Single: Μην βιάζεστε να κάνετε σχέση, λένε οι επιστήμονες

Single: Μην βιάζεστε να κάνετε σχέση, λένε οι επιστήμονες

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το να είστε single σε νεαρή ηλικία μπορεί να σας ωφελήσει μεγαλώνοντας…

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Αν είστε 20 και single, οι επιστήμονες έχουν καλά νέα. Σύμφωνα με μελέτη από το Ολλανδικό Διεπιστημονικό Δημογραφικό Ινστιτούτο, τα άτομα που είναι single σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στην ερωτική απογοήτευση σε μελλοντικά στάδια της ζωής τους σε σύγκριση με εκείνα που συνάπτουν σχέση σχεδόν αμέσως μόλις ενηλικιωθούν.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γενικότερα πιο ρεαλιστικές προσδοκίες από τις ερωτικές τους σχέσεις και να αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση από την καθημερινή τους ζωή μετά το χωρισμό.

Η μελέτη
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Marriage and Family», οι επιστήμονες αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 1.000 άτομα σε βάθος 36 ετών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 190 ήταν γυναίκες και οι 151 άνδρες που δεν είχαν συνάψει δεσμό αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν το σχολείο και οι υπόλοιποι (400 γυναίκες και 262 άνδρες) ήταν άτομα που συνδέθηκαν πολύ σύντομα ύστερα από την ενηλικίωσή τους με έναν σύντροφο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ικανοποίηση των ατόμων από τη ζωή τους σε τρεις συγκεκριμένες περιόδους: κατά την αρχική τους συνύπαρξη με έναν σύντροφο, κατά τη διάρκεια του χωρισμού τους αλλά και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτόν.

Τα αποτελέσματα
Οι γυναίκες που είχαν συνάψει σχέση σε τόσο νεαρή ηλικία παρουσίασαν μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή τους στη φάση της λήξης της, μια απογοήτευση που τις ακολούθησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της τάξεως των 3 περίπου ετών.

Για τις γυναίκες που ήταν μετά το σχολείο single, υπήρξε επίσης πτώση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τον πρώτο τους μεγάλο χωρισμό, με τη διαφορά ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια είχαν επανέλθει πλήρως.

Για τους άνδρες, τα αποτελέσματα ήταν κάπως διαφορετικά.

Οι άνδρες που είχαν δεσμό στα 20, ένιωσαν καλύτερα μετά το χωρισμό τους μέσα σε ένα χρόνο ενώ εκείνοι που ήταν ελεύθεροι σε αυτήν την ηλικία, μετά βίας επηρεάστηκαν, παραμένοντας ικανοποιημένοι από τη ζωή τους αμέσως μετά τον πρώτο τους χωρισμό.

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες αυτές τις διαφορές
Οι επιστήμονες εξηγούν πως οι άνθρωποι όταν είναι μόνοι σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης του πόνου που η διακοπή μιας σχέσης μπορεί να προκαλέσει.

Συχνά, οι νεαροί ενήλικες που ξεκινούν ένα δεσμό πιστεύουν ότι αυτή τους η σχέση θα διαρκέσει για πάντα. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν σύντροφο είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν τέτοιες υποθέσεις.

Οι νεαροί singles τείνουν να έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες από την ερωτική τους ζωή. Επομένως, είναι φυσικό να πληγωθούν λιγότερο όταν μια σχέση τελειώσει.

Φαίνεται, πως το να είναι κανείς single, αν και συνήθως θεωρείται κάτι όχι και τόσο ευχάριστο μιας και ταυτίζεται με τη μοναξιά, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάτι επωφελές, τουλάχιστον όσον αφορά μικρές ηλικίες.

Αυτή η περίοδος «μοναξιάς» μπορεί να είναι σημαντική για να εστιάσει κανείς στον εαυτό του και να γίνει πιο ανεξάρτητος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λήξετε μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση εάν είστε 20.

Αντί να χωρίσετε, θα μπορούσατε να αναλάβετε τις καθημερινές ευθύνες που σας αναλογούν, όπως είναι για παράδειγμα οι οικιακές εργασίες, μην περιμένοντας από το σύντροφό σας να σας τα έχει έτοιμα…

Επιπλέον, φροντίστε να έχετε επαρκή κοινό αλλά και προσωπικό χρόνο ώστε να υπάρχει ισορροπία, προτρέπουν οι ερευνητές.

www.vita.gr

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Αμυγδαλέλαιο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr