Είναι τα 70 τα νέα 50; Ο τρόπος να πάρεις τον χρόνο με το μέρος σου

Είναι τα 70 τα νέα 50; Ο τρόπος να πάρεις τον χρόνο με το μέρος σου

Η σχέση μου με τον χρόνο είναι φαινομενικά πολύ καλή (δείχνω λίγο νεότερη απ’ τους αριθμούς που μαρτυρούν τα κρατικά έγγραφα), αλλά στην ουσία της, έχει υπάρξει αληθινά προβληματική. Δεν φοβόμουν ακριβώς, αλλά μέχρι πρότινος, δεν ήθελα να μεγαλώσω.

Τι άλλαξε; Αποφάσισα να το αποδεχτώ. Εφόσον αγαπώ και θέλω τη ζωή μου, θ’ αναγκαστώ να μεγαλώσω, οπότε ας φροντίσω καλύτερα να το κάνω με τέτοιο τρόπο που να μου αρέσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα μακροζωίας 2023 της NN, το 50% των Ελλήνων θα ήθελαν ιδανικά να φτάσουν τα 103 έτη ζωής.

Έχουμε λοιπόν άπλετο χρόνο για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας έτσι ώστε να χαμογελάμε κάθε μέρα που ξυπνάμε, ακόμα κι όταν γίνουμε 70.

Μάριον Παλιούρα

Καθώς η ποιότητα ζωής βελτιώνεται, ζούμε ολοένα και περισσότερα χρόνια. Οι πιθανότητες λένε πως θα είμαστε η γενιά που θα ζήσει παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την πληροφορία; Να εξελιχθούμε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δικού μου τεστ μακροζωίας λοιπόν, είμαι ο προσεκτικός τύπος. Σκέφτομαι δηλαδή τη μακρόχρονη ζωή, αλλά δεν έχω αναλάβει ακόμη ουσιαστική δράση. Οραματίζομαι και ξέρω πώς θέλω να είμαι ας πούμε στα 70 μου, αλλά δεν έχω τολμήσει ακόμα να βαδίσω προς εκείνη την κατεύθυνση που θα διασφαλίσει ότι θα έχω μια ποιοτική ζωή σε 40 χρόνια από τώρα.

Βασικός πυλώνας των συμβουλών των ειδικών για μια μεγαλύτερης διάρκειας ζωή, είναι αυτός της αλλαγής. Ό,τι δεν αγαπάς στη ζωή σου, αλλάξέ το. Μη φοβάσαι το καινούργιο, κυνήγα την περιπέτεια, τη νέα γνώση, τη διεύρυνση του κοινωνικού σου κύκλου κι άσε την περιέργειά σου αχαλίνωτη.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας μιας μακρόχρονης και χαρούμενης ζωής είναι η ψυχική ευεξία. Στην πραγματικότητα, η ψυχική υγεία δεν έγινε “trend” τα τελευταία χρόνια, απλά τοποθετήθηκε στο βάθρο των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να βρίσκεται ανέκαθεν. Ένας υγιής νους μάς επιτρέπει, όχι μόνο να χαράσσουμε την κατάλληλη «στρατηγική» για να ζήσουμε περισσότερο, αλλά και να απολαμβάνουμε παραπάνω την κάθε μας μέρα.

Επόμενο στη λίστα είναι ο κοινωνικός μας κύκλος. Το να δημιουργούμε και να δυναμώνουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς, ανεβάζει το βιοτικό μας επίπεδο, μας κάνει να θέλουμε να ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Οι φίλοι, άλλωστε, είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή μας και κρατούν μακριά έναν βασικό παράγοντα που σκοτώνει την ευτυχία: τη μοναξιά.

Τέλος, μη σταματάς να μαθαίνεις. Η περιέργεια που λέγαμε νωρίτερα, αλλά και η επιθυμία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, γεννούν συναισθήματα ικανοποίησης και περηφάνιας για τον εαυτό μας, ενώ μας κρατούν νοητικά σε εγρήγορση.

Εσύ είσαι έτοιμη να τα 100στίσεις; Μπες στο site της ΝΝ, βρες τις συμβουλές της για μια μακρόχρονη και καλύτερη ζωή, κάνε το κουίζ και μάθε σε ποιο προφίλ μακροζωίας ανήκεις.

www.ladylike.gr

unsplash.com

4 λόγοι που κιτρινίζουν τα δόντια σου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr