Υγεία των οστών: Το τεστ με το περπάτημα για 1 χιλιόμετρο
Μπορείτε να περπατήσετε ένα χιλιόμετρο χωρίς πόνους;
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η ικανότητα ενός ατόμου να περπατήσει άνετα ένα χιλιόμετρο είναι δείκτης για την πρόβλεψη μελλοντικού κινδύνου κατάγματος των οστών.
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan υποστηρίζουν, ότι το να ρωτούν οι γιατροί τους ασθενείς τους σχετικά με πιθανές δυσκολίες στο περπάτημα είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για να εντοπίσουν εκείνους που χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για την υγεία των οστών τους.
“Ανακαλύψαμε ότι το πρόβλημα με το περπάτημα ακόμη και σε μικρές αποστάσεις φαίνεται στενά συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Αρκούν μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να περπατήσει κάποιος για να δώσει στους γιατρούς ένα πρώιμο σημάδι και να ελέγξουν την υγεία των οστών του ασθενούς τους”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Jacqueline Center, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικών Μελετών και Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Garvan.
Πώς έγινε η έρευνα
Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 267.000 ενήλικες 45 ετών και άνω, που αρχικά συλλέχθηκαν από την μεγάλη διαρκή μελέτη 45 and Up του Ινστιτούτου Sax, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα υγείας μεταξύ των ενηλίκων της Αυστραλίας για περισσότερα από 15 χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προβλήματα υγείας που περιορίζουν την ικανότητά τους να περπατούν διάφορες αποστάσεις και οι πιθανές επιλογές απάντησης ήταν: «καθόλου», «λίγο» και «πολύ». Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν όλους τους συμμετέχοντες για πέντε χρόνια για να αξιολογήσουν τυχόν προβλήματα οστικής υγείας που προέκυψαν (π.χ. κατάγματα).
Οι συγγραφείς της μελέτης αποκάλυψαν ότι περίπου ένας στους πέντε ενήλικες ανέφερε ότι είχε κάποιο περιορισμό στο περπάτημα στην αρχή της μελέτης. Είναι σημαντικό ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη δυσκολία στο περπάτημα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Οι γυναίκες που ανέφεραν πολλούς περιορισμούς στο περπάτημα ενός χιλιομέτρου είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος από εκείνες που δεν ανέφεραν περιορισμούς.
Μεταξύ των ανδρών, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πάνω από 100%!
“Είδαμε ένα σαφές μοτίβο, όπου όσο μεγαλύτερος ήταν ο περιορισμός στο περπάτημα τόσο υψηλότερος ήταν και ο κίνδυνο κατάγματος. Αυτό υποδηλώνει μια άμεση σχέση μεταξύ της χαμηλής ικανότητας βάδισης και των πιο αδύναμων οστών”, εξηγεί η εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Dana Bliuc, ανώτερη ερευνήτρια στο Garvan.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι περίπου το 60% όλων των καταγμάτων που μελετήθηκαν οφείλονται σε κάποια μορφή ή επίπεδο περιορισμού στο περπάτημα. Αυτή η σχέση επαληθεύτηκε ακόμη και αφότου οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι πτώσεις, τα προηγούμενα κατάγματα και το σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα παρέμειναν επίσης σταθερά σε διαφορετικά σημεία κατάγματος όπως τα ισχία, οι σπόνδυλοι, τα χέρια και τα πόδια.
Πρόβλημα στο περπάτημα ακόμα για μόλις 1 χιλιόμετρο
“Βρήκαμε ακόμα ότι ένας στους πέντε είχε πρόβλημα να περπατήσει ένα χιλιόμετρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η απλή αξιολόγηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό πολλών περισσότερων ατόμων σε κίνδυνο που μπορεί να ωφεληθούν από τον έλεγχο οστικής πυκνότητας ή την προληπτική θεραπεία”, είπε η καθηγήτρια Center.
Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις μπορούν ήδη να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την αντοχή των οστών τους και να αποφύγουν τα πρώτα ή επαναλαμβανόμενα κατάγματα. Ωστόσο, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αξιολογήσεις για τον κίνδυνο μελλοντικών καταγμάτων.
“Η εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος βασίζεται γενικά σε ένα τεστ οστικής πυκνότητας, το οποίο πολλοί δεν κάνουν όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους. Το να ρωτάς, ως γιατρός, για την ικανότητα βάδισης τους ασθενούς διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και θα μπορούσε να είναι ένας δωρεάν, μη επεμβατικός τρόπος για να καταλάβεις εάν χρειάζεται εξετάσεις για την υγεία των οστών του”, είπε η καθηγήτρια Center.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί στο περπάτημα μπορεί να έχουν άλλες αιτίες πέρα από τα αδύναμα οστά (καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα). Ωστόσο, η δυσκολία στο περπάτημα ακόμη και σε μικρές αποστάσεις φαίνεται να σχετίζεται στενά με τον κίνδυνο κατάγματος σε εντελώς ανεξάρτητο επίπεδο.
“Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τους κλινικούς γιατρούς να θεωρούν την ικανότητα βάδισης ως ‘καμπανάκι’ για πιθανά προβλήματα υγείας των οστών. Για τους ασθενείς, εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε ένα ολόκληρο χιλιόμετρο άνετα, είναι σώφρον να ρωτήσετε τον γιατρό σας για εξετάσεις στα οστά σας”, καταλήγει ο δρ. Bliuc.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Πηγές: studyfinds.org, garvan.org.au