5 συνήθειες που βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σου

5 συνήθειες που βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σου

Η μνήμη σου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε έναν τεράστιο αριθμό δραστηριοτήτων

Η ικανότητα του εγκεφάλου να αφομοιώνει και να θυμάται πληροφορίες μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κι αυτό, είναι φυσιολογικό. Η ηλικία σίγουρα είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά επίσης πολλές καθημερινές συνήθειες παίζουν εκπληκτικό ρόλο στην εξασθένιση της μνήμης.

Οι λίγες ώρες ύπνου, το στρες, η καθιστική ζωή και πολλές ακόμα «συνήθειες» στον τρόπο ζωής σου, ίσως δεν διατηρούν το μυαλό σου σε εγρήγορση.

 

Έλλειψη ύπνου
Η μνήμη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ύπνου. Έρευνες, κατά καιρούς, έχουν αποδείξει ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται τις απαραίτητες ώρες σημειώνουν χειρότερα αποτελέσματα σε test μνήμης σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται περισσότερο.

Άγχος
Οι αυξημένες ορμόνες στρες στο σώμα επηρεάζουν αρνητικά τα εγκεφαλικά κύτταρα. Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό παρατεταμένο στρες παρουσιάζουν σταθερά μειωμένη μνήμη. Η διαχείριση του άγχους, δεν προσφέρει μόνο οφέλη στη συναισθηματική soy υγεία, αλλά και στη διατήρηση της καλής μνήμης.

Κακή διατροφή
Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, επηρεάζει περισσότερο από ό,τι πιστεύεις τη μνήμη σου. Αντιθέτως, οι τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συσταστικά όπως τα λαχανικά, τα μούρα, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, προάγουν τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου. Ιδανικά, τέτοιες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Η έλλειψη τακτικής σωματικής άσκησης επηρεάζει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Η καθιστική ζωή σε επιφορτίζει με περισσότερο άγχος, αλλά παράλληλα δεν βοηθάει το μυαλό σου να «καθαρίσει». Μελέτες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά αερόβιας γυμναστικής ενισχύει την επεισοδιακή μνήμη.

Υπερβολική χρήση των social media
Η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να αναζητά συνεχώς εξωτερικά ερεθίσματα και διακόπτει τη διαμόρφωση βαθύτερων μοτίβων σκέψης που είναι απαραίτητα για τη σωστή κωδικοποίηση της μνήμης. Οι ταχείες εναλλαγές της προσοχής προς και από τις οθόνες εμποδίζουν τον προβληματισμό, που είναι απαραίτητος για την εδραίωση της μνήμης.

jenny.gr

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Μάσκα κρέμας κακάο & γάλακτος για λάμψη σε πρόσωπο και μάτια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr