Ποια λαχανικά και τροφές  μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το ευερέθιστο έντερο!

Ποια λαχανικά και τροφές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το ευερέθιστο έντερο!

Ποια λαχανικά και τροφές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το ευερέθιστο έντερο

Η ενόχληση στο κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα (GI) μπορεί να επηρεάσει την ευημερία ενός ατόμου και είναι πολύ συχνή: Για παράδειγμα, περίπου το 10% έως 15% των Αμερικανών πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) , μια χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

www.hopkinsmedicine.org

5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε IBS

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το IBS, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Η αποφυγή των παρακάτω τροφών μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση:

Γάλα
Το γάλα και άλλες τροφές που περιέχουν λακτόζη, όπως το τυρί και το παγωτό, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη . Περίπου το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν παράγει μεγάλες ποσότητες λακτάσης, ενός εντερικού ενζύμου που βοηθά στη διάσπαση του σακχάρου στο γάλα. Χωρίς αυτό το ένζυμο, το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τη λακτόζη, η οποία περνά χωρίς πέψη στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια ζυμώνονται και προκαλούν αέρια.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι της δυσφορίας για ορισμένους πάσχοντες από IBS, το γιαούρτι αποδεικνύεται ότι αποτελεί εξαίρεση. Οι ζωντανές καλλιέργειες στο γιαούρτι διασπούν τη λακτόζη, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα αερίου.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα κύριο συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά του εμπορίου, σνακ και αναψυκτικά και αυτά τα είδη μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS. Αλλά δεν είναι η μόνη πηγή ευθυνών (ή φουσκώματος).

Αποδεικνύεται ότι ορισμένες πολύ υγιεινές τροφές όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία όταν καταποθεί μπορεί να προκαλέσει μερικές από τις ίδιες παρενέργειες με την άπεπτη λακτόζη.

Φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και οι μπανάνες, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με IBS.

Ανθρακούχα αναψυκτικά
Επειδή οι φυσαλίδες σε ποτά όπως η σόδα και το σέλτζερ μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιο ανθρακούχο αποτέλεσμα στο γαστρεντερικό σωλήνα, προτιμήστε νερό και γάλα χωρίς λακτόζη για να σβήσετε τη δίψα σας. Και προτού σκεφτείτε να προσθέσετε χυμό σε αυτήν τη λίστα — θυμηθείτε ότι τα ποτά με βάση τα φρούτα είναι συχνά πλούσια σε φρουκτόζη!

Καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη διάρροια, ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα του IBS. Οι υψηλές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, ποτά τύπου κόλα, σοκολάτα και μερικά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, σχεδιασμένα για ανακούφιση από τον πονοκέφαλο – ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν διάρροια. Επιπλέον, το μάσημα τσίχλας οδηγεί σε περισσότερη κατάποση αέρα και αέρια.

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα IBS
Ακόμη και ορισμένες υγιεινές τροφές μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και συμπληρώματα διατροφής και μείωσης βάρους.

Άλλοι τρόποι για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και τη διευκόλυνση του IBS
Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά η αποφυγή αυτών των τροφών δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των ενοχλήσεων του IBS. Οι ειδικοί σε πεπτικές παθήσεις συμβουλεύουν τους ασθενείς που ζουν με IBS να εργαστούν για τη μείωση του στρες, τον επαρκή ύπνο και την ελαχιστοποίηση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων γενικά.

 

Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr