Κόλλησε ρούχο στο σίδερο: Πως να το καθαρίσετε χωρίς να το χαλάσετε

Κόλλησε ρούχο στο σίδερο: Πως να το καθαρίσετε χωρίς να το χαλάσετε

Σας κόλλησε ρούχο στο σίδερο; Έχει συμβεί σε όλους με μια απρόσεχτη κίνηση, το σίδερο να κολλήσει σε κάποιο ευαίσθητο ή συνθετικό ρούχο. Δείτε πως να το καθαρίσετε χωρίς να το χαλάσετε.

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Μια άτσαλη κίνηση, λανθασμένη θερμοκρασία σε ευαίσθητα ρούχα και το σίδερο κολλάει πάνω στην καυτή πλάκα.

Τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν συνήθως με συνθετικά ρούχα ή όταν το σίδερο ακουμπά καυτό σε κουμπιά ή άλλα αξεσουάρ από πλαστικό.

Σε κάθε περίπτωση, ένα λερωμένο σίδερο δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, ειδικά αν θέλετε να σιδερώσετε λευκά.

Τα καινούρια συστήματα σιδερώματος διαθέτουν συστήματα καθαρισμού, που συχνά αφορούν τα άλατα που συγκεντρώνονται στην πλάκα από τον ατμό. Πάντως, υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα και να «κλάψετε» μόνο το καμένο ρούχο και όχι και τη συσκευή.

Ψάξαμε, συγκρίναμε και επιλέξαμε τρεις πανεύκολες μεθόδους, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, με τα οποία η πλάκα του σίδερου θα λάμψει και πάλι:

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Μια εφημερίδα ίσως να είναι πια δυσεύρετη σε ένα σπίτι, ωστόσο φαίνεται πως θα κάνει πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό της πλάκας του σίδερου. Άλλωστε, μπορείτε να κάνετε το ίδιο, όπως θα δείτε παρακάτω, με ένα χαρτομάντιλο. Για να είμαστε ασφαλείς εδώ, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες της συσκευής, πριν δοκιμάσετε ένα τέτοιο καθάρισμα.

Ζεσταίνουμε το σίδερο στην υψηλότερη θερμοκρασία
Στρώνουμε ένα μαλακό βαμβακερό πανί στη σιδερώστρα και πάνω του στρώστε το κομμάτι της εφημερίδας
Σιδερώστε πιέζοντας την πλάκα στην εφημερίδα κάμποσες φορές, ώσπου τα καμένα κομμάτια ρούχου να πέσουν από τη σιδερένια πλάκα.

Μια δεύτερη μέθοδος, που μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό του σίδερου, είναι η οδοντόκρεμα. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε απλή, λευκή πάστα και όχι τζελ. Βάλτε μικρή ποσότητα στη σιδερένια πλάκα και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις με μαλακό βαμβακερό πανί. Ξεπλύνετε καλά και αφού στεγνώσει ανάψτε το σίδερο, πιέζοντας το κουμπί διάχυσης ατμού προκειμένου να αποβάλετε τυχόν υπολείμματα της οδοντόκρεμας.

Τέλος, και σε αυτή την περίπτωση, οι παλιές νοικοκυρές εμπιστεύονται τη μαγειρική σόδα για το καθάρισμα του σίδερου. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και προσθέστε μαγειρική σόδα, ώσπου να φτιάξετε μια πάστα. Απλώστε με μαλακό πανί στα σημεία όπου υπάρχουν κολλημένα υπολείμματα. Αφήστε την πάστα να δράσει, πάντοτε σε κρύο σίδερο. Τρίψτε την πάστα και αφαιρέστε τα σημάδια από την πλάκα του σίδερου. Καθαρίστε με μαλακό πανί και νερό, κατά προτίμηση απιονισμένο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια διαδικασία, σύμφωνα με το www.iefimerida.gr αντικαθιστώντας το λεμόνι με λευκό ξίδι. Εδώ υπολογίστε ίση ποσότητα ξιδιού με αντίστοιχη ποσότητα σόδας και πλύνετε εμποτίζοντας ένα βαμβακερό πανί.

Πηγή φωτογραφίας

 Daddy-Cool.gr

unsplash.com

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Γιαούρτι για την κακή αναπνοή

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr