Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών προκαλεί καρκίνο του ήπατος; Ερευνητές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών προκαλεί καρκίνο του ήπατος; Ερευνητές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτών την ημέρα συνδέεται με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο ιατρικό περιοδικό JAMA, περιλάμβανε σχεδόν 100.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, την σχέση τους με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και χρόνιας θνησιμότητας από ηπατική νόσο.

Στη μελέτη, το 7% των γυναικών δήλωσαν ότι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά καθημερινά. Αυτές οι γυναίκες είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από τρία ζαχαρούχα ποτά το μήνα.

Ζαχαρούχα ποτά και υγεία του ήπατος

Περίπου το 65% των ενηλίκων καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του ήπατος έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 1980, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου – μια κατάσταση που μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος και θάνατο.

Η πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, ένας υποτιθέμενος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονες που εμπλέκονται έντονα στην καρκινογένεση του ήπατος και ως εκ τούτου βλάπτουν την υγεία του.

Σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος, χρόνιας ηπατικής νόσου

Σύμφωνα με τη μελέτη του περιοδικού JAMA, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Όλες αυτές οι γυναίκες εγγράφηκαν στο πρόγραμμα Women’s Health Initiative μεταξύ 1993 και 1998, από 40 διαφορετικά κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ και παρακολουθήθηκαν μέχρι και το 2020.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 207 από τις γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος και 148 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο.

Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα – ποσοστό 6,8% των γυναικών στη μελέτη – είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος ή να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο (85% και 68% περισσότερες πιθανότητες, αντίστοιχα).

Η έρευνα εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ποτών τόσο στον καρκίνο του ήπατος όσο και στη θνησιμότητα από χρόνια ηπατική νόσο, αλλά δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Παρά τη σημαντική αύξηση του κινδύνου, από την έρευνα τελικά συμπεραίνεται ότι οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση μεταξύ ζαχαρούχων ποτών και καρκίνου του ήπατος ή χρόνιας θνησιμότητας από ηπατική νόσο εξακολουθούν να είναι ασαφείς.

Ποτέ δεν είναι αργά για να επιλέξετε πιο υγιεινές συνήθειες

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν μπορούν να απαντήσουν οριστικά εάν είναι ποτέ αργά ή όχι για να σταματήσετε να πίνετε ζαχαρούχα ποτά. Ενώ δεν έχουμε άμεση εικόνα για το αν η διακοπή μιας δίαιτας ζαχαρούχων ποτών έχει χρονικούς περιορισμούς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν οριστικά τέτοιες συνδέσεις.

Ωστόσο, με βάση την παρούσα έρευνα που υποδηλώνει την επιζήμια επίδραση των ζαχαρούχων ποτών στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, δεν είναι ποτέ αργά για να κάνετε θετικές αλλαγές στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της εξάλειψης των ζαχαρούχων ποτών.

Μην ξεχνάτε ότι το πόσιμο νερό είναι ο καλύτερο τρόπος για να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας και να ξεδιψάσουμε. Εάν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε σκέτο το πόσιμο νερό μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι, λαιμ ή μυρωδικά όπως δυόσμος και μέντα ώστε να είστε υγιείς, ενυδατωμένες και να μείνετε μακριά από τον κίνδυνο που διατρέχετε από την συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Έτσι θα διατηρήσετε τα μάλλινα ρούχα σαν καινούρια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr