Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι λαμβάνετε υπερβολική δοσολογία συμπληρωμάτων

Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι λαμβάνετε υπερβολική δοσολογία συμπληρωμάτων

Η υπερβολική δόση βιταμίνης D, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στο σώμα του. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση D. Μια υπερδοσολογία βιταμίνης D είναι συνήθως μια παρενέργεια της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να «χτίσει» υγιή οστά. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο – ένα κύριο συστατικό για την υγεία των οστών – χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, των κρόκων αυγών, του κόκκινου κρέατος και το συκωτιού. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθήκη βιταμίνης D και περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως μετατρέπει τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας σε καλσιφερόλη (ενεργή βιταμίνη D).

Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας, θα χρειαστεί να λάβετε σημαντικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις αιτίες της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι συνέπεια της ακατάλληλης συνταγογράφησης, της μη λήψης βιταμίνης D όπως συνταγογραφείται και της χρήσης σκευασμάτων υψηλής δόσης χωρίς άδεια.

Η υπερβολική επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα – μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία. Συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος. Τα περισσότερα άτομα με υπερασβεστιαιμία δεν θα έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κάποιον που έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή δόση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία και το πόσο καιρό έχουν αυξηθεί τα επίπεδα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα

– Αυξημένη δίψα

– Αυξημένη ούρηση

– Μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις

– Κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης

– Σύγχυση

– Πόνο στα οστά

– Εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο

– Υψηλή πίεση του αίματος

Ενδέχεται να εμφανίσετε πιο σοβαρές παρενέργειες με υψηλότερες δόσεις, κυρίως με εβδομαδιαία δοσολογία 20.000 έως 50.000 διεθνών μονάδων (IU). Η εβδομαδιαία δόση των 50.000 IU είναι η υψηλότερη δυνατή συνταγογραφούμενη δόση. Η μακροχρόνια συμπλήρωση βιταμίνης D σε δόσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 IU φαίνεται ασφαλής όταν λαμβάνεται σωστά.

Υψηλότερες δόσεις συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα των οποίων το σώμα δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη βιταμίνη D λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν το άσθμα, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ραχίτιδα και τη φυματίωση. Η υψηλότερη δόση συχνά συνταγογραφείται για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Cricketing: Η απίθανη τεχνική για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα – Πώς βοηθάει στον ύπνο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr