Η Μοναδική Άσκηση Που Δεν Αφήνει Το Μυαλό Να Γεράσει.  Αυξάνει Τον Όγκο Της Φαιάς Ουσίας.

Η Μοναδική Άσκηση Που Δεν Αφήνει Το Μυαλό Να Γεράσει. Αυξάνει Τον Όγκο Της Φαιάς Ουσίας.

Μελέτες σε υγιείς επαγγελματίες του τάι τσι έχουν διερευνήσει τους μηχανισμούς του τάι τσι στην υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου έχουν βρει ότι το τάι τσι ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική ευελιξία, τη λήψη αποφάσεων, την οπτική επεξεργασία, τη μνήμη και τον κινητικό έλεγχο. Το τάι τσι βοηθά επίσης στη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και η κίνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Το τάι τσι μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον όγκο της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την οπτική επεξεργασία, την ανάκτηση μνήμης, την αυτογνωσία και την κατανόηση της γλώσσας.

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ λέει ότι η σωματική σας υγεία μπορεί να επηρεάσει πόσο ανθεκτικός μπορεί να είναι ο εγκέφαλός σας καθώς μεγαλώνετε. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης . Ίσως να μην χρειαστεί καν να ξεκινήσετε το τρέξιμο. Αντίθετα, η άσκηση μυαλού-σώματος του τάι τσι θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστικότητά σας καθώς μεγαλώνετε.

Τάι τσι με γνωστική ανατροπή

Δειτε το βίντεο 

 

Μελέτη του 2023 στο Annals of Internal Medicine προσπάθησε να προσδιορίσει εάν το τάι τσι ή ένα γνωστικά ενισχυμένο τάι τσι θα βοηθούσε τους ανθρώπους που έχουν έκπτωση μνήμης. Χώρισαν 318 ηλικιωμένους σε τρεις ομάδες αφού μέτρησαν τη γνωστικότητά τους χρησιμοποιώντας τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ (MoCA). Μια ομάδα εξασκούσε γνωστικά ενισχυμένο τάι τσι, το οποίο έβαζε τους ανθρώπους να συλλαβίζουν λέξεις προς τα πίσω καθώς διέτρεχαν κάποιες από τις κινήσεις τάι τσι. Ο δεύτερος έκανε κανονικό τάι τσι και ο τρίτος έκανε τέντωμα. Κάθε ομάδα εκτέλεσε αυτές τις καθοδηγούμενες ασκήσεις για μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα για έξι μήνες.

Η κανονική ομάδα tai chi βελτίωσε τις βαθμολογίες της στο MoCA κατά 1,5 πόντους, κάτι που η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Eckstrom ισοδυναμεί με το ξύρισμα τριών ετών γνωστικής έκπτωσης (μέσω NPR ). Ο Eckstrom λέει ότι συνήθως χάνετε μισό πόντο κάθε χρόνο εάν έχετε ήδη ήπια γνωστική έκπτωση. Η ομάδα που έκανε το γνωστικά ενισχυμένο τάι τσι βελτίωσε τις βαθμολογίες της στο MoCA κατά 3 βαθμούς, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση έξι ετών γνωστικής παρακμής.

Πώς το τάι τσι επηρεάζει τον εγκέφαλο

Άλλα πράγματα μπορούν να συμβούν στο σώμα σας όταν κάνετε τάι τσι . Το τάι τσι έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας και έχει άλλα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2023 στο Systematic Reviews. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το τάι τσι μπορεί να βελτιώσει νευρογνωστικά αποτελέσματα όπως η παγκόσμια γνωστική λειτουργία, η μνήμη και η αντιληπτική-κινητική λειτουργία, άλλες μελέτες έχουν βρει μικτά αποτελέσματα. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι το τάι τσι μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την ισορροπία και διατηρεί μια πρωτεΐνη που διατηρεί τους νευρώνες του εγκεφάλου.

 

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr