5 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

5 συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Κάθε χρόνο περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο και οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 11 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, εξετάζουμε 5 συνήθειες, τις οποίες οι ειδικοί προτείνουν ως μέτρα πρόληψης.

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Παρακάτω θα βρεις 5 πολύτιμες συνήθειες, που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθών όγκων.

Η υγιεινή διατροφή Νο1 ασπίδα προστασία κατά του καρκίνου

Αν και η κατανάλωση υγιεινών τροφών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί ωστόσο να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του. Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Αύξησε όσο το δυνατόν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Περιόρισε ή κόψε την κατανάλωση αλκοόλ.
Περιόρισε ή κόψε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
Ειδικά για τις γυναίκες, η μεσογειακή διατροφή η οποία βασίζεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα όσπρια και υγιεινών λιπαρών, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σωματική δραστηριότητα και υγιές βάρος
Ένα υγιές βάρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των νεφρών. Η σωματική δραστηριότητα μετράει επίσης. Εκτός από τον έλεγχο του βάρους, η σωματική δραστηριότητα από μόνη της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Ως γενικό στόχο, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα.

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η διακοπή καπνίσματος είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πρόληψη του καρκίνου. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και των νεφρών. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης.

Προστασία από τον ήλιο
Μια ακόμα σημαντική συνήθεια στην μάχη κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη, το οποίο ωστόσο μπορεί εύκολα να προληφθεί, αποκτώντας συγκεκριμένες συνήθειες όπως:

Απόφυγε τον μεσημεριανό ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές.
Μείνε στην σκιά.
Κάλυψε την επιδερμίδα σου με ανοιχτόχρωμα, φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι.
Μην τσιγκουνεύεσαι το αντηλιακό.
Απόφυγε το σολάριουμ.

www.ladylike.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr