Ο απόλυτος οδηγός για κοιλιακούς ‘πέτρα’

Ο απόλυτος οδηγός για κοιλιακούς ‘πέτρα’

Εντός βρίσκεις τα σημεία-κλειδιά για την απόκτηση του πολυπόθητου six-pack.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 

Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί μπορεί να μοιάζουν με δύσκολο στόχο, αλλά με τον σωστό συνδυασμό διατροφής και άσκησης, η επίτευξη του πολυπόθητου six-pack είναι εφικτή.

Πέρα από τις ατελείωτες επαναλήψεις στο γυμναστήριο, το κλειδί βρίσκεται στο τι βάζουμε στο πιάτο μας.

Απαραίτητο το θερμιδικό έλλειμμα
Πρώτα απ’ όλα, η διατήρηση ενός θερμιδικού ελλείμματος είναι ζωτικής σημασίας για να κάνεις τους κοιλιακούς σου να ξεχωρίσουν. Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο τρώμε, αλλά και με το τι τρώμε. Όλοι έχουμε six-pack, ακόμα κι αν δεν είναι ορατό, και αν δεν είμαστε ευλογημένοι με εξαιρετικά γονίδια, η σημαντική μείωση του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη για να τους αποκαλύψουμε. Φυσικά, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι επίσης υψίστης σημασίας για τη σμίλευση των κοιλιακών, εστιάζοντας όχι μόνο σε μεμονωμένες ασκήσεις, αλλά και σε σύνθετες κινήσεις που ενισχύουν τον κορμό. Δεν πρόκειται μόνο για την αισθητική. Η λειτουργικότητα είναι το κλειδί, δίνοντας προτεραιότητα σε πτυχές όπως η δύναμη, η ισορροπία και η κινητικότητα.

Τι γίνεται όμως με τη διατροφή;
Είναι σημαντικό να μην περιπλέξεις υπερβολικά τα πράγματα και να μην πέσεις σε περαστικές τάσεις ή ακραίες δίαιτες. Για τη γράμμωση του κορμού μας, πρέπει να τηρήσουμε τις ίδιες αρχές με την ενίσχυση οποιασδήποτε άλλης μυϊκής ομάδας, ενώ παράλληλα χάνουμε λίπος.

Πρώτον, είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα: να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε καθημερινά. Η προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς διευκολύνει αυτήν τη διαδικασία.

Για να καθορίσουμε τις θερμιδικές μας ανάγκες, είναι καλύτερο να συμβουλευτούμε έναν ειδικό σε θέματα διατροφής. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, οι πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορούν να παρέχουν μια εκτίμηση. Από εκεί και πέρα, για να εισέλθουμε σε έλλειμμα, συνιστάται η αφαίρεση έως και 500 θερμίδων.

Προτεραιότητα στις πρωτεΐνες

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την πρόσληψη θερμίδων. Η παρακολούθηση των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) είναι εξίσου σημαντική. Αν και αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο, οι διαδικτυακές πηγές μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Δίνε πάντα προτεραιότητα στις πρωτεΐνες, στοχεύοντας σε 2,2 έως 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι πηγές περιλαμβάνουν κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, όσπρια και περιστασιακά ροφήματα πρωτεΐνης με ποιοτικά συστατικά.

Σε αντίθεση με τις ξεπερασμένες πεποιθήσεις, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι και βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Προτίμησε μη επεξεργασμένες επιλογές, όπως το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τις πατάτες ή τις γλυκοπατάτες για πρόσθετες φυτικές ίνες.

Η τήρηση του κανόνα του πιάτου είναι χρήσιμη: το μισό πιάτο σου θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, το ένα τέταρτο από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο τέταρτο από υδατάνθρακες.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;
Μια ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή είναι εφικτή όταν υπάρχει μέτρο. Ενώ η εστίαση σε πιο υγιεινές επιλογές είναι ενδεδειγμένη, οι περιστασιακές παρασπονδίες δεν πρέπει να προκαλούν ενοχές. Αρκεί να γνωρίζεις ότι η παρέκκλιση από το μονοπάτι μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο προς τους στόχους σου.

Πόσο καιρό θα πάρει μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα, με παράγοντες όπως το αρχικό ποσοστό σωματικού λίπους, την αφοσίωση στη διαδικασία και την ατομική γενετική. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη ορατών κοιλιακών και το ταξίδι διαφέρει για κάθε άτομο.

Ο ρεαλισμός είναι το κλειδί. Εάν ξεκινάς με υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, μην περιμένεις άμεσα αποτελέσματα. Θέσε εφικτούς στόχους για να αποφύγεις την απογοήτευση και να διατηρήσεις μια θετική σχέση με το σώμα σου.

Όσοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους θα δουν πιθανώς ταχύτερη πρόοδο, με συνεπή διατροφή και ρουτίνες άσκησης.

Δώσε προτεραιότητα σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που ενισχύει τη συνολική ευημερία. Ενώ είναι αναμενόμενο να στοχεύεις στη βελτίωση ορισμένων τμημάτων του σώματος, είναι ζωτικής σημασίας να επιδιώκεις την αλλαγή με έναν υγιή τρόπο, που δε θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία σου.

Esquire 

unsplash.com

Λουλούδι του πάθους: Το βότανο για να αντιμετωπίσετε άγχος και αϋπνία – Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr