Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Το μπαχαρικό -με 19 μόλις θερμίδες- που χαρίζει μοναδική γεύση σε ένα κατά τα άλλα ήπιο γεύμα κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ και μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ένα μήλο την ημέρα πιθανότατα δεν θα κάνει πέρα τον γιατρό -αλλά ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό μπορεί. Δεν χρειάζεται να είσαι Mastercef για να ξέρεις πότε να χρησιμοποιήσεις την πληθώρα μπαχαρικών και βοτάνων που έχεις στο ντουλάπι σου όταν μαγειρεύεις προκειμένου να δώσεις γεύση σε κατά τα άλλα ήπια γεύματα. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι εν λόγω προσθήκες δεν θα σου χαρίσουν μόνο νόστιμη γεύση στα γεύματά σου αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολλοί ισχυροί σύμμαχοι σε θέματα που αφορούν την υγεία σου.

Η πάπρικα, η οποία μπορεί να αγοραστεί για μόλις 0,55 λεπτά από σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Στην πραγματικότητα, το καπνιστό μπαχαρικό, φτιαγμένο από αποξηραμένες πιπεριές (Capsicum annuum), έχει αποθεωθεί για τις «αντικαρκινικές» του ιδιότητες.

Σύμφωνα με το Healthline, μια κουταλιά της σούπας πάπρικα παρέχει το 19 τοις εκατό της ημερήσιας σύστασής μας για βιταμίνη Α και το 13 τοις εκατό των αναγκών μας σε βιταμίνη Ε -καθώς και το οκτώ τοις εκατό των αναγκών μας σε σίδηρο. Παρέχει επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών και μόλις 19 θερμίδες.

Η πάπρικα περιέχει αντιοξειδωτικά (όπως βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη) τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες -το οποίο λέγεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 σε 2.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα είχαν 25-35 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μπαχαρικό θα μπορούσε να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα, άρα να διαχειριστεί τον διαβήτη. Μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων διαπίστωσε ότι 42 έγκυες γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα πάπρικας «μείωσαν σημαντικά» τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε σύγκριση με το εκείνο το δισκίο του εικονικού φαρμάκου.

Το Gloucestershire Live λέει ότι το μπαχαρικό μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (γνωστής ως «καλή» χοληστερόλη) ενώ μειώνει την LDL (το κακό είδος) -κάτι που με τη σειρά του θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η μελέτη του 2009 που αναφέρεται, ωστόσο, διεξήχθη μόνο σε αρουραίους.

Φυσικά, κανένα μπαχαρικό ή τρόφιμο δεν πρόκειται να είναι η τέλεια πανάκεια για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες -και απαιτείται πιο εκτενής έρευνα για να επικυρωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Αλλά η προσθήκη πάπρικας στο γεύμα σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψει την υγεία ή τη γεύση μας.

www.queen.gr

unsplash.com

Πώς να Καθαρίσετε Εύκολα και Γρήγορα τον Τρίφτη Τυριού

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr