2 Στοιχεία που Έχουν Ανάγκη Οι Γυναίκες Για Να Μην Πάθουν Άνοια.

2 Στοιχεία που Έχουν Ανάγκη Οι Γυναίκες Για Να Μην Πάθουν Άνοια.

Τα δύο μέταλλα που προλαμβάνουν την άνοια στις γυναίκες

Η άνοια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η διατροφή μας παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δύο συγκεκριμένα μέταλλα έχουν εντοπιστεί ως σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της άνοιας στις γυναίκες: ο χαλκός και ο σίδηρος.

Ο ρόλος του χαλκού:
Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που συμμετέχει σε πολλές βιολογικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη χαλκού μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες. Ο χαλκός συμβάλλει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην προστασία του εγκεφάλου από τη δράση ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.

Η σημασία του σιδήρου:
Ο σίδηρος είναι επίσης ένα κρίσιμο μέταλλο για την υγεία του εγκεφάλου και την πρόληψη της άνοιας. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες. Ο σίδηρος συμμετέχει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη μνήμη και τις καταστάσεις της διάθεσης.

Πώς να ενσωματώσετε χαλκό και σίδηρο στη διατροφή σας:

Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χαλκό:
Ο χαλκός βρίσκεται στις υψηλότερες ποσότητες σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως κρέατα οργάνων, οστρακοειδή , ψάρια , ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και σε δημητριακά ολικής αλέσεως και σοκολάτα . Η απορρόφηση του χαλκού στο σώμα θα αυξηθεί εάν η διατροφή περιέχει λιγότερο χαλκό και θα μειωθεί εάν το σώμα έχει αρκετό χαλκό. Συγκεκριμένα θα τον βρείτε στις ακόλουθες τροφές:

Μοσχαρίσιο συκώτι
Στρείδια, καβούρι
Σολομός
Μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Κάσιους
Ηλίανθος, σουσάμι
Ρεβύθια
Κεχρί
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Πατάτες
Σπανάκι
Σημάδια ανεπάρκειας και τοξικότητας

Ελλειψη
Η ανεπάρκεια χαλκού είναι σπάνια μεταξύ υγιών ατόμων και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με γενετικές διαταραχές ή προβλήματα δυσαπορρόφησης όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη. Μια γενετική πάθηση που ονομάζεται νόσος Menkes παρεμβαίνει στην απορρόφηση του χαλκού, οδηγώντας σε σοβαρή ανεπάρκεια που θα μπορούσε να γίνει θανατηφόρα χωρίς ενέσεις χαλκού. Επίσης, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ανεπάρκεια χαλκού λαμβάνοντας υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ψευδαργύρου που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του χαλκού στο λεπτό έντερο.

Τα σημάδια της ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

Αναιμία
Υψηλή χοληστερόλη
Οστεοπόρωση, κατάγματα οστών
Αυξημένες λοιμώξεις
Απώλεια χρωστικής του δέρματος

Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο: 

 

Κρέας και αυγά

Βοδινό κρέας
Αρνάκι
Ζαμπόν
Γαλοπούλα
Κοτόπουλο
Μοσχαρίσιο
Χοιρινό
Αποξηραμένο μοσχαρίσιο κρέας
Συκώτι
Αυγά (οποιουδήποτε στυλ)

Θαλασσινά

Γαρίδα
Μύδια
Φεστόνι
Στρείδια
Τόνος
Σαρδέλες
Μπακαλιάρος
Σκουμπρί

Λαχανικά

Σπανάκι
Γλυκοπατάτες
Αρακάς
Μπρόκολο
Αμπελοφάσουλα
Πράσινα παντζάρια
Χόρτα πικραλίδα
Λάχανο
Σέσκουλο

Ψωμί και δημητριακά

Λευκό ψωμί (εμπλουτισμένο)
Ψωμί ολικής
Εμπλουτισμένα ζυμαρικά
Προϊόντα σίτου
Πίτουρα δημητριακά
Γεύμα καλαμποκιού
Δημητριακά βρώμης
Κρέμα σιταριού
ψωμί σικάλεως
Εμπλουτισμένο ρύζι

Καρποί

Φράουλες
Καρπούζι
Σταφίδες
Σύκα
Δαμάσκηνα
Χυμός δαμάσκηνου
Αποξηραμένα βερίκοκα
Αποξηραμένα ροδάκινα

Φασόλια και άλλα τρόφιμα

Τόφου
Φασόλια (νεφρικά, garbanzo ή λευκά, κονσέρβες)
Προϊόντα ντομάτας (π.χ. πάστα)
Αποξηραμένα μπιζέλια
Ξεραμένα φασόλια
Φακές
Στιγμιαίο πρωινό
Σιρόπι καλαμποκιού
Σιρόπι από σφένδαμο
Μέλασσα

Συνολικά, η κατάλληλη πρόσληψη χαλκού και σιδήρου μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας στις γυναίκες. Ωστόσο, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο ή γιατρό.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr