Το σημάδι στο πρόσωπο που μπορεί να δείχνει καρδιοπάθεια και οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με έρευνα

Το σημάδι στο πρόσωπο που μπορεί να δείχνει καρδιοπάθεια και οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με έρευνα

Θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή, ίσως και μέχρι τα 100; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε είναι να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Σύμφωνα με το CDC, οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ.

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, το να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα, βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη.

«Οι καρδιοπάθειες συχνά αναπτύσσονται αργά και μπορεί αρχικά να μην εμφανίσουν συμπτώματα», λέει ο Dr. Rigved Tadwalkar, MD, πιστοποιημένος σύμβουλος καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center.

«Γνωρίζοντας τα σημάδια, μπορείτε να ζητήσετε άμεση βοήθεια εάν παρατηρήσετε κάποιο. Αυτό μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας».

Συμπτώματα όπως η δύσπνοια και παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό και ο διαβήτης είναι ευρέως γνωστά. Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό (αλλά ορατό) σημάδι θα μπορούσε να κρύβεται στο πρόσωπό σας.Έρευνες υποστηρίζουν ότι μια διαγώνια πτυχή στον λοβό του αυτιού μπορεί να προβλέπει καρδιακές παθήσεις.

Τι είναι η διαγώνια πτυχή του λοβού του αυτιού

Πρόκειται για ένα μικρό σημάδι στο πρόσωπο που είναι εύκολο να παραβλεφθεί, γνωστό και ως “σημάδι Frank” (DELC). Ο Dr. Brett A. Sealove, MD, FACC, Διευθυντής Καρδιολογίας στο Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center, την εξηγεί ως «μια επιφανειακή διαγώνια πτυχή που εκτείνεται κατά μήκος της κάτω περιοχής του λοβού του αυτιού».

Αναρωτιέστε αν έχετε; «Φανταστείτε μια πτυχή που ξεκινά από το κάτω μέρος του λοβού του αυτιού σας με διαγώνια πορεία προς το μάγουλό σας», λέει ο Dr. Tadwalkar. «Μπορείτε να την εντοπίσετε ελέγχοντας τους λοβούς των αυτιών σας σε έναν καθρέφτη».

Το σημάδι Frank πήρε το όνομά του από τον Dr. Sander T. Frank, ο οποίος έγραψε για μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτού του χαρακτηριστικού και της καρδιοπάθειας σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε σε έκδοση του 1973 του New England Journal of Medicine.

Σχετίζονται πράγματι οι πτυχές στα αυτιά με καρδιακές προσβολές και ασθένειες;
Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να το ξεδιαλύνουν, περισσότερο από μισό αιώνα μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Dr. Frank. «Η συσχέτιση μεταξύ των πτυχών στα αυτιά και των καρδιακών προσβολών παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας», αναφέρει ο Dr. Tadwalkar.

Ένας άλλος καρδιολόγος πρότεινε στους γιατρούς και τους ασθενείς να το θεωρήσουν ως ένα από τα πολλά πιθανά σημάδια και κινδύνους καρδιακής νόσου. «Τα στοιχεία που το υποστηρίζουν είναι γενικά ανεπαρκή», λέει ο Dr. Hamza Ansari, MD, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον. «Η χρήση αυτού του σημαδιού ως δείκτη, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος. Η ρυτίδα θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα συμπληρωματικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν το ιστορικό του ασθενούς, την εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις».

Μια από τις πιο πρόσφατες ανασκοπήσεις πραγματοποιήθηκε το 2021, όταν ερευνητές ανέλυσαν 13 μελέτες σε περισσότερους από 3.900 ασθενείς. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ακρίβεια της χρήσης της πτυχής του λοβού του αυτιού (DELC) για την εύρεση χρόνιων καρδιακών παθήσεων, αλλά σημείωσαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια φυσική εξέταση.

Μια άλλη μελέτη του 2021 στο ίδιο περιοδικό βρήκε ελαφρώς έως μέτρια υψηλότερες πιθανότητες θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή σε άτομα που είχαν τη πτυχή στον λοβό του αυτιού. Και μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι το σημάδι του Frank μπορεί να προβλέψει εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, ο Dr. Sealove τονίζει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. «Ως καρδιολόγος, είναι σημαντικό να σημειώσω ότι η ακρίβεια αυτού του σημείου είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτρια και η ικανότητά του να συμπληρώσει τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα», λέει ο Dr. Sealove.

Ρυτίδα του λοβού του αυτιού (DELC) και καρδιακά προβλήματα: Ποια είναι η σύνδεση;

@tiktokskindoc1

Who knew earlobe creases can be so crucial #dermatologist #skindoc #skin #wrinkles #heartattack #atherosclerosis

♬ Cooking Time – Lux-Inspira

Ενώ η σχέση μεταξύ της ρυτίδας του λοβού του αυτιού (Diagonal Ear Lobe Crease – DELC) και των καρδιακών προβλημάτων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ορισμένες μελέτες δείχνουν πιθανά μονοπάτια.

Θεωρίες για τη σύνδεση:

Απώλεια ελαστίνης και ελαστικών ινών: Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Medical Science υποστηρίζει ότι η απώλεια ελαστίνης και ελαστικών ινών, που πιθανώς προκαλεί την πτυχή, μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Γενετική προδιάθεση: Ο Dr. Tadwalkar, αναφερόμενος σε μελέτη του 2014 στο BMC Cardiovascular Disorders, επισημαίνει ότι μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της πτυχής του λοβού του αυτιού και των καρδιακών προσβολών σε διαφορετικούς πληθυσμούς, υπονοώντας πιθανό γενετικό παράγοντα.
Σημάδι του Frank: Μπορεί να εξαφανιστεί;
Η απάντηση είναι δυστυχώς όχι, εν μέρει επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα τους λόγους εμφάνισης της διαγώνιας ρυτίδας του λοβού του αυτιού (DELC). Η Dr. Nieca Goldberg, καρδιολόγος, επισημαίνει πως «υπάρχει περιορισμένη έρευνα που να υποστηρίζει την εξάλειψή της».

Η μόνη πιθανή λύση θα ήταν μια αισθητική επέμβαση, η οποία όμως σύμφωνα με την Dr. Goldberg δεν μειώνει τυχόν κινδύνους. «Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν παρατηρήσετε μια ρυτίδα στον λοβό του αυτιού σας. Πολύ πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το σώμα σας, να παρατηρείτε σημάδια και συμπτώματα καρδιακών παθήσεων και να υιοθετείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο και να προάγετε τη γενική σας ευεξία», λέει η ίδια.

Πώς να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας:
Κατανοήστε τους παράγοντες κινδύνου
Γνωρίστε τα σημάδια καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Κατανοήστε τους παράγοντες κινδύνου
Η Dr. Ansari επισημαίνει πιο αξιόπιστους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως:

Υψηλή χοληστερόλη
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος
Διαβήτης

Αναρωτιέστε μήπως έχετε χρόνιες παθήσεις όπως υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση;

«Σας συνιστώ να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων», συμβουλεύει η Dr. Goldberg. «Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν έχετε ήδη καρδιακή νόσο, όπως το CT calcium scoring για τον έλεγχο της στεφανιαίας νόσου. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια τεστ μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς».

Γνωρίστε τα σημάδια καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών:
Τα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων και προσβολών μπορεί να ξεκινήσουν διακριτικά. Ωστόσο, γίνονται πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Η Dr. Tadwalkar αναφέρει ότι αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνος ή πίεση στο στήθος
Ενοχλήσεις στον αυχένα ή το άνω μέρος του σώματος
Δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Αίσθημα παλμών
Οίδημα στα άκρα
«Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γιατρό», προειδοποιεί η Dr. Tadwalkar.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής:
Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια σας ή μια πτυχή στο αυτί. Ωστόσο, η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας. Η Dr. Sealove προτείνει:

Υγιεινή διατροφή
Τακτική άσκηση
Διαχείριση του στρες
Ποιοτικός ύπνος
Διακοπή του καπνίσματος.

www.enikos.gr

unsplash.com

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Η καλύτερη Ασκηση για Σφιχτά Μπράτσα και Τέλεια Αρχιτεκτονική στο Σχήμα τους.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr