Τι λένε οι γιατροί: Θες γερή καρδιά; Τρέξε!

Τι λένε οι γιατροί: Θες γερή καρδιά; Τρέξε!

Ο γιατροί εξηγούν πώς το τακτικό τρέξιμο μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς και να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις
Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική άσκηση που όχι μόνο ενισχύει την αντοχή σας, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Ο γιατροί εξηγούν πώς το τακτικό τρέξιμο μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς και να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις

Στην επιδίωξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, υπάρχει μια δραστηριότητα που ξεχωρίζει ως πρωταθλητής για την καρδιαγγειακή ευεξία – το τρέξιμο. Ο Δρ Vijay DSilva, Ιατρικός Διευθυντής του Asian Heart Institute και ιατρικός διευθυντής του Mumbai Marathon 2024 τονίζει τα βαθιά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το τρέξιμο, ιδιαίτερα στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων .

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ καρδιάς και τρεξίματος;
Ο Δρ DSilva υπογραμμίζει την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ τρεξίματος και υγείας της καρδιάς. Το τακτικό τρέξιμο είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Ως άσκηση που φέρει βάρος, το τρέξιμο ενισχύει τον καρδιακό μυ, ενισχύει την κυκλοφορία και βελτιστοποιεί τη ροή του αίματος, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την υγεία της καρδιάς.

Η ενασχόληση με τη λειτουργία σε τακτική βάση αποδίδει μερίσματα που εκτείνονται πέρα ​​από το άμεσο. Ο Δρ DSilva τονίζει ότι η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση που επιτυγχάνεται μέσω του τρεξίματος είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην υγεία της καρδιάς. Ενισχύει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί το αίμα αποτελεσματικά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Διαχείριση παραγόντων κινδύνου
Οι καρδιακές παθήσεις συχνά προέρχονται από έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Το τρέξιμο είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου. Ο Δρ DSilva επισημαίνει ότι το τρέξιμο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τη χοληστερόλη, βελτιώνει τον έλεγχο της ινσουλίνης και συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους, όλα τα κρίσιμα συστατικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ καρδιάς και τρεξίματος

Ενίσχυση του καρδιακού μυός
Η καρδιά είναι ένας μυς, και όπως κάθε άλλος μυς, επωφελείται από την τακτική άσκηση. Το τρέξιμο, με την αερόβια φύση του, ενισχύει τον καρδιακό μυ, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό στην άντληση αίματος. Αυτή η βελτιωμένη απόδοση μειώνει την πίεση στην καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Ενίσχυση της διάθεσης και μείωση του στρες
Εκτός από τα σωματικά του οφέλη, το τρέξιμο έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία , η οποία συνδέεται στενά με την υγεία της καρδιάς. Το τρέξιμο διεγείρει την απελευθέρωση των φυσικών ενισχυτών της διάθεσης του σώματος, των ενδορφινών. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στην αίσθηση της ευεξίας, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του άγχους. Καθώς το άγχος είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καρδιοπάθεια, τα οφέλη του τρεξίματος για την ανακούφιση του στρες είναι ανεκτίμητα.

Διαχείριση βάρους: Μια κρίσιμη πτυχή
“Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και το τρέξιμο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη και τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Το τρέξιμο καίει θερμίδες αποτελεσματικά, βοηθώντας τα άτομα να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Με τη μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους, το τρέξιμο συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και συναφών επιπλοκών», δηλώνει ο Δρ DSilva.

Κοινωνική Σύνδεση και Υποστήριξη
Πέρα από τα φυσικά οφέλη, υπάρχουν πολλές κοινωνικές πτυχές του τρεξίματος ως παράγοντας που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Οι ομαδικές εκδηλώσεις τρεξίματος, όπως οι μαραθώνιοι, καλλιεργούν την αίσθηση της κοινότητας και της υποστήριξης. Οι κοινωνικές συνδέσεις παίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και στρες, προάγοντας περαιτέρω την υγεία της καρδιάς μέσω θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Μια εξατομικευμένη προσέγγιση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το τρέξιμο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, τα άτομα θα πρέπει να υιοθετήσουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση με βάση τα τρέχοντα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τις συνθήκες υγείας τους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα τρεξίματος, ειδικά για εκείνους με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

www.onlymyhealth.com

unsplash.com

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε μια ασπιρίνη μέσα στο πλυντήριο

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε μια ασπιρίνη μέσα στο πλυντήριο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr