Πόσο καιρό μπορείς να κρατάς τον κιμά που σου περίσσεψε στην κατάψυξη;

Πόσο καιρό μπορείς να κρατάς τον κιμά που σου περίσσεψε στην κατάψυξη;

Πόσο καιρό μπορείς να κρατάς τον κιμά που σου περίσσεψε στην κατάψυξη;

Μήπως την τελευταία φορά που αγόρασες κιμά, πήρες λίγο περισσότερο από αυτόν που χρειαζόσουν; Σκέφτηκες να βάλεις στην κατάψυξη το περίσσευμα, φυσικά.

Μέχρι πότε μπορείς, όμως, να το διατηρείς στην κατάψυξη και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπαγώσεις το κρέας;

Μερικές φορές, είναι φυσικό και επόμενο, να είσαι πολύ απασχολημένη για να μαγειρέψεις εν τέλη τον κιμά που αγόρασες ή να αλλάξεις γνώμη για το δείπνο σου, με αποτέλεσμα το κρέας να μείνει μια μέρα ή περισσότερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου, πως ο κιμάς είναι από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα, κυρίως όταν είναι ωμός.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όταν το κομμάτι του κρέατος τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια, η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος, επομένως είναι περισσότερο ευαλοίωτο.

Μάλιστα, όσο το κρέας παραμένει μη μαγειρεμένο στις θερμικρασίες του ψυγείου οι μικροοργανισμοί μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Και αν εν τέλει περάσει και η επόμενη μέρα που δεν θα μαγειρέψεις τον κιμά που έχεις αγοράσει θα καταλήξει στην κατάψυξη, όπου είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, αν και το αλεσμένο κρέας παραμένει καλό στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γεύση του υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς θα καταλάβεις αν ο κιμάς είναι καλός;

Το ωμό ή αποψυγμένο αλεσμένο κρέας δεν θα πρέπει να είναι “γλοιώδες” στην αφή. Επιπλέον, ένας δείκτης αλλοίωσης είναι η μυρωδιά. Εάν δεν μυρίζει φυσιολογικά μετά την απόψυξη, θα πρέπει να τον πετάξεις στα σκουπίδια.

Επιπλέον, το χρώμα μπορεί να αποτελέσει μία ένδειξη αλλοίωσης, αλλά όχι πάντα. Το κρέας που έχει καταψυχθεί μπορεί μερικές φορές να αλλάξει χρώμα από κόκκινο σε καφέ-γκρι λόγω της έλλειψης οξυγόνου ή κάποιου θερμοκρασιακού σοκ που μπορεί να πάθει εξαιτίας της έντονης αλλαγής θερμοκρασίας μέσα στον καταψύκτη.

Τέλος, η εμφάνιση μέσα στη συσκευασία αποθήκευσης πάγου μπορεί να σημαίνει πως το κρέας έχει χάσει την υγρασία του, άρα και ένα μέρος της γεύσης του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τόσο ο μαγειρεμένος όσο και ο ωμός κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη περίπου 3-4 μήνες.

Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τον κιμά στην κατάψυξη;

Η λύση είναι απλή! Εάν πρόκειται να διατηρηθεί ο κιμάς για κάποιες εβδομάδες μπορείς να τον κρατήσεις στην συσκευασία αγοράς του. Εάν σκοπεύεις να τον κρατήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείς να τον τυλίξεις με αλουμινόχαρτο ή να τον τοποθετήσεις σε μια σακούλα κατάψυξης που θα βρεις σε σούπερ μάρκετ για να εμποδίσεις τον αέρα να μπει μέσα και να αλλοιώσει το κρέας.

Επίσης, μην ξεχνάς πως αν τον βάλεις στην κατάψυξη μόλις φτάσεις στο σπίτι, θα είναι πιο φρέσκος όταν τον ξεπαγώσεις.

Πηγή: skai.gr

Το απλό τρικ για να μη μυρίζει ο νεροχύτης της κουζίνας

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr