστές των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα, βοηθώντας σε λειτουργίες όπως η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η αντοχή των οστών και η επούλωση πληγών.
Μέταλλα: Αυτές οι ανόργανες ουσίες βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στα κύτταρα και βοηθούν σε διάφορες σωματικές λειτουργίες όπως η οικοδόμηση γερών οστών, η διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και η βοήθεια στη μεταφορά οξυγόνου.

Επιπτώσεις Ελλείψεων Θρεπτικών Συστατικών
Χωρίς επαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, το σώμα μας μπορεί να βιώσει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα:
Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αναιμία, αιμορραγία των ούλων και κόπωση.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία προκαλεί αδυναμία και κόπωση λόγω της έλλειψης οξυγόνου που μεταφέρεται σε όλο το σώμα.
Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αδύναμα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Πώς να εντοπίσετε τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά είναι μέσω τακτικών εξετάσεων αίματος με γιατρό ή επαγγελματία υγείας. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι σας λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Κόπωση ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Αδυναμία ή μυϊκοί πόνοι
Ξηρό δέρμα ή εύθραυστα μαλλιά/νύχια
Δυσκολία συγκέντρωσης ή προβλήματα μνήμης

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την αιτία και να αντιμετωπίσετε τυχόν πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Έλλειψη Μαγνησίου-Μυϊκές κράμπες και σπασμοί
Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι συχνές μυϊκές κράμπες και σπασμοί. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συχνά αισθητά στα πόδια ή τα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή μυϊκή χαλάρωση μετά τη σύσπαση.
Κούραση και αδυναμία
Το μαγνήσιο εμπλέκεται επίσης στην παραγωγή ενέργειας και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία. Εάν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι ή δεν έχετε σωματική δύναμη, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό μαγνήσιο.
Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει το σύστημα ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, οδηγώντας σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή αίσθημα παλμών. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της κίνησης των ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσα και έξω από τα καρδιακά κύτταρα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού.
Ναυτία και έμετος
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου είναι η ναυτία και ο έμετος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του ρόλου του μετάλλου στην προώθηση της υγιούς πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα τακτικά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 – Πώς να αναγνωρίσετε εάν σας λείπει
Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων, στην παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία μας.
Αλλά μερικές φορές, παρά την κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μας λείπει η βιταμίνη Β12. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα και προβλήματα υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν αν σας λείπει η βιταμίνη Β12;

Ας ανακαλύψουμε.
Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
Τα αρχικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι διακριτικά και συχνά να περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, καθώς η ανεπάρκεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή.

Μερικά από τα κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

Κούραση και αδυναμία
Δυσκολία στην αναπνοή
Ζάλη ή ζαλάδα
Χλωμό δέρμα
Πονάει η γλώσσα
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αναιμία, νευρική βλάβη και απώλεια μνήμης.
Ποιος κινδυνεύει;
Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

Vegans και χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12.
Ηλικιωμένοι, καθώς η ικανότητα του σώματος να απορροφά τη βιταμίνη Β12 μειώνεται με την ηλικία.
Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη που επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, καθώς μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα.
Πώς να αναγνωρίσετε εάν σας λείπει η βιταμίνη Β12
Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω ή αν ανήκετε σε μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης Β12. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει τα επίπεδά σας και να καθορίσει εάν σας λείπει αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα φάρμακα όπως η μετφορμίνη (που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη) και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (που χρησιμοποιούνται για την παλινδρόμηση οξέος) μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Β12
Εάν διαγνωστεί με ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διατροφικές αλλαγές ή συμπληρώματα διατροφής. Μερικοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού περιλαμβάνουν:
Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12 όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα ή λήψη ενέσεων βιταμίνης Β12.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας και να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδά σας για να διασφαλίζετε ότι επανέρχονται στο φυσιολογικό. Μια ισορροπημένη διατροφή και τα κατάλληλα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν

Πώς να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά όλων των ελλείψεων.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιείτε τις καθημερινές σας ανάγκες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αναπληρώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.

Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Τρώγοντας μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Λαμβάνοντας καθημερινά μια πολυβιταμίνη ή συγκεκριμένα συμπληρώματα όπως συνιστάται από τον γιατρό σας ή τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο σας.

Ενσωματώνετε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, εναλλακτικές λύσεις γάλακτος και θρεπτική μαγιά στα γεύματά σας.

Να θυμάστε ότι οι ανάγκες κάθε ατόμου σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και οι συνθήκες υγείας. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή στο σχήμα συμπληρωμάτων. 

Δοκίμασα αυτές τις 7 anti-stress συνταγές και ένιωσα καλύτερα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr