Κάνει να τρώμε τις φλούδες φρούτων;

Κάνει να τρώμε τις φλούδες φρούτων;

 

Τρώγεται η φλούδα των φρούτων;
Τα φρούτα είναι μια κατηγορία τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και να κατέχουν σημαντική θέση στο διατροφικό μας πλάνο. Ωστόσο, πολλές φορές μπαίνουμε στο δίλλημα αν πρέπει να καταναλώσουμε ένα μήλο ή ένα αχλάδι με την φλούδα ή πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε.

Πλεονεκτήματα κατανάλωσης φρούτων με την φλούδα
Αυτό που δεν γνωρίζει μεγάλος μέρος των καταναλωτών είναι ότι η φλούδα των φρούτων περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών που ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη. Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιέχονται στη φλούδα των φρούτων και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τον καρπό χωρίς την φλούδα.

Οι φυτικές ίνες έχουν πολύ μεγάλη συμβολή στην υγεία μας. Τα φρούτα που καταναλώνονται με την φλούδα, έχουν έως και 30% περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με τον αποφλοιωμένο καρπό. Βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και συνεπώς του πεπτικού μας συστήματος.

Ακόμα, χάρη στην ικανότητά τους να διογκώνονται όταν έρχονται σε επαφή με νερό, βοηθούν στον κορεσμό και στην μείωση της αίσθησης της πείνας. Τα αντιοξειδωτικά, από την άλλη, καθαρίζουν τον οργανισμό μας από τοξικές ουσίες, ενώ έχουν συνδεθεί και με μείωση του στρες. Τέλος, η πηκτίνη που περιέχεται σε κάποιες φλούδες, έχει συνδεθεί με μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Στην κατηγορία των εσπεριδοειδών, που η κατανάλωση της φλούδας δεν είναι ευχάριστη, μπορούμε να καταναλώνουμε το μαλακό περίβλημα μεταξύ της φλούδας και του εσωτερικού.

Μειονεκτήματα κατανάλωσης της φλούδας

Πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να καταναλώσουν το φρούτο με την φλούδα του, φοβούμενοι τις ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια τους. Πράγματι, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη απόδοση των δέντρων, παραμένουν, σε μικρή ποσότητα, στην φλούδα τους. Μπορούμε προτού τα καταναλώσουμε να τα πλύνουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό ή να επιλέγουμε φρούτα από βιολογικές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα. Τα μήλα δεν συνίσταται να καταναλώνονται με την φλούδα τους ακόμα και πλυμένα όταν δεν προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

www.argiro.gr

Μαλλιά: 5 χτενίσματα που θα καμουφλάρουν τη ρίζα μέχρι να πάτε κομμωτήριο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr