7 Αιθέρια έλαια για έναν αναζωογονητικό ύπνο

7 Αιθέρια έλαια για έναν αναζωογονητικό ύπνο

7 Αιθέρια έλαια για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Αν υποφέρετε από αϋπνίες, γνωρίζετε καλά ότι τίποτα δεν αντικαθιστά έναν καλό ύπνο.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Δυστυχώς, με τους ρυθμούς και την πίεση της καθημερινότητας ένας χορταστικός, αναζωογονητικός ύπνος είναι είδος προς εξαφάνιση. Άλλοτε αργεί να έρθει κι άλλοτε φεύγει νωρίς. Το ένα τρίτο των ενηλίκων στο δυτικό κόσμο δεν κοιμούνται αρκετά. Όταν τα πράγματα δεν είναι καλά – είτε η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, είτε υπάρχουν προβλήματα στη δουλειά ή ακόμα και στο σπίτι – το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτές τις καταπονήσεις και αγωνίζεται να χαλαρώσει. Ένας ενήλικας γενικά χρειάζεται περίπου 7-8 ώρες συνεχούς ύπνου προκειμένου να είναι λειτουργικός. Είναι προφανές λοιπόν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί εκτός από μειωμένη απόδοση και κούραση την επόμενη μέρα, νευρικότητα, πονοκεφάλους, δυσθυμία και διαταραχές συγκέντρωσης. Πάρα πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για απώλεια μνήμης και τελικά πίσω από αυτό το σύμπτωμα κρύβεται χρόνια αϋπνία.

Τι λέει η έρευνα
Γενικά, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν πολλά διαφορετικά οφέλη, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αποδυνάμωση ορισμένων ιών, ενώ βοηθούν σημαντικά κατά του άγχους. Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

ύπνοςΤο αιθέριο έλαιο λεβάντας αναγνωρίζεται ευρέως ως φυσικό βοήθημα ύπνου. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2005 αξιολόγησε πώς το αιθέριο έλαιο λεβάντας βοήθησε 31 νέους, υγιείς να επιτύχουν έναν καλό ύπνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λεβάντα αύξησε την ποσότητα ύπνου βραδέων και βαθέων κυμάτων στους συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωσαν «υψηλό σθένος» το επόμενο πρωί. 

Υπάρχει σχετικά περιορισμένη έρευνα για το πώς λειτουργούν τα αιθέρια έλαια. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν ένα άτομο εισπνέει αιθέρια έλαια, τα μόρια προσκολλώνται στον οσφρητικό βολβό της μύτης. Από εδώ, τα μόρια μεταδίδουν σήματα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές που προκαλούν συναισθηματικό ή συμπεριφορικό αποτέλεσμα.

7 Αιθέρια έλαια για έναν αναζωογονητικό ύπνο

Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο κοινά αιθέρια έλαια λόγω των ευέλικτων πλεονεκτημάτων της για την υγεία. Μια ανασκόπηση ερευνών του 2019 (2)

αναφέρει ότι η λεβάντα έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα που μπορεί να βελτιώσουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου. Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

μείωση του άγχους και του στρες
βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
μείωση των πονοκεφάλων
ανακούφιση του πόνου και επούλωση πληγών
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η εισπνοή ελαίου λεβάντας βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με μείζονα κατάθλιψη. (3)

Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι χρήσιμο για την ηρεμία και τη χαλάρωση. Συγκεκριμένα, ανακουφίζει το άγχος, τους πονοκεφάλους, προάγει την πεπτική υγεία και την επούλωση των πληγών.
Μια μικρής κλίμακας μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μεταξύ 20 φοιτητών πανεπιστημίου που παρουσίαζαν κακή ποιότητα ύπνου.

Περγαμόντο
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το περγαμόντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, με αποτέλεσμα ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων από περγαμόντο, λεβάντα και υλάνγκ-υλάνγκ βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με καρδιακά προβλήματα. 

Μέντα
Η μέντα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν το έλαιο μέντας για την ανακούφιση του πόνου. Ταυτόχρονα είναι χρήσιμο κατά του άγχους. Μια μελέτη του 2020 συνέκρινε την επίδραση του αιθέριου ελαίου μέντας, του αιθέριου ελαίου λεβάντας στον έλεγχο της ποιότητας του ύπνου σε 105 άτομα με καρδιακά προβλήματα. (5)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και τα δύο αιθέρια έλαια βελτίωσαν την ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με τον έλεγχο. Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην ποιότητα του ύπνου μεταξύ του αιθέριου ελαίου μέντας και λεβάντας. Αυτό υποδηλώνει ότι και τα δύο αιθέρια έλαια είναι εξίσου αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Κεδρόξυλο και Σανταλόξυλο
Το έλαιο κέδρου και το σανταλόξυλο είναι δύο αιθέρια έλαια που έχουν φυσικό, ξυλώδες άρωμα, με ιδιότητες που μειώνουν το στρες και το άγχος και προωθούν τον ύπνο.
Μια μελέτη του 2017 για την ποιότητα του ύπνου σε ηλικιωμένους με άνοια χρησιμοποίησε λάδι κέδρου ως μέρος ενός μείγματος που περιέχει επίσης αιθέρια έλαια κυπαρισσιού και πεύκου. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μείγμα αιθέριων ελαίων βελτίωσε σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου και μείωσε τις διαταραχές ύπνου στους συμμετέχοντες. (6)

Μαντζουράνα
Μια μελέτη του 2017 διερεύνησε την επίδραση του μασάζ αρωματοθεραπείας στην ποιότητα του ύπνου σε νοσοκόμες σε εναλλασσόμενες νυχτερινές βάρδιες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μασάζ με το μείγμα αιθέριων ελαίων ήταν αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. (7)

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια
Πριν εφαρμόσετε ένα αιθέριο έλαιο τοπικά, φροντίστε να το αραιώσετε με ένα έλαιο φορέα. Τα κοινά έλαια μεταφοράς περιλαμβάνουν έλαια καρύδας, jojoba και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι φορέα για κάθε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 2-3 σταγόνες από αυτά τα αιθέρια έλαια σε ένα διαχύτη, που θα απελευθερώσει το άρωμα στο σπίτι σας.

Εάν προτιμάτε να μην αφήνετε τον διαχύτη σε λειτουργία τη νύχτα, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στη μαξιλαροθήκη σας λίγο πριν τον ύπνο.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα αιθέρια έλαια με προσοχή. Πριν εφαρμόσετε αυτά τα έλαια σε περιοχές του δέρματος, φροντίστε να κάνετε ένα patch test. Αραιώστε το λάδι που έχετε επιλέξει και εφαρμόστε το μείγμα στο εσωτερικό του χεριού σας. Περιμένετε 24 ώρες για να δείτε εάν αισθανθείτε ερεθισμό ή ενόχληση. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν από τη χρήση τους. Ειδικά αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί κάποιο να μην είναι συμβατό με τα φάρμακά σας.

 www. naturanrg.gr

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

www.pexels.com

15 υγιεινά τρόφιμα που μας δίνουν ενέργεια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr