Από τον Εγκέφαλο στο Στόμα: Οι Κίνδυνοι της Έντονης Γυμναστικής.

Από τον Εγκέφαλο στο Στόμα: Οι Κίνδυνοι της Έντονης Γυμναστικής.

 

Το είπαν και οι Αρχαίοι Έλληνες:

“Πᾶν μέτρον ἄριστον”

Με λίγα λόγια δεν μπορείς να εξουθενώνεις τον εαυτό σου με γυμναστική, όπως δεν γίνεται να τον εξουθενώνεις στο πολύ φαγητό ή αντιστρόφως στην πολύ δίαιτα, στην πολύ δουλειά ακόμη και στην πολύ χαρά ή στα ακατάπαυστα γέλια!

Κάποια στιγμή θα προκαλέσεις αυτοανάφλεξη!

Τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι λάτρεις της φυσικής κατάστασης μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα μειονέκτημα στην έντονη άσκηση ρουτίνας. Ενώ η άσκηση αναμφίβολα φέρνει πολλά οφέλη για την υγεία, από μια μελέτη που ασχολήθηκε με περισσότερα από 4.700 μόρια σωματικών υγρών που ανήκαν σε πυροσβέστες, αποκαλύφθηκαν μερικά πολύ ανησυχητικά ευρήματα.

Από την μελέτη,  αναδείχθηκε αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού αμέσως μετά από έντονη άσκηση μεταξύ των ατόμων που βρισκόντουσαν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Ο βιοϊατρικός επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού, Ερνέστο Νακαγιάσου, τόνισε μια πιθανή εξήγηση – τη μειωμένη φλεγμονώδη δραστηριότητα (δηλαδή: η εντατική άσκηση προκαλεί αδιαχείριστες φλεγμονές) που παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Αν και γενικά πιστεύεται ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, το άμεσο αποτέλεσμα της έντονης άσκησης παραμένει αμφιλεγόμενο.  Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έντονης σωματικής δραστηριότητας και του υψηλότερου κινδύνου εποχιακών λοιμώξεων.

Για να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις της έντονης άσκησης, οι ερευνητές εξέτασαν το πλάσμα του αίματος, τα ούρα και το σάλιο των πυροσβεστών πριν και μετά από μια απαιτητική άσκηση ανηφόρας διάρκειας 45 λεπτών με 20 κιλά εξοπλισμό.

Η μελέτη αποκάλυψε μείωση των μορίων που σχετίζονται με φλεγμονή και αύξηση της οπιορφίνης, ενός διαστολέα των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν προσαρμοστικό μηχανισμό για την ενίσχυση της ανταλλαγής αερίων ως απόκριση στην αυξημένη κυτταρική ζήτηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν μια αλλαγή στο στοματικό μικροβίωμα, που πιθανώς προκλήθηκε από την αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων στο στόμα των συμμετεχόντων μετά την άσκηση.

Παρά την αύξηση αυτή, τα πεπτίδια δεν φάνηκαν αποτελεσματικά ενάντια στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli, υποδηλώνοντας περιορισμούς στην ικανότητά τους να προστατεύουν από λοιμώξεις.

Συμπερασματικά, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Military Medical Research, προσθέτει επιπλέον σκεπτικισμό καθώς τα στοιχεία από παρόμοιες έρευνες που γίνονται συνεχώς, συνδέουν ολοένα και συχνότερα τις έντονες ασκήσεις και την αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η περίπλοκη αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων στην απόκριση του σώματος στην έντονη άσκηση, παραμένει και πάλι θέμα συνεχιζόμενης έρευνας. Εμείς ως δείγμα σοφίας, επηρεασμένοι από το ελληνικό φιλοσοφικό πνεύμα, θα προσθέσουμε: μην ταλαιπωρείσαι όταν κάνεις γυμναστική. Απλώς ασκήσου φυσιολογικά και θα έχεις όλα τα ευεργετήματα ενός υγιούς ασκούμενου στο σώμα σου, ώστε να δυναμώσεις την ψυχή και τον οργανισμό σου απέναντι στις αρρώστιες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr