Tα κάστανα των Χριστουγέννων

Tα κάστανα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο χειμώνας μας έδειξε την ηχηρή και βροχερή του παρουσία. Όλοι ετοιμαζόμαστε να ακολουθήσουμε τα πατροπαράδοτα έθιμα που θα τέρψουν όλες τις αισθήσεις, στολίζοντας και μαγειρεύοντας… ακόμα και έτοιμα να τα προμηθευθείτε τα αγαθά του τραπεζιού, προετοιμασία λέγεται και αυτό.

Από τις πιο λαχταριστές λιχουδιές του χειμώνα είναι τα κάστανα, στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική, αλλά και στη διακόσμηση.

Ζητήσαμε από τη φίλη εξαιρετική μαγείρισσα Μαίρη Παναγάκου να μας πει λίγα λόγια για τις χρήσεις του κάστανου που έχουμε γευτεί ή ακούσει ή ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί…

Τι μπορούμε να ετοιμάσουμε με κάστανο

Ραγού με κάστανα
Κορσικάνικο ψωμί με αλεύρι από κάστανα
Ορεκτικό από πράσα και κάστανα
Σούπα με κάστανα
Τάρτα με κάστανα
Γαλοπούλα ή κότα παραγεμισμένη με κάστανα
Μον μπλάν
Καστανιάτσο, από την Τοσκάνη
Κρέμα κάστανου ή μαρμελάδα ή μαρόν γλασέ

Τα μαρόν γλασέ έχουν τη δική τους ιστορία…
Η ιστορία τους ξεκινά την εποχή του Λουδοβίκου 14ου στο Πριβά, ένα μικρό χωριό της περιοχής Αρντές.

Σε μια επίσκεψη του μονάρχη στην περιοχή, οι κάτοικοι σκέφτηκαν να γλυκάνουν τα κάστανα που παρήγαγαν για να γοητεύσουν το βασιλιά τους.

Αφού τα έβρασαν και τα ξεφλούδισαν, τα περιέλουσαν με σιρόπι ζάχαρης, ανακατεμένο με βανίλια για 48 ώρες, μέχρι που το σιρόπι κρυσταλλοποιήθηκε γύρω από τα κάστανα και τα “γλασάρισε” όταν κρύωσε.

Έτσι έγινε η “Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά” όλων των Γάλλων.

Το μυστικό τους;
Δεν θα πρέπει η σάρκα τους να έχει βαθιές χαρακώσεις, γιατί θα ζαχαρώσουν ανομοιόμορφα.

zoumeoraia.okmarkets.gr

 

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Πώς να μην μυρίζει το σπίτι τσιγαρίλα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr