ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ;

Μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές για πρωινό, τα δημητριακά, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά υγιεινά –ή και όχι– ανάλογα με το είδος που θα διαλέξεις.
Τα δημητριακά είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για το πρωινό, αλλά μπορούν να αντικαταστήσουν και το δεκατιανό, το απογευματινό ή το βραδινό σου, προσθέτοντας τα στο γάλα ή στο γιαούρτι.

Οι επιλογές δημητριακών είναι άπειρες, με κάποια από αυτά να είναι εξαιρετικά υγιεινά και άλλα όχι τόσο. Κάποια μάλιστα μπορεί να πλασάρονται και αρκετά παραπλανητικά, μοιάζοντας σαν μια υγιεινή επιλογή χωρίς να είναι. Στην παρακάτω λίστα θα βρεις 9 διαφορετικά είδη δημητριακών, από το πιο υγιεινό στο πιο ανθυγιεινό, για να ξέρεις τι να επιλέξεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά στο ράφι του supermarket.

1. Κουάκερ
Το κουάκερ είναι η κορυφαία επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό, είτε επιλέξεις να τη μουλιάσεις σε χλιαρό νερό είτε σε χλιαρό γάλα με χαμηλά λιπαρά. Το κουάκερ ή πόριτζ ή χυλός βρόμης είναι ολικής άλεσης και περιέχει β-γλυκάνη, την διαλυτή φυτική ίνα που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σου. Για καλύτερη γεύση, προτίμησε να προσθέσεις φρούτα όπως μπανάνα, αντί για ζάχαρη.

2. Μούσλι χωρίς ζάχαρη
Το μούσλι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη περιέχει διάφορα είδη δημητριακών ολικής άλεσης, συνήθως βρόμη, μαζί με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το μείγμα αλλάζει ανάλογα με τη μάρκα και την ποικιλία, οπότε οι β-γλυκάνες ποικίλλουν περισσότερο από ό,τι στο κουάκερ, το οποίο περιέχει μόνο βρόμη.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζεις ότι πολλά είδη μούσλι με φρούτα και ξηρούς καρπούς (ιδίως οι εκδοχές με τροπικά φρούτα) περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ακόμη κι αν δεν αναγράφεται ξεχωριστά στα συστατικά. Τα τσιπς μπανάνας είναι ένα άλλο σύνηθες συστατικό του μούσλι που περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

3. Δημητριακά ολικής άλεσης
Με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα υπόλοιπα δημητριακά πρωινού. Εκείνο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι πολλά δημητριακά συνοδεύονται από φρούτα, γλάσο ή σοκολάτα, οπότε τείνουν να έχουν περισσότερη ζάχαρη. Αντί αυτών, προτίμησε τις απλές εκδοχές και ενίσχυσε τη γεύση προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, όπως μπανάνα ή μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

4. Νιφάδες πίτουρου από σιτάρι (bran flakes)
Οι νιφάδες πίτουρου από σιτάρι είναι δημητριακά ολικής άλεσης, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα δημητριακά ολικής άλεσης κάνουν καλό στην πέψη και στην καρδιά. Ενώ οι νιφάδες πίτουρου από σιτάρι είναι πιο υγιεινές από τα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συχνά έχουν πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Για ένα ακόμη πιο υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας, προτίμησε μούσλι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

5. Μούσλι με ζάχαρη
Καταναλώνοντας μούσλι θα επωφεληθείς από τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, των σπόρων και των φρούτων, αλλά ταυτόχρονα θα επιβαρυνθείς από τα πρόσθετα σάκχαρα που έχουν. Επιλέγοντας ένα μούσλι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη θα έχεις όλα τα οφέλη, χωρίς την επιβάρυνση.

6. Κορνφλέικς
Ενώ τα κορνφλέικς ή οι νιφάδες ρυζιού που σερβίρονται με γάλα χαμηλών λιπαρών μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού πρωινού, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δεν είναι τόσο καλή επιλογή όσο τα δημητριακά ολικής άλεσης. Προσθέτοντας ένα κομμάτι φρούτου θα τα κάνεις πιο θρεπτικά αλλά και χορταστικά. Έλεγξε τα επίπεδα αλατιού στην συσκευασία, γιατί η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.

7. Κορνφλέικς με ζάχαρη
Τα κορν φλέικς με ζάχαρη περιέχουν πολλή ζάχαρη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ συνήθως περιέχουν και αλάτι. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι να στραφείς σε δημητριακά χωρίς ζάχαρη και να προσθέσεις μερικά φρούτα για να τους δώσεις μια πιο γλυκιά γεύση.

8. Γκρανόλα
Αν και ίσως ακούγεται υγιεινή, δεν είναι. Η γκρανόλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Μια μέση μερίδα granola με ξηρούς καρπούς είναι 60 γραμμάρια και χωρίς το γάλα περιέχει 270 θερμίδες και 12,3 γραμμάρια λίπους. Εάν σου αρέσει η γκρανόλα, προτίμησε την σπιτική εκδοχή της.

9. Γκρανόλα με σοκολάτα
Όπως και η κανονική γκρανόλα, η γκρανόλα με σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά με την προσθήκη σοκολάτας έχει ακόμη περισσότερα. Εάν σου αρέσει πολύ, μπορείς να την καταναλώνεις περιστασιακά σαν γλύκισμα.

www.ow.gr

unsplash.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr