Αυτό το μπαχαρικό αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερίνη

Αυτό το μπαχαρικό αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι θεραπευτικές ιδιότητες του κύμινου υπερτερούν της αρωματικής και πικάντικης νοστιμιάς του.
Σουτζουκάκια, κεμπάπ, κιμάς, χούμους, τυριά ακόμα και λαϊκή ρήση υπάρχει («ώσπου/μέχρι να πεις κύμινο») που έχουμε συνδέσει με το κύμινο. Αυτό το έντονο, ζεστό και πικάντικο μπαχαρικό με το άρωμα που σε ταξιδεύει στα μέρη και τις κουζίνες της Μέσης Ανατολής.

Όπως συμβαίνει με πολλές τροφές, έτσι και με το κύμινο τα οφέλη του στην καλή υγεία και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού υπερτερούν της νοστιμιάς που προσφέρει ακόμα και σε νερόβραστα λαχανικά.

Πρώτα όμως λίγη ιστορία
Το κύμινο είναι η κοινή ονομασία του φυτού Κούμινον το κύμινον ή Κύμινον το ήμερον (Cuminum cyminum). Είναι επίσης γνωστό και ως λευκό κύμινο, αρτυσία ή αρτυσιά στην Κύπρο, καμούν και ως τζίρα ή τζήρα (jeera ή zeera).

Είναι ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae), ιθαγενές από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία, ενώ πλέον καλλιεργείται στην Κίνα και το Μεξικό. Οι σπόροι του (ο καθένας περιέχεται μέσα σε έναν καρπό, ο οποίος ξηραίνεται), χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα στις κουζίνες πολλών διαφορετικών πολιτισμών, κυκλοφορούν δε, τόσο ολόκληροι όσο και αλεσμένοι.

Το κύμινο χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους με την πρώτη αναφορά να χρονολογείται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. στην Ινδία. Αρχικά καλλιεργήθηκε στο Ιράν και στην περιοχή της Μεσογείου. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση.

Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν το κύμινο στο τραπέζι, σε δικό του περιέκτη (όπως συχνά διατηρείται και σήμερα το πιπέρι) και αυτή η πρακτική ακόμα συνεχίζεται στο Μαρόκο.

Το κύμινο, χρησιμοποιήθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό, στην κουζίνα της αρχαίας Ρώμης, ενώ εισήχθη στην Αμερική από τους Ισπανούς και Πορτογάλους αποίκους.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κύμινου, αλλά οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι το μαύρο και το πράσινο κύμινο· και οι δύο χρησιμοποιούνται στην περσική κουζίνα.

Η συμβολή του στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2015, το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην καύση του λίπους. Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι η λήψη του μαζί με lime σε υπέρβαρα άτομα οδήγησε σε μείωση κιλών και περιμέτρου της μέσης, μετά από 8 εβδομάδες.

Παράλληλα, η χορήγηση κύμινου στους συμμετέχοντες βελτίωσε και τους δείκτες σακχάρου και λιπιδίων του αίματος.

Αλλά και της χοληστερίνης
Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων κύμινου την ημέρα συμβάλλει και στον έλεγχο της χοληστερίνης, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής αλλά και της LDL «κακής» χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της HDL ή αλλιώς «καλής» χοληστερόλης.

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, προλαμβάνει τις φλεγμονές και συνεπώς προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα οφέλη του κύμινου βέβαια δεν εξαντλούνται εδώ. Η επιστήμη έχει δείξει επίσης ότι καταπολεμά τον πόνο και το φούσκωμα που προκαλείται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη μνήμη.

www.oneman.gr

Φανουρόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr