6 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεστε

6 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειάζεστε

Πρωτεΐνη ονομάζεται ένα θρεπτικό συστατικό που είναι πλούσιο σε αμινοξέα, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών, του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης θεωρείται ευεργετική και χρήσιμη, αλλά σε άλλες, η υπερκατανάλωση του εν λόγω συστατικού δεν θεωρείται χρήσιμη και μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Κωνσταντίνα Γ. Παύλου

Οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ποικίλουν και είναι ανάλογες με τη γενική υγεία του ατόμου και με το πόσο ασκείται. Σε γενικές γραμμές όμως, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη 46 γραμμαρίων πρωτεΐνης για τις γυναίκες και τη λήψη 56 γραμμαρίων πρωτεΐνης για τους άνδρες, σε καθημερινή βάση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, παρόλο που ένα υγιές σώμα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στο μεταβολισμό του πλεονάσματος της πρωτεΐνης, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις τείνουν να έρχονται αντιμέτωπα με σημαντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα που υπερβαίνουν το καθημερινό όριο της συνιστώμενης ποσότητας πρωτεΐνης, τείνουν να αντιμετωπίζουν πεπτικά, νεφρικά και αγγειακά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Πρωτεΐνη: Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να λαμβάνεται για καλύτερη ανάπτυξη της μυϊκή μάζας;

Πώς θα καταλάβετε ότι τρώτε περισσότερη από το κανονικό πρωτεΐνη; Ποια σημάδια θα σας βοηθήσουν να το αντιληφθείτε;

Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο καταναλώνει περισσότερη πρωτεΐνη από αυτήν που χρειάζεται το σώμα του για να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει και εσείς να λάβετε υπόψη εάν ανήκετε στη μερίδα των ανθρώπων που καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση, είτε για να χάσετε βάρος, είτε για να οικοδομήσετε μυς, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Τέτοια σημάδια είναι τα ακόλουθα:

1. Δύσοσμη αναπνοή – Αναπνοή κέτο
Η δυσοσμία της αναπνοής, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα βρίσκεται σε κέτωση. Κέτωση σημαίνει ότι το σώμα καίει λίπος για ενέργεια, αντί για γλυκόζη. Η κέτωση είναι αποτέλεσμα μιας διατροφής που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ιδιαίτερα περιοριστική σε υδατάνθρακες, όπως η διατροφή κέτο.

 

Η ακετόνη, είναι ένα υποπροϊόν που παράγεται από τη διάσπαση του λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η ανάσα του ανθρώπου που εκπνέει αυτό το υποπροϊόν, έχει φρουτώδη μυρωδιά ή μυρίζει βερνίκι νυχιών. Σύμφωνα με έρευνες, η «αναπνοή κέτο» σε υγιείς ανθρώπους αποτελεί ένδειξη απώλειας λίπους.

 

2. Αφυδάτωση
Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί συχνοουρία, ως αποτέλεσμα της περισσότερης προσπάθειας που καταβάλουν τα νεφρά για να μεταβολίσουν την περίσσεια συστατικών που εξασφαλίζονται από το κρέας ή άλλες πηγές πρωτείνης. Η συχνή ούρηση, μπορεί να οδηγήσει, κατά συνέπεια, σε αφυδάτωση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, θα πρέπει να καταναλώνουν ταυτόχρονα και περισσότερο νερό για να διατηρούν το σώμα τους σωστά ενυδατωμένο.

3. Γαστρεντερική δυσφορία
Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει περισσότερη πρωτεΐνη, αντιμετωπίζει συνήθως γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, η ναυτία, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι.

Και αυτό γιατί, ορισμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, απαιτούν από το σώμα να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για τη διάσπασή τους. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που δυσκολεύονται να χωνέψουν τις σκόνες, τα σέικ και άλλες πήγες πρωτεΐνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς και στις δύο περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την πηγή της πρωτεΐνης, η υπερβολική κατανάλωσή της είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει τα πιο πάνω πεπτικά προβλήματα.

 

4. Προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι
Η διαδικασία διάσπασης της περίσσειας πρωτεΐνης στα άτομα με νεφρική ή ηπατική νόσο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η υπερβολική, λοιπόν, κατανάλωση πρωτεΐνης, γι΄ αυτά τα άτομα συμβάλλει στην εξέλιξη της ασθένειάς τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

Την ίδια ώρα, από τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης, προκύπτει η αμμωνία, ένα υποπροϊόν που εξέρχεται από το σώμα μέσω των ούρων. Στα άτομα με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, η αμμωνία στο σώμα τους μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα, οδηγώντας σε επικίνδυνες επιπλοκές.

5. Αύξηση βάρους
Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεΐνης, από αυτή που χρειάζεται και μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Συγκεκριμένα:

Η περισσότερη πρωτεΐνη αυξάνει τη μυϊκή μάζα και κατά συνέπεια το σωματικό βάρος
Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων και των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνονται, ανάλογα με την πηγή της, γεγονός που αυξάνει το σωματικό βάρος.
Το σώμα τείνει να μετατρέπει την περίσσεια πρωτεΐνης σε ζάχαρη, η οποία ακολούθως αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συστηματική αποθήκευση λίπους αυξάνει το σωματικό βάρος.

6. Καρδιαγγειακά προβλήματα
Ανάλογα με τον τύπο της πρωτεΐνης που καταναλώνει ένας άνθρωπος, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με θετικές, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό του σύστημα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, που ξεπερνούν τις καθημερινές συστάσεις των ειδικών.

Πότε πρέπει πραγματικά να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης;

Τα επίπεδα πρόσληψης πρωτεΐνης, είναι πραγματικά σημαντικό να ανεβαίνουν:

Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να κτίσει μυϊκή μάζα.
Όταν ένας άνθρωπος θέλει να υποστηρίξει τη διαδικασία επούλωσης πληγών του σώματός του.
Όταν μιλάμε για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πρέπει να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Όταν μιλάμε για άτομα που ασχολούνται με αθλήματα υψηλής έντασης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, δεν επωφελούνται από την κατανάλωση περισσότερης από τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση. Η πρωτεΐνη, σύμφωνα με την Leah Groppo, RD , κλινική διαιτολόγο στο Stanford Health, δεν είναι ένα συστατικό στο οποίο πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε καθημερινή βάση. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως εξήγησε, χρειάζεται ταυτόχρονα φυτικές ίνες και υδατάνθρακες για να λειτουργήσει σωστά και να διατηρήσει την υγεία του.

wikihealth.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr