Πόσα βήματα ωφελούν την υγεία της καρδιάς σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – Είναι πολύ λιγότερα από όσο νομίζετε!

Πόσα βήματα ωφελούν την υγεία της καρδιάς σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – Είναι πολύ λιγότερα από όσο νομίζετε!

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι 3.600 βήματα την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα ευρήματα ισχύουν επίσης για έναν συγκεκριμένο τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που είναι πιο συχνός σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι έρευνες επανειλημμένα καταγράφουν ότι η τακτική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά το πόσα βήματα χρειάζονται οι άνθρωποι (γυναίκες/άνδρες) συχνά συζητείται και αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Αθηνά Δαβαρία

Τώρα, μια νέα μελέτη έχει επισημάνει πόσο δραστήριες πρέπει να είναι οι γυναίκες άνω των 60 ετών και είναι πολύ λιγότερα από τα συχνά συνιστώμενα 10.000 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι έστω και η μικρή δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στις μεγαλύτερες γυναίκες και στην υγεία της καρδιάς τους – χρειάζονται μόλις 3.600 καθημερινά βήματα για να δουν διαφορά στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν σχεδόν 6.000 Αμερικανίδες μεταξύ 63 και 99 ετών να φορούν επιταχυνσιόμετρο στο ισχίο τους για έως και επτά συνεχόμενες ημέρες, εκτός από τις περιπτώσεις που βρίσκονταν στο νερό.

Ο Neel Chokshi, διευθυντής του Penn Center for Digital Cardiology που δεν συμμετείχε στη μελέτη, αποκαλεί τα 3.600 βήματα ως εφικτό αριθμό βημάτων. «Αυτό έχει ρεαλιστικές συνέπειες: Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι προστατευτική για την καρδιά σας», είπε στο Verywell.

Ποιες άλλες καθημερινές δραστηριότητες προστατεύουν την καρδιά
Συνολικά, υπήρξαν 407 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 7,5 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο 3.600 βήματα την ημέρα με κανονικό ρυθμό είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά υπήρχαν επίσης οφέλη με δραστηριότητες που μπορεί να μην θεωρείτε απαραίτητα άσκηση.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 12% χαμηλότερος για κάθε 70 λεπτά την ημέρα που αφιέρωναν οι συμμετέχοντες σε δραστηριότητες ελαφριάς έντασης όπως η αυτοφροντίδα, οι δουλειές στο σπίτι και η φροντίδα. Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 16% χαμηλότερος για κάθε 30 λεπτά την ημέρα που αφιερώνονταν σε μέτρια έως έντονη ένταση, που ορίζεται ως το περπάτημα με κανονικό ρυθμό, το ανέβασμα σκάλας και η εργασία στην αυλή.

Αυτό που απέδειξε η έρευνα ήταν ότι η καθιστική ζωή δεν ήταν χρήσιμη. Τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι, για κάθε 1,5 ώρα καθιστικής ζωής, οι συμμετέχοντες είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη εξέτασε δύο υποτύπους καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF).

“Αυτό είναι ένα σημαντικό, μοναδικό εύρημα της μελέτης μας, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα δημοσιευμένα δεδομένα για τη σωματική δραστηριότητα και το HFpEF, επομένως παρέχουμε νέες πληροφορίες στις οποίες μπορούν να βασιστούν άλλες μελέτες”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michael J. LaMonte, καθηγητής επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας.

Οι γιατροί επικροτούν τη μελέτη για την προσθήκη στοιχείων ότι το να είσαι ενεργός υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς. Ο Chokshi είπε ότι είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι η μελέτη εξέτασε το HFpEF.

«Αυτός ο υποτύπος καρδιακής ανεπάρκειας είναι πιο συχνός στις γυναίκες και έχουμε λίγες παρεμβάσεις για θεραπεία, επομένως είναι ωραίο να βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι «ενθαρρυντικά» και χρήσιμα δεδομένα για να μοιραστούν οι γιατροί με τους ασθενείς, είπε η Jennifer Wong, καρδιολόγος. «Μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε όσα λέμε για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα», είπε.

 

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.instyle.gr

Ετσι θα καθαρίσετε εύκολα τις σίτες – Πείτε αντίο στη σκόνη με αυτό το πανεύκολο σπιτικό μείγμα

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr