Πότε και πώς πρέπει να ελέγχεστε για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Πότε και πώς πρέπει να ελέγχεστε για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Σχετικά με τα  άτομα με μέσο κίνδυνο, (οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί υγείας συνιστούν) ότι πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 45 ετών και μετά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν τα πρόσφατα μηνύματα σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου σας έχουν μπερδέψει λίγο, διαβάστε παρακάτω ώστε να σας λυθεί κάθε απορία.

Διαφέρουν οι συμβουλές;
Πρώτον, σημειώστε ότι αυτή η συμβουλή που προσφέρουμε σήμερα, ισχύει μόνο για τα άτομα με μέσο κίνδυνο χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή εάν άλλα προβλήματα υγείας σας θέτουν σε υψηλότερο από το μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, μιλήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς.

Το κύριο σημείο της διαφωνίας σχετίζεται με την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο. Η νέα καθοδήγηση ΑΚΕ λέει 50, ενώ οι άλλοι δύο οργανισμοί συνιστούν τα 45. Αυτή η προγενέστερη ηλικία υποστηρίζεται από την Ομάδα Εργασίας Multisociety των ΗΠΑ για τον Καρκίνο του Παχέος εντέρου . Υποστηρίζεται επίσης από πολλούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Δρ. Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγο και διευθυντή επιδημιολογίας στο Κέντρο Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ο οποίος εξηγεί παρακάτω.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις. 

Γιατί οι ειδικοί προτείνουν την έναρξη του προληπτικού ελέγχου νωρίτερα;
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανεξήγητη και ανησυχητική αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών», λέει ο Δρ Τσαν.

Συνολικά, οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 2% ετησίως από το 2011 έως το 2020. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου αυξήθηκαν μεταξύ 0,5% και 3% κατά την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023 .

Τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους εμφανίζονται σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, με τις πιο απότομες αυξήσεις να παρατηρούνται μεταξύ των Ιθαγενών της Αλάσκας και των Ιθαγενών Αμερικανών. Συνολικά, οι μαύροι και οι Αφροαμερικανοί είναι πιο πιθανό να νοσήσουν και να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου από ότι οι λευκοί, και οι περιπτώσεις πρώιμης έναρξης είναι υψηλότερες στους μαύρους παρά στους λευκούς.

Οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, περίπου το 60% των ενηλίκων άνω των 50 ετών ακολουθεί τη συμβουλή για κολονοσκόπηση (που περιγράφεται παρακάτω) σε τακτική βάση. Αυτό το ιστορικό, αν και δεν είναι τέλειο, εξηγεί πιθανώς τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

“Πιστεύω ότι η προώθηση πρώιμου προσυμπτωματικού ελέγχου θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της αύξησης των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης, τουλάχιστον για εκείνα στα 40 τους. Έχουμε επίσης δει ότι οι προηγούμενες κολονοσκοπήσεις μπορεί να σχετίζονται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ακόμη και αργότερα στη ζωή”, λέει Δρ Τσαν.

Ποιες είναι οι διαφορετικές προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Οι δύο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μια τυπική κολονοσκόπηση και διάφορες εξετάσεις με βάση τα κόπρανα.

Κολονοσκόπηση. Για αυτό το τεστ, ένας γαστρεντερολόγος ή χειρουργός φέρνει ένα μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα με μια κάμερα στο άκρο μέσω του ορθού σας και πέρα ​​για να επιθεωρήσει όλο το μήκος του παχέος εντέρου σας. Θεωρούμενη ως τεστ χρυσού προτύπου, αυτή η διαδικασία μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικούς πολύποδες που ονομάζονται αδενώματα και να επιτρέψει την αφαίρεσή τους.

Η εξέταση απαιτεί τη λήψη καθαρτικών και την κατανάλωση πολλών υγρών εκ των προτέρων για να καθαρίσει όλο το υλικό των κοπράνων (κόπρανα) από το παχύ έντερο. Σοβαρές επιπλοκές, που περιλαμβάνουν διάτρηση ή αιμορραγία, είναι σπάνιες και εμφανίζονται σε περίπου τρεις στις 1.000 επεμβάσεις . Εάν δεν εντοπιστούν πολύποδες, δεν συνιστάται η επαναληπτική κολονοσκόπηση για άλλα 10 χρόνια. Εάν έχετε πολύποδες ή ο κίνδυνος ή τα συμπτώματά σας αλλάξουν, αυτό το διάστημα θα είναι μικρότερο.

Δοκιμές κοπράνων. Οι πιο ανησυχητικοί πολύποδες του παχέος εντέρου (αδενώματα) συχνά ρίχνουν μικροσκοπικές ποσότητες αίματος και μη φυσιολογικό DNA στα κόπρανα. Αυτό μπορεί να εντοπιστεί από δείγματα που συλλέγετε μόνοι σας στο σπίτι.

Δύο εξετάσεις, η εξέταση κρυφού αίματος στα κόπρανα (FOBT) και η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT), ελέγχουν για αίμα.

Απαιτούν μικρά δείγματα κοπράνων που τα βάζετε σε μια κάρτα ή σε ένα σωληνάριο που στη συνέχεια ταχυδρομείται σε ένα εργαστήριο. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο.
Μια τρίτη επιλογή, η δοκιμή FIT-DNA, ελέγχει τόσο για αίμα όσο και για μη φυσιολογικό DNA. συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Επιπλέον, οι οδηγίες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών προτείνουν μια άλλη επιλογή: την εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, η οποία επιθεωρεί μόνο το κάτω μέρος του παχέος εντέρου, μία φορά κάθε 10 χρόνια, σε συνδυασμό με έναν έλεγχο FIT κοπράνων κάθε δύο χρόνια. Ωστόσο, οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες σπάνια παραγγέλνουν σιγμοειδοσκόπηση σήμερα.

Εάν η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση ή οποιαδήποτε από αυτές τις εξετάσεις κοπράνων δείξει ενδείξεις προβλήματος, απαιτείται κολονοσκόπηση για έλεγχο αδενωμάτων ή καρκίνου.

Γιατί ο προσυμπτωματικός έλεγχος με βάση τα κόπρανα μπορεί να έχει νόημα για τους νεότερους ενήλικες;
Η κολονοσκόπηση δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη αρχική εξέταση για όλους, λέει ο Δρ Τσαν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους, κυρίως επειδή είναι χρονοβόρο και άβολο.

«Ίσως απλά δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο στο πρόγραμμά σας ή ανησυχείτε μήπως κάνετε κολονοσκόπηση», λέει. Εάν συμβαίνει αυτό, μια εξέταση με βάση τα κόπρανα – η οποία είναι μη επεμβατική και απαιτεί πολύ λίγο χρόνο – είναι μια κατάλληλη επιλογή.

«Η χειρότερη επιλογή είναι να μην κάνεις τίποτα, γιατί η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους», λέει.

www.health.harvard.edu

Tο πολυεργαλείο της υγείας και της ομορφιάς: ελαιόλαδο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr