Προληπτικό botox σε νεαρή ηλικία: Θα καταπολεμήσει τις ρυτίδες ή θα κάνει το δέρμα σας να γεράσει πιο γρήγορα;

Προληπτικό botox σε νεαρή ηλικία: Θα καταπολεμήσει τις ρυτίδες ή θα κάνει το δέρμα σας να γεράσει πιο γρήγορα;

Εάν σκεφτήκατε να κάνετε botox, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πολλές απόψεις να διαχειριστείτε. Ο σύγχρονος κόσμος έχει μετατρέψει τις προσωπικές αισθητικές αποφάσεις σε δημόσιες συζητήσεις -ειδικά για νεότερους που αποφασίζουν να αναζητήσουν θεραπεία. Λοιπόν, πώς μπορείτε να μειώσετε τον θόρυβο και να αποφασίσετε εάν το προληπτικό botox είναι κατάλληλο για εσάς όταν είστε 20 και 30 ετών;

Μαριάννα Σπανού

Ενώ ο μέσος ασθενής ξεκινά το botox στα 40, η Gillian, τώρα 35 ετών, έλαβε την πρώτη της θεραπεία στα 30. «Ενδιαφερόμουν για το botox μετά τα 25 μου, αλλά δίστασα να το κάνω πριν το γάμο μου, στα 29, λόγω της συμβουλής να μην κάνεις τίποτα δραστικό στην εμφάνισή σου πριν τη μεγάλη μέρα», λέει η ίδια στο Fortune. «Τώρα θα ήθελα να το είχα κάνει. Το botox που κάνω είναι πολύ λεπτό και συγκρατημένο και πραγματικά φρεσκάρει το πρόσωπό μου».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, οι διαδικασίες botox για άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών έχουν αυξηθεί κατά 28% από το 2010, ίσως λόγω της αύξησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και δεν έχει γίνει ακόμη οριστική έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Η στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του botox είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τα εκατομμύρια ανθρώπους που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες κάθε χρόνο.

Για την Gillian, οι πιθανές παρενέργειες της θεραπείας και το κόστος ήταν οι δύο βασικές ανησυχίες της. «Ήμουν νευρική για την πτώση, αλλά δεν το έχω βιώσει και μου είπαν ότι είναι αρκετά σπάνιο», λέει.

Ωστόσο, από τότε που έλαβε την πρώτη της θεραπεία στα 30 της, κάνει τρεις ενέσεις ετησίως, σταματώντας μόνο τις διαδικασίες για τις δύο εγκυμοσύνες της. (Ο FDA συνιστά τη διακοπή των θεραπειών Botox κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν «το πιθανό όφελος δικαιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο», που περιλαμβάνουν αποβολή, δυσπλασία και, για τη μητέρα, αλλαντίαση.)

«Προφανώς, το κόστος είναι ένα μειονέκτημα που έπρεπε να λάβω υπόψη, αλλά τελικά αισθάνομαι ότι αξίζει τον κόπο ως επένδυση για να κρατήσω μακριά τις γραμμές του συνοφρυώματος και το πόδι της χήνας», λέει η Gillian.

Τι είναι το προληπτικό botox
Το Botox είναι μια νευροτοξίνη που εμποδίζει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, μειώνοντας έτσι την ικανότητα των μυών να συστέλλονται. «Όταν γίνεται επιτηδευμένα, το botox μπορεί να μειώσει την ικανότητα των μυών να συστέλλονται αντί να μπλοκάρουν ή να παραλύσουν εντελώς τους μυς», εξηγεί ο Δρ. Kenneth Mark, κοσμητικός δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Αυτό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών, όπως αυτές που εμφανίζονται στο μέτωπο ή γύρω από το χαμόγελό σας.

Το προληπτικό botox είναι ένας αμφιλεγόμενος όρος στην ιατρική κοινότητα και πολλοί ειδικοί αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν. «Το προληπτικό botox περιλαμβάνει τη χρήση ενέσεων πριν οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές χαράξουν βαθιά το δέρμα», εξηγεί η δερματολόγος Δρ. Karyn Grossman με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Το κανονικό μπότοξ συνήθως αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες γραμμές και ρυτίδες. Το προληπτικό botox μπορεί να είναι επωφελές καθώς βοηθά στη χαλάρωση των μυών του προσώπου που προκαλούν αυτές τις γραμμές, καθυστερώντας πιθανώς το σχηματισμό τους», προσθέτει.

Μόλις δημιουργηθούν δυναμικές ρυτίδες ή ρυτίδες που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου, μπορεί να είναι δύσκολο να μειωθεί η εμφάνισή τους. Έτσι, το πόσο χρονών είστε δεν είναι πάντα ένδειξη του πόσες γραμμές και ρυτίδες έχετε.

«Αντί για προληπτικό botox, προτιμώ να χρησιμοποιώ το botox όταν είναι πιο κατάλληλο και όχι μόνο λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία», λέει ο Δρ. Mark. «Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις έναν 18χρονο που μεγάλωσε κάτω από τον ήλιο και έσφιγγε συνεχώς τα μάτια του και συνοφρυωνόταν. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει προληπτικό botox. Από την άλλη, μπορεί να έχετε έναν ασθενή 40 ετών με μηδενικές ρυτίδες. Αντί για προληπτικό botox, η ουσία εδώ είναι το προληπτικό και κατάλληλο botox».

Με άλλα λόγια: Η απόφαση να κάνετε botox θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από το πόσο χρονών είστε και περισσότερο από την εμφάνιση του δέρματός σας και τα συναισθήματά σας σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι.

Πιθανές παρενέργειες από το προληπτικό botox σε νεαρή ηλικία
«Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την υγεία σχετικά με το botox, καθώς έχει εγκριθεί από τον FDA για αισθητικούς λόγους για περισσότερα από 20 χρόνια», λέει ο Δρ. Mark.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Καμία μελέτη δεν έχει δείξει μακροχρόνια αρνητική επίδραση, αν και υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε: οίδημα, πόνος και μώλωπες στο σημείο της ένεσης, συμπτώματα κεφαλαλγίας και γρίπης. πεσμένα βλέφαρα, στραβά φρύδια, υδαρή ή ξηρά μάτια και οι λοιμώξεις είναι όλες σπάνιες αλλά πιθανές παρενέργειες του botox.

Είναι επίσης πιθανό η τοξίνη να εξαπλωθεί ακούσια σε μέρη του σώματος, προκαλώντας τοξική αλλαντίαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, μυϊκή αδυναμία, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση, αλλεργική αντίδραση ή προβλήματα ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Σημειώνεται επίσης ότι οι κίνδυνοι στην ετικέτα του προϊόντος περιλαμβάνουν αναφυλαξία (αλλεργική αντίδραση), δυσκολίες στην αναπνοή ή στην κατάποση, έκθεση ή εξέλκωση του κερατοειδούς και μετάδοση ιογενών ασθενειών από το συστατικό αλβουμίνη (εξαιρετικά χαμηλός κίνδυνος). Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτών των θεραπειών.

Συμπερασματικά, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το προληπτικό botox, γι’αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε έναν συνεχή διάλογο με τον δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό σας.

www.oloygeia.gr

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr