Ο απλός κανόνας για την παραγωγή ντοπαμίνης (κάθε μέρα) από έναν ειδικό στη μακροζωία
Το να χαρίζετε στον εαυτό σας μικρές στιγμές ευχαρίστησης την ημέρα είναι ένα ασφαλές στοίχημα για να εκκρίνετε ορμόνες και μόρια ευεξίας.
Ο απλός κανόνας για την παραγωγή ντοπαμίνης από έναν ειδικό στη μακροζωία
«Η ψυχική υγεία φροντίζεται από τη στιγμή που ξυπνάτε», λένε οι ειδικοί. Και η αισιοδοξία, ως ένα βαθμό, επίσης. Και όλα αυτά βοηθούν στη δημιουργία των λεγόμενων ορμονών και μορίων ευεξίας. Αυτό εξηγείται στο βιβλίο From him Guess my age if you can από τον Dr Olivier Courtin-Clarins, διευθυντή της ομάδας Clarins και ειδικό στην υγιή γήρανση. Το βιβλίο του είναι μια περιήγηση, από αρκετούς ειδικούς στη μακροζωία, σε όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (και που δεν είναι γενετικά καθορισμένα) για να γερνάμε καλά, λιγότερο γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Και ακριβώς σε αυτήν την ανάλυση, αρκετές γραμμές είναι αφιερωμένες στο πώς τα θετικά συναισθήματα θα δημιουργήσουν έναν «ενάρετο κύκλο» που διεγείρει την ικανότητα του σώματος να επισκευάζεται, να χαλαρώνει και να παράγει ορμόνες ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, αλλά και άλλων όπως η σεροτονίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη.
Και μια από τις εύκολες συστάσεις της Courtin-Clarins για την καλλιέργεια αυτής της αισιοδοξίας – «Το να είσαι αισιόδοξος είναι κάτι που πρέπει να δουλεύεις καθημερινά», επισημαίνει – είναι «να κάνεις δώρο στον εαυτό σου κάτι καλό τρεις φορές την ημέρα». Είναι απλά πράγματα, αλλά βοηθούν πάρα πολύ στην ευημερία μας: μαγείρεμα, ημερολόγιο, αγκαλιά για 30 δευτερόλεπτα, μπάνιο, απόλαυση καφέ χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο (μόνοι ή εξασκώντας το fika, αυτό το σουηδικό έθιμο να σταματάς για να πιεις καφέ). Ή χορέψτε «για τρία λεπτά αφήνοντας τον εαυτό σας να παρασυρθεί από το αγαπημένο σας τραγούδι». Αυτή η σύσταση της Clarins βασίζεται στη φιλοσοφία της Florence Servan-Schreiber και στη μέθοδό της From Her Three Buzzes to Day. Η συγγραφέας το λέει στο βιβλίο της From her 3 highs a day: πώς να ενεργοποιήσεις την αισιοδοξία σου για να είσαι πιο ευτυχισμένος. Και η Courtin-Clarins το συνοψίζει ως εξής: «Γράψτε, σκεφτείτε και θυμηθείτε τρία πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας». Αυτό φωτίζει τις σκέψεις σας και σας ενθαρρύνει να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο. «Αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα καθημερινά και διεγείρει την έκκριση μορίων ευεξίας», επισημαίνει.
Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια που λέγεται στο βιβλίο είναι ενδιαφέρουσα σε μια από τις συνεντεύξεις που έχει η Cortin-Clarins με την Catherine Testa, ιδρύτρια του L’Optimisme.com. «Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι μεταξύ 30 και 50% των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας καθορίζονται βιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 50 και 70% αυτών των χαρακτηριστικών μπορούμε να αποκτήσουμε και να εργαστούμε σε όλη τη ζωή μας», εξηγεί. Και παρόλο που το περιβάλλον και οι άνθρωποι γύρω μας το επηρεάζουν, μπορούμε επίσης να κάνουμε βήματα για να είμαστε αισιόδοξοι. Και σε αυτό το έργο μπαίνουν στο παιχνίδι οι χειρονομίες και οι συνήθειες που διεγείρουν τις ορμόνες της ευεξίας. «Όταν κάποιος με ρωτάει αν υπάρχει συνταγή για ευτυχία, συνήθως λέω ότι για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να είσαι αισιόδοξος και να αντλείς από τους δικούς σου πόρους», λέει η Courtin-Clarins.
Και ναι, η τόνωση αυτών των ορμονών είναι δυνατή. Η ειδικός μιλά για την ωκυτοκίνη (που σχετίζεται με το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις κοινωνικές σχέσεις), τη σεροτονίνη (που συνδέεται περισσότερο με τα συναισθήματα και τη διάθεση), τις ενδορφίνες (προκαλούν αίσθημα ευφορίας και αποτρέπουν το άγχος και τον πόνο) και τη ντοπαμίνη. Η τελευταία «ευθύνεται για τα συναισθήματα κινήτρου και ανταμοιβής. Προωθεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης», εξηγεί. Και παρόλο που συνήθως μιλάμε γι’ αυτές ως ορμόνες καλής αίσθησης, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που επιμένουν ότι είναι στην πραγματικότητα νευροδιαβιβαστές της ευτυχίας που σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης, το αίσθημα ευεξίας και τη μείωση του άγχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ντοπαμίνης, είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί μια γρήγορη, πιο δυναμωτική και διεγερτική αίσθηση ευχαρίστησης.
Όταν πρόκειται να αναζητήσουμε αυτά τα 3 highs της ημέρας για να ενεργοποιήσουμε την ευημερία μας, υπάρχει κάτι που δεν αποτυγχάνει ποτέ: το γέλιο. Έχει αποδειχθεί ότι τόσο η φυσική όσο και η εθελοντική ντοπαμίνη παράγει. Έτσι μας το εξηγεί η ψυχολόγος Lourdes Ramón, από το Clínica Palasiet. «Η νησίδα, η οποία είναι ένα από τα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται περισσότερο στην ταυτότητα, ενεργοποιείται όταν βλέπουμε κάποιον να χαμογελά ή όταν εμείς οι ίδιοι χαμογελάμε. Βλέπουμε τη δύναμη που έχει ένα χαμόγελο πάνω μας, επειδή ο εγκέφαλος αφιερώνει μεγάλο αριθμό νευρώνων στο πρόσωπο. Όταν χαμογελάμε, υπάρχει αύξηση στις ενδορφίνες, τα νευροπεπτίδια, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, αυτές οι ορμόνες όταν δρουν μαζί είναι ικανές να μειώσουν το στρες, να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό, να αυξήσουν την παραγωγικότητα».