Πώς να προλάβετε και να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών και των ποδιών

Πώς να προλάβετε και να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών και των ποδιών

Οι μύκητες αγαπούν τα σκοτεινά, υγρά μέρη, επομένως τα πόδια σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μυκητιασικές λοιμώξεις, λέει η Rebecca Sundling, DPM , ποδίατρος στο Foot and Ankle Specialists στο δυτικό Μίσιγκαν.

Τόσο οι μύκητες των νυχιών των ποδιών όσο και οι μύκητες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένοι και και οι δύο μπορεί να προκληθούν από τον ίδιο οργανισμό. Ωστόσο, δεν είναι η ίδια πάθηση και αντιμετωπίζονται διαφορετικά, λέει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τον μύκητα των νυχιών και των ποδιών και πώς να προλαμβάνετε και να αντιμετωπίζετε και τα δύο.

Μύκητας στα νύχια των ποδιών: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι μια μυκητιασική λοίμωξη στο νύχι. Συμβαίνει όταν ένας μύκητας – από μούχλα μέχρι μαγιά έως άλλους τύπους μύκητα – εισέρχεται στο κρεβάτι του νυχιού από ένα κόψιμο ή σπάσιμο του νυχιού ή επαναλαμβανόμενο τραύμα στο νύχι και διεισδύει στο ίδιο το νύχι, λέει ο Δρ Sundling. Στη συνέχεια, το νύχι συνεχίζει να αναπτύσσεται με τον μύκητα. Μόλις μια πλάκα νυχιών μολυνθεί με μύκητα, θα παραμείνει μολυσμένη και πρέπει να περιμένετε να δείτε πώς θα αναπτυχθεί και εάν το νέο νύχι που αναπτύσσεται πίσω από αυτό είναι υγιές. Το νέο νύχι σπάνια μεγαλώνει σε υγιή κατάσταση χωρίς θεραπεία, λέει ο Sundling.

Ο μύκητας στα νύχια των ποδιών είναι πολύ κοινός – το 14 τοις εκατό των ανθρώπων τον έχουν στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με έρευνα – και είναι πιο συχνός όσο μεγαλώνεις, προσθέτει ο Sundling. Η χρήση πολύ μικρών παπουτσιών μπορεί να βλάψει το νύχι και να το κάνει πιο ευάλωτο στους μύκητες, όπως μπορεί να υπάρχει μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα του ποδιού (γνωστή ως μύκητας του ποδιού ή πόδι του αθλητή ) και η μη θεραπεία του, που θα μπορούσε να εκθέσει το νύχι σε μύκητας. Μπορεί να κινδυνεύετε περισσότερο από μύκητες των νυχιών των ποδιών εάν έχετε διαβήτη ή ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημεία και συμπτώματα του μύκητα των νυχιών των ποδιών
Όταν έχετε μύκητα των νυχιών των ποδιών, το νύχι τείνει να είναι πυκνό, αποχρωματισμένο – κίτρινο, καφέ ή σκούρο λευκό – και εύθρυπτο. είναι λίγο πιο εύθραυστο και σπάει εύκολα, λέει ο Sundling. Δεν είναι πάντα επώδυνο, αλλά μπορεί να γίνει επώδυνο καθώς το νύχι παχαίνει και πιέζεται προς τα κάτω στο δέρμα, προσθέτει.

Οι επιλογές σας για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών στα πόδια
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μύκητα στα νύχια, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο ή δερματολόγο, ο οποίος θα στείλει ένα δείγμα ή ένα κομμάτι από το νύχι σας σε ένα εργαστήριο. Διαφορετικοί τύποι μύκητα αντιμετωπίζονται ελαφρώς διαφορετικά, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιον τύπο έχετε, λέει ο Sundling.

Επίσης, μερικές φορές η ρίζα του προβλήματος δεν είναι καθόλου ένας μύκητας, αλλά μάλλον μια άλλη πάθηση ή κάποιο είδος τραύματος στην επιφάνεια των νυχιών — για παράδειγμα, εάν έπεσε κάτι στο δάχτυλο του ποδιού σας. Δεν υπάρχει θεραπεία για το τραύμα των νυχιών των ποδιών, αλλά η αφαίρεση του νυχιού μπορεί να είναι μια επιλογή εάν το νύχι είναι επώδυνο.

Εάν έχετε μύκητα στα νύχια των ποδιών, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπευτικές επιλογές:

Κόψιμο του νυχιού Το κόψιμο του νυχιού του ποδιού συνήθως συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά το να κόβετε περιοδικά το νύχι από έναν ποδίατρο είναι χρήσιμο και επιτρέπει στο φάρμακο να λειτουργεί καλύτερα, λέει ο Sundling. (Τις περισσότερες φορές, το νύχι γίνεται τόσο χοντρό που δεν μπορείτε να το κόψετε μόνοι σας, προσθέτει.)

Συνταγογραφούμενα τοπικά φάρμακα Αυτά χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε το βερνίκι νυχιών. 

Φάρμακα από του στόματος Η Terbinafine είναι ένα από του στόματος φάρμακο που οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν τώρα να λαμβάνεται για μία εβδομάδα το μήνα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με έρευνα – μια προσέγγιση γνωστή ως παλμική δοσολογία. Προηγουμένως, η δόση ήταν ημερήσια για τρεις μήνες, αλλά αυτό αύξησε τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών στο ήπαρ και η προσέγγιση της παλμικής δοσολογίας φαίνεται να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με μειωμένους κινδύνους. Η ιτρακοναζόλη (Sporanox) είναι ένα άλλο από του στόματος φάρμακο για τον μύκητα των νυχιών των ποδιών. Είναι 50 τοις εκατό αποτελεσματικό και το παίρνετε για τρεις μήνες, λέει ο Sundling.

Αφαίρεση νυχιών Μερικές φορές η πλήρης αφαίρεση του νυχιού του ποδιού θεωρείται ως θεραπευτική επιλογή για τον μύκητα των νυχιών, λέει ο Sundling. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε: Μόνιμα, έτσι ώστε να μην μεγαλώσει ποτέ ξανά (και μετά δεν θα έχετε πια νύχι στα πόδια) ή μπορείτε να το αφήσετε να μεγαλώσει ξανά μέσα. Μερικές φορές μεγαλώνει ξανά ως υγιές νύχι και μερικές φορές μεγαλώνει ξανά με τον μύκητα.

Σπιτικές θεραπείες Υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται εφαρμόζοντας καθημερινά Vicks VapoRub, λάδι ρίγανης ή λάδι δέντρου τσαγιού στο νύχι των ποδιών, λέει ο Sunding. Ωστόσο, αυτές οι σπιτικές θεραπείες δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί από έρευνα ότι είναι επιτυχείς στην αφαίρεση μιας μυκητιασικής λοίμωξης, προσθέτει.

Λέιζερ Υπάρχουν θεραπείες με λέιζερ για τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, αλλά μπορεί να είναι πολύ ακριβές και η ασφάλιση δεν τις καλύπτει, λέει ο Sundling. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε εάν τα λέιζερ μπορούν να παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας , αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει αρκετές συσκευές λέιζερ για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια ανασκόπηση .

Δεν χρειάζεται να θεραπεύσετε τον μύκητα των νυχιών , καθώς είναι κυρίως ένα καλλυντικό ζήτημα, λέει ο Sundling (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνο). Μερικοί άνθρωποι βάζουν βερνίκι νυχιών στο προσβεβλημένο νύχι και το ξεχνούν, σημειώνει.

Μύκητας ποδιών: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Ο μύκητας των ποδιών είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, πιο γνωστή ως πόδι του αθλητή, λέει ο Sundling. Ο μύκητας εισέρχεται μέσω ρωγμών στο δέρμα. Είναι γνωστό ως πόδι του αθλητή επειδή οι αθλητές και τα άτομα που είναι πιο δραστήρια και ιδρώνουν πολύ κινδυνεύουν περισσότερο. Τα παιδιά κινδυνεύουν επίσης περισσότερο, επειδή δεν τείνουν να φορούν διαφορετικά παπούτσια και η αλλαγή των παπουτσιών σας είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε τον μύκητα των ποδιών.

Ο μύκητας των ποδιών είναι πολύ συχνός. Δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι βρώμικος ή δεν έκανε μπάνιο, και αν έχετε μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι, λέει ο Sundling.

Σημεία και συμπτώματα του μύκητα των ποδιών
Ο κνησμός του δέρματος είναι ένα πρώιμο σημάδι μύκητα των ποδιών, ή φολιδωτό, ξεφλουδισμένο δέρμα ή μικροσκοπικές φουσκάλες στο δέρμα που θα σκάσουν μερικές φορές, λέει ο Sundling. Το δέρμα τείνει να ξεσπάσει σε σχήμα μοκασίνης ή στην περιοχή του ποδιού που θα κάλυπτε ένα μοκασίνιο. Δεν βλέπετε πολύ συχνά μύκητες στο πάνω μέρος του ποδιού. Είναι σύνηθες να κολλάτε μια μυκητιασική λοίμωξη και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, προσθέτει.

Πώς να αποτρέψετε τον μύκητα των ποδιών και των νυχιών
Αν και ο μύκητας των νυχιών των ποδιών και ο μύκητας των ποδιών δεν είναι η ίδια κατάσταση, οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε και τα δύο, λέει ο Sundling:

Ακολουθήστε την καλή υγιεινή, όπως να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά.
Εναλλάξτε τα παπούτσια σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα πόδια σας ιδρώνουν όλη μέρα. Η εναλλαγή των παπουτσιών σας επιτρέπει να στεγνώσουν, οπότε ο μύκητας δεν μπορεί να επιβιώσει.
Φορέστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία που βοηθούν στο στέγνωμα των παπουτσιών και σκοτώνουν τους μύκητες. Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα και αθλητικά καταστήματα. Εάν οι κάλτσες σας είναι εξαιρετικά ιδρωμένες, η αλλαγή τους περισσότερες από μία φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει.

Φοράτε παπούτσια σε δημόσιους χώρους όπως αποδυτήρια, πισίνες και γυμναστήρια για να περιορίσετε την έκθεση σε μύκητες.
Μείνετε υγιείς για να διατηρήσετε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσετε τις μυκητιάσεις.
Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά — οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν παπούτσια που είναι πολύ στενά και δεν το αντιλαμβάνονται.
Χρησιμοποιήστε σπρέι ή πούδρες χωρίς ιατρική συνταγή που βοηθούν να στεγνώσουν τα παπούτσια και να σκοτώσουν τους μύκητες.

Διατηρήστε το δέρμα σας στεγνό και μην ξεχνάτε να στεγνώνετε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μετά το μπάνιο, την άσκηση ή τον ιδρώτα. Πολλοί άνθρωποι δεν στεγνώνουν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, έτσι το δέρμα παραμένει υγρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Οι επιλογές σας για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών
Για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών, έχετε τις ακόλουθες μη συνταγογραφούμενες επιλογές:

Χρησιμοποιήστε μια αντιμυκητιακή κρέμα χωρίς ιατρική συνταγή ή με συνταγή. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μύκητας πρέπει να εξαφανιστεί εύκολα και μπορεί να είστε σε θέση να θεραπεύσετε τον εαυτό σας μόνοι σας, λέει ο Sundling.

«Λέω στους ασθενείς να αγοράσουν την κρέμα χωρίς συνταγή γιατί είναι φθηνότερη και λειτουργεί εξίσου καλά». Εάν έχετε μια πολύ σοβαρή περίπτωση, μπορείτε να πάρετε αντιμυκητιασικές κρέμες με αναμεμειγμένα στεροειδή — αυτές δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, προσθέτει. Επισκεφτείτε έναν ποδίατρο εάν έχετε μύκητα στα πόδια που δεν υποχωρεί, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.
Πάρτε από του στόματος φάρμακα. Μπορείτε επίσης να πάρετε τερβιναφίνη (το ίδιο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον μύκητα των νυχιών των ποδιών) για δύο εβδομάδες (σε αντίθεση με τη μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες που απαιτείται για τη θεραπεία μιας μόλυνσης των νυχιών των ποδιών με αυτό το φάρμακο). Οι γιατροί δεν συνταγογραφούν συχνά από του στόματος φάρμακα για μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, εκτός εάν πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή περίπτωση, λέει ο Sundling.
Νύχι ποδιών εναντίον Μύκητα ποδιών: Σύνοψη
Ενώ ο μύκητας των ποδιών είναι αρκετά εύκολο να αντιμετωπιστεί, ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι απίστευτα δύσκολο να εξαλειφθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εξαφανίζεται ποτέ, λέει ο Sundling, σημειώνοντας ότι ακόμη και το καλύτερο από του στόματος φάρμακο είναι μόνο έως και 70 τοις εκατό αποτελεσματικό. Ωστόσο, εάν είστε υπομονετικοί και υποβληθείτε στη σωστή πορεία θεραπείας, μπορείτε να έχετε θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, το να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά και να εναλλάσσετε τα παπούτσια σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να εμφανίσετε μύκητες στα νύχια ή στα πόδια.

 

Αυτές Είναι οι 5 Ατασθαλίες που Μπορείτε να Κάνετε στη Δίαιτά σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr