Όταν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας

Όταν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας

Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση δυνατών μυών, την ύπαρξη υγιών οστών και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς μας, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τα πιθανά γνωστικά οφέλη της πρωτεΐνης;

Σε μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Metabolic Insights, οι ερευνητές ανέλυσαν ευρήματα από εννέα διαφορετικές μελέτες, έξι από τις οποίες επικεντρώθηκαν ειδικά στην πρόσληψη πρωτεΐνης σε σχέση με τη συνολική γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν και τα ευρήματα ήταν μικτά, τρεις μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων πρωτεΐνης ενίσχυσε σημαντικά τη μνήμη, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεΐνης αύξησε την ταχύτητα επεξεργασίας, την προσοχή, τη λεκτική ευχέρεια και την οπτικοχωρική λειτουργία.

Οι συστάσεις των ειδικών αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 0,8 γραμμάρια διατροφικής πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα (ανά  Τρόφιμα & Λειτουργία ). Ενώ πολλοί Αμερικανοί τείνουν να το παρακάνουν με την πρωτεΐνη, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, Health & Aging διαπίστωσε ότι από περισσότερους από 11.000 ηλικιωμένους, σχεδόν οι μισοί δεν έπαιρναν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη γνωστική λειτουργία;

Η ανεπαρκής πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης

Η έλλειψη διατροφικών πρωτεϊνών μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του 2022 που δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition. Κατά τη διάρκεια δύο και πλέον δεκαετιών, η ομάδα μελέτης παρακολούθησε περισσότερες από 49.000 γυναίκες και περισσότερους από 27.000 άνδρες για να δει πώς οι μακροπρόθεσμες διατροφικές τους συνήθειες επηρέασαν την υγεία τους. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, όσο περισσότερη πρωτεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος για γνωστική έκπτωση.

Οι τύποι πηγών πρωτεΐνης που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες φάνηκε επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Τα άτομα που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες χοτ ντογκ, για παράδειγμα, βρέθηκαν να είναι πιο επιρρεπή στη γνωστική έκπτωση. Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη κατανάλωση ψαριών, φασολιών, οσπρίων και άπαχων πουλερικών φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης . «Τα μπιζέλια και τα φασόλια λίμα ειδικότερα συσχετίστηκαν με 28% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης για κάθε επιπλέον τρεις μερίδες την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tian-Shin Yeh στο Harvard Health Publishing σε δελτίο τύπου .

Τρόποι προστασίας από τη γνωστική έκπτωση

Εκτός από τη διατήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τη γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε. Οι ειδικοί στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση αναφέρουν ότι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία του εγκεφάλου μας είναι να είμαστε επιμελείς όσον αφορά τη σωματική μας υγεία — και δεν μιλάμε μόνο για την άσκηση . Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αποχή από το κάπνισμα, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών στο κεφάλι, τον άφθονο ύπνο και τη διαχείριση της υπέρτασης ή της υπερλιπιδαιμίας.

Εκτός από το να γυμνάζετε το σώμα σας, μην ξεχνάτε να γυμνάζετε και τον εγκέφαλό σας. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το να μείνετε κοινωνικά δεσμευμένοι μέχρι να δοκιμάσετε νέα χόμπι. Ο χορός, το γράψιμο, το ράψιμο ή το παιχνίδι είναι μερικές μόνο από τις πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που μπορεί να ωφελήσουν τη γνωστική μας υγεία. Ωστόσο, επειδή ορισμένες έρευνες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα τέτοιων δραστηριοτήτων στη νοητική λειτουργία, χρειάζεται ακόμη περισσότερη μελέτη.

www.healthdigest.com

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr