Η διατροφή που ηρεμεί τις Φλεγμονές του Δέρματος

Η διατροφή που ηρεμεί τις Φλεγμονές του Δέρματος

Η διατροφή μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος, και υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν συνδεθεί με την ανακούφιση ή τη μείωση ορισμένων δερματικών παθήσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, και η διατροφή δεν αντικαθιστά πάντα την ιατρική αγωγή.

Τροφές που δίνουν ανακούφιση στις δερματικές παθήσεις:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται σε ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, αλλά και σε λιναρόσπορο και καρύδια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D: Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην υγεία του δέρματος. Πηγές περιλαμβάνουν λάδι καρύδας, ψάρια, αυγά και μανιτάρια.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες Α, C και E μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ελεύθερων ριζών και στην ανακούφιση της φλεγμονής.

Πόσιμο νερό: Η επαρκής υδροδότηση είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και στην αποβολή των τοξινών. Προτιμήστε νερό φίλτρου από το σπίτι και μεταφορά σε γυάλινο μπουκάλι καθώς μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα πλέον ότι τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού είναι φορτωμένα με μικρά πλαστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το harvard.edu  συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα, τα μήλα και τα φυλλώδη λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλεςπροστατευτικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά προστατεύουν απο τις φλεγμονές.

Μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Ο καφές , ο οποίος περιέχει πολυφαινόλες και άλλες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές
Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει αυτές τις τροφές:

ντομάτες

ελαιόλαδο

πράσινα φυλλώδη λαχανικά , όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κολάρο

ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια

λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες

φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, κεράσια και πορτοκάλια

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας ειδικά αν αντιμετωπίζετε σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο:

επεξεργασμένους υδατάνθρακες , όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα

Τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά φαγητά

σόδα και άλλα ποτά με ζάχαρη

κόκκινο κρέας (μπιφτέκια, μπριζόλες) και επεξεργασμένο κρέας (χοτ ντογκ, λουκάνικο)

μαργαρίνη , λίτρο και λαρδί

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr