Η νηστεία του δέρματος (Skin fasting), τι είναι και γιατί είναι απαραίτητη;

Η νηστεία του δέρματος (Skin fasting), τι είναι και γιατί είναι απαραίτητη;

Στην αναζήτηση για λαμπερό δέρμα, συνήθως καταλήγουμε σε περίπλοκες ρουτίνες περιποίησης, χρησιμοποιώντας τόσα πολλά προϊόντα. Αλλά μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται το δέρμα σας είναι ένα προσωρινό διάλειμμα από όλα αυτά τα προϊόντα. Εκεί μπαίνει η νηστεία για το δέρμα.

Αυτή είναι μια πρόσφατη τάση, όπου μειώνετε τα προϊόντα περιποίησης ή σταματάτε τελείως να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το skin fasting και τα οφέλη που παρέχει στο δέρμα σας.

Τι είναι η νηστεία του δέρματος;

Το Skin fasting είναι μια σχετικά νέα τάση που έγινε viral στο TikTok. Είναι μια ιδέα που περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από την κανονική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να βοηθήσει το δέρμα σας να βελτιώσει τον τρόπο που λειτουργεί. Έτσι, πρακτικά αποτοξινώνετε το δέρμα σας κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τα προϊόντα περιποίησης.

Πώς να κάνετε νηστεία στο δέρμα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι νηστείας δέρματος. Δεν υπάρχει μια ρουτίνα νηστείας που να ταιριάζει σε όλους. Αν μη τι άλλο, η νηστεία του δέρματος θα πρέπει να είναι μια πολύ εξατομικευμένη ρουτίνα που εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και τις ανάγκες του δέρματός σας.

Άλλοι κάνουν ένα διάλειμμα από τα προϊόντα που περιέχουν ενεργά συστατικά. Αν και αυτή η απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα και ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανεξάρτητα από τη μέθοδο νηστείας του δέρματός σας.

Επιπλέον, η περίοδος της νηστείας ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι κάνουν ένα προσωρινό διάλειμμα για λίγες μόνο ημέρες, ενώ άλλοι μπορεί να δώσουν στο δέρμα τους μερικές εβδομάδες για να ανακάμψει. Όλα συνήθως εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας στη νηστεία και τι θέλετε να πετύχετε.

Συμβουλές για καλύτερο δέρμα

Αν σας ιντριγκάρει η ιδέα της νηστείας και θέλετε να το δοκιμάσετε, δείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Ξεκινήστε αργά: Αντί να εξαλείφετε εντελώς όλα τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας ταυτόχρονα, ξεκινήστε αργά και μειώστε σταδιακά τη χρήση τους.

Αρκεστείτε στα βασικά: Κατά την περίοδο της νηστείας του δέρματος, επιμείνετε σε βασικά προϊόντα όπως ένα απαλό καθαριστικό, μια απλή ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το δέρμα σας παραμένει ενυδατωμένο και προστατευμένο.

Παρακολουθήστε το δέρμα σας: Φροντίστε πάντα να δίνετε μεγάλη προσοχή στο πώς αντιδρά το δέρμα σας. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε σοβαρές αντιδράσεις, σταματήστε αμέσως αυτήν την πρακτική και ζητήστε υποστήριξη ή ιατρική βοήθεια.

Επαναφέρετε τα προϊόντα σας σταδιακά: Μετά τη νηστεία του δέρματος, επαναφέρετε σταδιακά τα προϊόντα περιποίησης επιλεκτικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα προϊόν περιποίησης κάθε φορά και να παρατηρήσετε πώς αντιδρά το δέρμα σας πριν προσθέσετε άλλο προϊόν.
Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο: Εάν έχετε οποιεσδήποτε δερματικές παθήσεις ή ανησυχίες, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο ειδικό πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές.

Τα οφέλη της νηστείας του δέρματος

Ενώ η επιστημονική έρευνα για τη νηστεία του δέρματος είναι πολύ περιορισμένη, πολλοί άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο ισχυρίζονται ότι έχει πολλά οφέλη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένη λειτουργία δερματικών πόρων

Η νηστεία του δέρματος επιτρέπει στο δέρμα σας να επαναρυθμιστεί και να αυτορυθμιστεί, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τον φυσικό του φραγμό. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητάς του να προστατεύει από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες και να συγκρατεί την υγρασία.

Μειωμένος ερεθισμός του δέρματος

Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση προϊόντων περιποίησης, ιδιαίτερα εκείνων που περιέχουν πολύ έντονα συστατικά, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα. Η νηστεία του δέρματος μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει και να εξισορροπήσει το δέρμα σας, το οποίο μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

Πρόληψη υπερχρήσης προϊόντων

Οι ρουτίνες περιποίησης δέρματος πολλαπλών βημάτων έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Αλλά μερικές φορές, η τοποθέτηση πολλών προϊόντων δέρματος σε στρώματα μπορεί να κατακλύσει το δέρμα σας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα όπως συμφόρηση και εξάρσεις. Η τεχνική νηστείας του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή χρήσης προϊόντων.

Αποβολή συστατικών

Ορισμένα συστατικά περιποίησης όπως τα απολεπιστικά ή η ρετινόλη μπορεί να είναι λίγο σκληρά και ερεθιστικά για το δέρμα. Όταν κάνετε ένα διάλειμμα από τη χρήση αυτών των συστατικών, μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική απολέπιση και επίσης να δώσει χρόνο στο δέρμα να επουλωθεί και να αναγεννηθεί.

Πιθανοί κίνδυνοι νηστείας του δέρματος

Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι νηστείας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους. Ορισμένα περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση: Ανάλογα με το περιβάλλον και τον τύπο του δέρματός σας, ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία. Χωρίς επαρκή ενυδάτωση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον φραγμό υγρασίας του δέρματός σας.

Επιδεινώνουν τα δερματικά προβλήματα: Η έρευνα δείχνει ότι εάν υποφέρετε από συγκεκριμένες δερματικές ανησυχίες όπως η ακμή ή η γήρανση του δέρματος, μπορεί να χρειαστείτε στοχευμένες τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η διακοπή αυτών των θεραπειών, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις.

Είναι το δέρμα νηστείας ασφαλές για όλους;

Όπως με κάθε τεχνική δέρματος, η νηστεία του δέρματος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για κάποιους και όχι τόσο σπουδαίο για άλλους. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να επωφεληθείτε από νηστεία δέρματος. Δίνει στο δέρμα σας ένα προσωρινό διάλειμμα από τυχόν ενεργά συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με την καθημερινή του ρουτίνα περιποίησης μπορεί επίσης να επωφεληθεί από ένα διάλειμμα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που αντιμετωπίζουν περισσότερη ξηρότητα, κηλίδες ή ερεθισμούς από ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, τα άτομα με επιρρεπή στην ακμή και λιπαρό δέρμα δεν θα ωφεληθούν από τη νηστεία του δέρματος. Η απομάκρυνση των ενεργών συστατικών που προλαμβάνουν και θεραπεύουν την ακμή από τη ρουτίνα τους μπορεί να προκαλέσει περισσότερα ξεσπάσματα στη γραμμή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη νηστεία του δέρματος εάν έχετε δερματικές διαταραχές όπως έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις που απαιτούν τη χρήση τοπικών προϊόντων για να βοηθήσετε.

Τούτου λεχθέντος, εάν έχετε μια καλή ρουτίνα περιποίησης δέρματος που λειτουργεί – μην την αλλάξετε. Δεν χρειάζονται όλοι ένα γρήγορο δέρμα. Έτσι, αν δεν βλέπετε σημάδια ότι το δέρμα σας μπορεί να ωφεληθεί από ένα προσωρινό διάλειμμα, μην διαταράξετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Το Skin fasting είναι σίγουρα μια τάση που αξίζει να δοκιμάσετε αν θέλετε να απλοποιήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και να δώσετε στο δέρμα σας ένα διάλειμμα. Όταν ελαχιστοποιείτε ή εξαλείφετε τα περιττά προϊόντα δέρματος, μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία φραγμού του δέρματός σας και να μειώσετε την ευαισθησία. Αλλά είναι σημαντικό να προσεγγίζετε προσεκτικά το δέρμα με νηστεία, να ακούτε τις ανάγκες του δέρματός σας και να προσαρμόζετε ανάλογα τα προϊόντα σας. Εάν έχετε συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις, συζητήστε πάντα με έναν δερματολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

 ygeiaevexia.gr

 

Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση!!! Κερδίζεις υγεία, λάμψη και ομορφιά.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr